Uit het clubleven (22)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

O / Niemand.  Je zit als zuid (gedraaid) in 3SA. De tegenstanders hebben niet geboden. West komt uit met heart icon8, vaak de 2e van een kleur zonder honneurs. De NZ-handen:

O/niemand

spade icon A V 2

heart icon H V B 4

diamond icon 6

club icon V 9 7 4 3

spade icon H 7

heart icon A 10

diamond icon A H B 8 4 3

club icon 8 5 2

Je hebt zelf de hoogste 5 in heart icon, fijn dat de opps betrouwbaar zijn.  Er zijn 9 slagen voor het oprapen; welke kleur levert de overslagen?

Geef eerst de slagen weg die je toch moet verliezen

Maandag 12 september, 2e clubavond bij BCG in Heemstede. De A-lijn wordt sterker door toeloop van bridgers van niveau van andere clubs. Mijn partner is met vakantie, daarom speel ik met Marcel (Blom), een van de sterkste bridgers van het district. Maar het gaat allemaal niet vanzelf en aan de laatste tafel staan we onder de 50%. Dan krijg ik deze hand:

spade icon H 7 heart icon A 10 diamond icon A H B 8 4 3 club icon 8 5 2.

Oost (niemand kwetsbaar) past.  Ik heb 15 punten zonder singleton en lengte in een minor: een opgelegde 1SA-opening. West past, Marcel vraagt naar de verdeling in de hoge kleuren en zet me in 3 SA. Daarna informeert hij naar wat we willen drinken en legt na de uitkomst (heart icon8) zijn hand op tafel met de boodschap: “Alsjeblieft, partner, veel succes met het maken van de overslagen”. En dan gaat de dummy zich nuttig maken bij de bar.

O/niemand

spade icon A V 2

heart icon H V B 4

diamond icon 6

club icon V 9 7 4 3

spade icon H 7

heart icon A 10

diamond icon A H B 8 4 3

club icon 8 5 2

9 slagen van top. Maar dan die overslagen: moeten die uit de ruiten of de klaveren komen? De ruiten 3-3 met de V goed levert maar liefst 3 overslagen op, maar de kans daarop is ongeveer 18%. En als ik in diamond icon van slag moet (4-2 zitsel of de V verkeerd), dan loop ik risico op 3 klaverenverliezers en zijn er helemaal geen overslagen. Nog een overweging: we hebben een goede score nodig. Veel leiders zullen de snit nemen en dat levert mij dan dezelfde score op. Dat is niet genoeg. Laatste overweging: ik hou er niet van om slagen te verliezen die ik niet hoef te verliezen. De hoogste klaveren ben ik altijd kwijt (behalve bij die 18% kans). Als de klaveren een beetje lopen haal ik zeker 1 overslag. Daarmee is het pleit beslecht. Nou nog doen: de uitkomst neem ik in de hand met de A. Dan club icon2 via de 6 en de 9 in de dummy naar de A! in Oost. Die komt met diamond icon9 terug voor mijn A en dan speel ik club icon5 voor de H van West, waarop Oost een spade icon afgooit. West komt met heart icon terug, voor de dummy. Nu club iconV en kleine club icon en de overslag is geboren.

De bar is traag. Marcel is net op tijd terug om de score te controleren. Die blijkt 90% te zijn, want op 1 na maken alle leiders het contract zonder overslag. Zo’n pracht-dummy en dan geen overslagen? Parbleu! Maar je kunt niet tegelijkertijd drank halen en getuige zijn van een briljante leider. Toegegeven: het zag er vooraf niet naar uit dat de leider juist op dit spel zou schitteren en we hadden dorst.

Zo lag het hele spel: (gedraaid)

O/niemand-

W

N

O

Z

spade icon 10 4 3

heart icon 9 8 5 2

diamond icon V 2

club icon H B 10 6

spade icon A V 2

heart icon H V B 4

diamond icon 6

club icon V 9 7 4 3

spade icon B 9 8 6 5

heart icon 7 6 3

diamond icon 10 9 7 5

club icon A

spade icon H 7

heart icon A 10

diamond icon A H B 8 4 3

club icon 8 5 2

Nabespreking

Bij het maken van een speelplan was de kans klein dat ik zonder verliezer in diamond icon 6 slagen in deze kleur zou maken, maar zoals het spel ligt moet je in diamond icon 2 keer van slag voor 4 slagen. Dan heb je nog steeds je overslag, behalve als de opps hun slagen in club icon ophalen. En dat is kennelijk gebeurd, gelet op de scorelijst. Hoe dan ook, ik ben zeer gelukkig met het resultaat. Een afwijkend speelplan leidt hier tot een hoge score. Nou hadden we ook over de hele avond met een plusscore kunnen eindigen, ware het niet dat ik op het laatste spel gruwelijk de fout in ging. Zo gruwelijk, dat we hierover een spreek- en schrijfverbod hebben ingesteld. Marcel was niet naar de bar, zat erbij, keer ernaar en moest heel diep zuchten.