Uit het clubleven (23)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Het is paren. Je zit zuid (O / NZ)  met de volgende hand:

spade icon A 10 7 4 heart icon 7  diamond icon H 8 3  club icon H V 8 5 3

En je draagt bij aan het volgende biedverloop:

West

Noord

Oost

Zuid

pas
1 club icon
2heart icon
doublet
2spade icon
doublet
pas
pas
3heart icon
??

2heart icon door west: zeskaart heart icon en zwak. Doublet door noord: minstens 8 punten en zeer waarschijnlijk een vierkaart spade icon. 2spade icon door oost wordt niet gealerteerd. Jij had zelf het 2spade icon-kaartje al bijna uit de box gehaald. In plaats daarvan doubleer je om jouw schoppen aan te geven. Na 2 maal pas biedt oost dan 3heart icon. En nu ben jij weer, wat gaat het worden?

Raadsels, raadsels

Bij Josephine in Haarlem is het seizoen weer gestart.  We spelen de 2e avond paren uit een serie van 5. Meteen op de eerste tafel mogen wij aantreden tegen Maurice (Verhoeven) en Michel (Prevost), het sterkste paar van de club. Zo sterk, dat ze voor meer tegenstand bij HOK in Amsterdam zijn gaan bridgen. Gelet op hun resultaten maken ze daar behoorlijk indruk. Wij maken onze borst eerst nat en worden in het eerste spel al behoorlijk gepiepeld. Zij 4heart icon +1, 10 % voor ons.

Dan komt spel 2. Ik krijg als zuid:

spade icon A 10 7 4 heart icondiamond icon H 8 3  club icon H V 8 5 3

En dan ben ik medeplichtig aan het volgende biedverloop:

West
Maurice

Noord
Geurt

Oost
Michel

Zuid
Rinus

pas
1 club icon
2heart icon
doublet
2spade icon
doublet
pas
pas
3heart icon
pas
pas
4diamond icon
pas
5diamond icon
ap

Toelichting

Mijn opening belooft een doubleton club icon, Maurice heeft een zwakke hand met een zeskaart heart icon. Geurt heeft minstens 8 punten en zeer waarschijnlijk een vierkaart spade icon. Het 2spade icon-bod van Michel wordt niet gealerteerd. Ik heb 4 schoppen, zouden de uitstaande schoppen 5–0 verdeeld zijn? Ik doubleer, Geurt zal begrijpen dat dit voor straf is. Na 2 passen begrijpt Michel dat ook: hij biedt 3heart icon. En nu? Ik besluit op Geurt te wachten en pas. Maurice past ook en dan biedt Geurt 4diamond icon. Hij is sterk, ik heb een singleton heart icon en 3 diamond icon mee, dus bied ik 5diamond icon. Dat wordt rondgepast.

Het afspelen

Michel komt uit met heart iconA. Het hele spel ligt als volgt:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon 6 3

heart icon H 10 8 6 4 3

diamond icon A 10 2

club icon 10 2

spade icon H V B 2

heart icon V

diamond icon V B 7 6 5 4

club icon A B

spade icon 9 8 5

heart icon A B 9 5 2

diamond icon 9

club icon 9 7 6 4

spade icon A 10 7 4

heart icon 7

diamond icon H 8 3

club icon H V 8 5 3

Grimas van Geurt! We zijn weer bedrogen. Michel komt met club icon na voor de A van Noord, die diamond icon vervolgt voor H en A.  Maurice vervolgt met spade icon, maar Geurt raapt de rest van de slagen op voor 5diamond icon contract. Dat lijkt mooi, maar ook weer niet, want het is 4 schoppen voor ons en dat betaalt beter. Ook dit spel lijkt voor ons op een minscore uit te draaien. De discussie gaat vooral over het biedverloop. 2spade icon van oost is een psyche! Ik moet toch weten dat Geurt een vierkaart spade icon heeft na zijn doublet op 2heart icon? Jamaar, jamaar, je wil toch niet in 4 spade icon zitten met de troeven 5–0 tegen? Of moet ik dan 3spade icon bieden na de 3 heart icon van oost? We komen er niet uit. En dan is er ook nog de vraag: staat op de systeemkaart van de geachte tegenstanders dat psyches mogelijk zijn? Natuurlijk niet, maar Maurice meldt dat dit de eerste psyche is van zijn partner sinds zij samen spelen. En Michel komt met de mededeling dat zijn hand geknipt is voor een 2spade icon-bod om verwarring te zaaien. Wat er ook gebeurt, hij loopt weg naar 3heart icon. En dat is dan de conclusie: geniaal 2spade icon-bod van oost. We worden er sip van.

Uitslag

Geurt en ik scoren 100 % op deze 5diamond icon! Het spel is 6 keer gespeeld. OW gaan gedoubleerd down in 5heart icon of NZ gaan down in 5 of zelfs 6spade icon. En over de hele tafel scoren we 52,50 % tegen deze kanjers.

Blijft natuurlijk de vraag hoe NZ moeten bieden. Ik ben benieuwd naar uw idee hierover. Wat vindt u van het bieden zoals het aan onze tafel ging? Laat een reactie achter in het veld hieronder, ik ben benieuwd.