Uit het clubleven (25)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Oost/niemand. Jij zit zuid en dit is jouw hand:

spade icon A 8 4 heart icon A B 9 8 5 diamond icon 8 7 6 club icon 4 2

Oost heeft 2spade icon geopend, Muiderberg. West biedt 3club icon, uitgelegd als pass or correct. Oost zal  passen met een 4 krt club icon, anders biedt hij 3diamond icon. Noord doubleert, oost past en jij hebt het bieden afgemaakt met 4heart icon. West komt uit met spade iconH. De dummy komt op tafel:

O/niemand

spade icon B 7 6

heart icon H 10 4

diamond icon A H V B

club icon H V 7

spade icon A 8 4

heart icon A B 9 8 5

diamond icon 8 7 6

club icon 4 2

Een zeer sterke dummy, maar het contract is nog niet gemaakt. Je mist heart iconV. Je verliest in ieder geval club iconA en een slag in spade icon en er dreigt natuurlijk een introever. Als oost aan slag komt terwijl er nog troeven in het spel zitten zal hij zijn maat een introever in spade icon geven. Wat wordt je speelplan?

Hoe dieper je denkt, hoe beter. Of juist niet?

We zijn bij BCG in Heemstede op maandag 10 oktober, de laatste van 6 ronden paren.  Chrétienne (Wiessing) en ik begonnen met een gemiddelde van ruim 50%; de serie winnen is uitgesloten en degraderen kan ook niet meer. Het gaat best aardig en dan krijg ik als zuid deze hand:

Spel 11 (gedraaid). Oost / niemand

spade icon A 8 4 heart icon A B 9 8 5 diamond icon 8 7 6 club icon 4 2

Oost opent het bieden met een Muiderberg 2spade icon. Ik pas, west biedt 3club icon. Dat belooft een zwakke hand, met minstens 2 vierkaarten in de lage kleuren. Oost zal passen of 3diamond icon bieden, waarmee dan de fit is gevonden. Chrétienne in noord laat een doublet los, oost past en ik bied 4heart icon: ik heb tenslotte een vijfkaart en 2 azen.

West komt uit met spade iconH en de dummy komt op tafel:

O/niemand

spade icon B 7 6

heart icon H 10 4

diamond icon A H V B

club icon H V 7

spade icon A 8 4

heart icon A B 9 8 5

diamond icon 8 7 6

club icon 4 2

Zit je tegen een bak punten in de dummy aan te kijken, dreigt er toch gevaar! Als ik de uitkomst met de A neem, verlies ik 2spade icon, zo gauw als oost aan slag komt: west zal de 3e spade icon troeven.  Ik verlies natuurlijk ook nog club iconA en dan moet ik dus heart iconV vinden. Waar zou die zitten?

West heeft zeker 2spade icon en 2 vierkaarten in de lage kleuren, dan is er ruimte voor maximaal 3heart icon. Oost heeft zeker 5spade icon en 4diamond icon. Dan blijven er 4 kaarten over voor diamond icon en heart icon. Dummy en leider hebben samen 7 ruiten, er is dus plaats voor 2 diamond icon bij oost. maar oost kan ook 1diamond icon hebben; dan heeft hij 3heart icon! Alhoewel, er zijn genoeg bridgers die geen Muiderberg openen met een 3 kaart in de andere hoge kleur.

Lang verhaal kort: ik besluit de V bij west te zoeken en speel een kleine heart icon naar de 10. Die is voor de V van oost. Einde oefening zou je zeggen, maar oost komt met een kleine diamond icon terug! Met God aan mijn kant kan het niet meer mis gaan: Ik trek de troeven (oost heeft er 3!), speel alle ruiten weg en gooi een kleine schoppen weg in de hand, dan een club icon over de H naar de A van oost, die spade iconV opraapt. 4heart icon gemaakt = 420 voor ons.

West vraagt aan oost waarom hij niet met spade iconV heeft vervolgd. Hij krijgt ook antwoord. Dat ontgaat me, ik noteer alvast een plus.

Het hele spel lag als volgt:

O/niemand

W

N

O

Z

spade icon H 9

heart icon 6 2

diamond icon 9 5 4 3 2

club icon 10 9 8 6

spade icon B 7 6

heart icon H 10 4

diamond icon A H V B

club icon H V 7

spade icon V 10 5 3 2

heart icon V 7 3

diamond icon 10

club icon A B 5 3

spade icon A 8 4

heart icon A B 9 8 5

diamond icon 8 7 6

club icon 4 2

De uitslag

Wij eindigen met een ruime 53 %. Op dit spel helaas een 0. Echt! Het spel is 5 maal gespeeld. Het contract was 5 maal 4heart icon, steeds in de westhand en de uitkomst was 4 maal spade iconH. En eenmaal club icon10: West komt niet met spade iconH uit als oost geen Muiderberg heeft geopend: daar kan het niet aan liggen. De meeste leden zijn op weg naar huis, maar ik vraag aan één van de leiders op dit spel hoe hij het contract met een overslag heeft kunnen maken. Dat was volgens hem helemaal niet moeilijk. Je neemt de uitkomst met de A, speelt heart icon naar de H op tafel en dan neem je de snit over de V bij oost. Maar, probeer ik nog, heb je nog overwogen om de snit over west te nemen? Nee, waarom moet  dat dan, de V  zit toch bij oost? En de kansberekening dan? Oost heeft maar 4 rode kaarten! Ik begrijp dat deze overweging van geen enkel belang is. En dat bij 3 leiders die dezelfde uitkomst voor hun kiezen kregen. Zou het aan mij liggen?

En toch en toch en toch…..denk nog wat dieper!

Oost kan niet meer dan 2 ruiten hebben, want west heeft er zeker 4. En oost kan ook niet meer dan 4 klaveren hebben, want west heeft er daar ook 4 van. Dus heeft oost zeker minstens 2 harten. De veiligste manier om een introever te voorkomen is harten aas en heer slaan, dat is bijna altijd goed voor 4 ha contract. Maakt niet uit waar de V zit. Als west immers de V heeft moet hij 4 keer bekennen op de diamond icon optocht en op de 4e diamond icon gooi ik een schoppen af. En als oost een diamond icon vroeg troeft met de V  ga ik alleen down als hij vervolgens west met club icon aan slag kan brengen. West kan dan door spade iconB heen spelen. Dus: troef A en H slaan is beter dan wat ik doe, maar altijd nog een score van 0 %. Je moet gewoon de snit over de goede kant nemen.