Uit het clubleven (20)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

O / Niemand, viertallen. Je zit als zuid in 3 SA nadat oost 1spade icon heeft geopend en later nog 2spade icon heeft geboden.

West is met club icon9 uitgekomen en de dummy komt op tafel:

O/niemand

spade icon 3 2

heart icon H V 8 7 4

diamond icon A V 10 5 2

club icon B

spade icon A H V 6

heart icon 3

diamond icon H 9 7 6

club icon H V 10 3

Samen 29 punten! Oost heeft 1spade icon geopend en 2spade icon herboden, en je hebt niet voor straf gedoubleerd? Dat gaat toch zeker voor 500. Je parkeert de vraag hoe je dat na afloop aan je partner gaat uitleggen. Eerst maar eens afspelen. De uitkomst is voor club iconA van oost, die met spade iconB terugkomt voor jouw A. Je kunt je reputatie nog redden door nu 3 overslagen te maken. Hoe doe je dat?

Oost in moeilijkheden

Maandag 29 augustus, butler op step. het gaat goed met ons. Spel 17 (O/niemand) verschijnt en ik krijg deze hand als (gedraaid) zuid:

spade icon A H V 6 heart icon 3 diamond icon H 9 7 6 club icon H V 10 3

Een sterke 4-1-4-4, lastig te bieden. Ik wil 1club icon openen en dan 2spade icon reverse herbieden. Maar Oost opent 1 spade icon! Nu kan ik geen kant op met de singleton heart icon en zonder lange kleur. Als ik doubleer of 1 SA bied komt Chrétienne natuurlijk met heart icon aanzetten. Dus pas ik. West past ook en ja hoor: Chrétienne biedt 2 heart icon. Oost gooit er nog 2 spade icon tegenaan (!!) en nu ben ik weer. Het moet toch niet gekker worden. Wat te doen? De opps gaan gegarandeerd down, dus een doublet ligt voor de hand. Maar 3SA wordt zeker gemaakt en het is viertallen. Oost is niet kwetsbaar en moet minstens 3 down. Dan win ik nog maar 1 of 2 impen. Dus bied ik – better safe than sorry – 3SA. (U staat hiervan versteld? Daar kan ik inkomen.) Nogmaals de NZ handen:

O/niemand

spade icon 3 2

heart icon H V 8 7 4

diamond icon A V 10 5 2

club icon B

spade icon A H V 6

heart icon 3

diamond icon H 9 7 6

club icon H V 10 3

West komt uit met club icon9 voor de aas van oost. Oost komt met spade iconB terug voor mijn aas. Nu lijkt het erop dat we alleen heart iconA nog moeten verliezen, maar zie ik het goed? Kunnen we een dwangpositie creëren? Oost heeft zeker heart iconA  en lengte spade icon. Even checken of aan de voorwaarden voor een dwang is voldaan. Hebben we communicatie tussen hand en dummy in de dwangkleur spade icon: zeker! Is er een dwangkaart? Ook, dat is heart iconH in de dummy. Moet ik nog een slag afstaan? Zeker niet, want ik wil 3 overslagen halen en ik ben club icon A al kwijt. Dus ga ik op een eindspel af, waarbij ik eindig in de dummy en daar ligt dan nog heart icon H V en een kleine spade icon. En in de hand hou ik {s} H V 6 vast. Nu alleen nog de slagen afspelen in de goede volgorde: eerst de club icon. Daarop gaan 3 heart icon weg in de dummy. Nu alle diamond icon en op de laatste gooi ik in de hand heart icon 3 weg. En dan ben ik waar ik wezen wil. Op de laatste diamond icon heeft O een spade icon weg gegooid. Nu heeft hij nog heart icon A en 2 schoppen. Van tafel komt nu spade icon3 voor H en V in zuid en op de vrije spade icon6 moet oost heart iconA parkeren.

Het hele spel lag zo:

O/niemand

W

N

O

Z

spade icon 4

heart icon B 6 5 2

diamond icon 8 4

club icon 9 8 7 5 4 2

spade icon 3 2

heart icon H V 8 7 4

diamond icon A V 10 5 2

club icon B

spade icon B 10 9 8 7 5

heart icon A 10 9

diamond icon B 3

club icon A 6

spade icon A H V 6

heart icon 3

diamond icon H 9 7 6

club icon H V 10 3

De datumscore is +230. We scoren 6 impen. Deze mooie dwang was om des keizers baard, want met 2 overslagen zouden we ook 6 impen scoren. 1 NZ paar doubleert 3spade icon voor straf en dat gaat 3 down voor 500. Maar het verschil met de datumscore  is dan 270 en dat levert hen 7 impen op.

Nabespreking

Aan de andere tafels opende oost vaak met 2diamond icon multi of een zwakke 2 spade icon. De oost aan onze tafel waardeerde zijn hand m.i. terecht op en niet kwetsbaar was hij moedig genoeg om de kleur nog eens te herhalen. Bij goed tegenspel gaat 2 spade icon al 3 down. Waarom scoorde 3 SA + 2 of 3 dan toch nog 6 impen? Omdat nogal wat NZ paren eindigden in 4 heart icon (??) of 6 diamond icon (??) Bieden na een zwakke 2 opening is kennelijk moeilijk voor een aantal Stepbridgers. Voor straf doubleren is dan weer moeilijk voor mij. Ieder zijn eigen makke, zullen we maar zeggen.