Uit het clubleven (18)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit zuid (Z / NZ)  met de volgende hand:

spade icon 7 4 2 heart icon A 5 2 diamond icon H 7 5  club icon H B 5 4

En je wordt geconfronteerd met het volgende biedverloop:

West

Noord

Oost

Zuid

pas
1 diamond icon
pas
1 spade icon
pas
1 SA
pas
2 heart icon
pas.
4 heart icon
ap

Eigenaardig: west biedt eerst 1SA en daarna springt hij naar 4heart icon. Maar je zult zien waarom, want de westhand komt op tafel. Je moet nu uitkomen. Welke wordt het?

Een goede tip?

Er zijn allerlei manieren om betere bridgeresultaten te bereiken en één daarvan is het gebruik maken van tips. Een tip is een advies met algemene waarde, meestal afkomstig van een gerenommeerde bridger. Een eenvoudig voorbeeld: “kom tegen een troefcontract niet onder een aas of heer in een zijkleur uit”. Dat vind ik een goede tip. Pas geleden las ik een tip van de fameuze Zia: “start tegen slem met een aas”. Heb ik 2 maal gedaan. Het hielp niks. Nu zijn dit soort tips gebaseerd op kansberekening en dan geldt de wet van de grote getallen. Die 2 slems waren altijd gemaakt. Wie weet behaal ik binnenkort nog eens een enorm succes met Zia’s tip.

Dinsdagavond 16 augustus 2022: het toernooi op Stepbridge is op tijd begonnen, zoals eigenlijk elke avond. Daar zit geen spanning in. We presteren ondermaats en dan krijg ik als zuid (gedraaid) spel 21 voorgeschoteld. Het is zuid gever, NZ kwetsbaar.

spade icon 7 4 2 heart icon A 5 2 diamond icon H 7 5  club icon H B 5 4

Ik mag starten. Met slechts 11 punten en 2 driekaarten in de hoge kleuren is pas het natuurlijke bod. Bij achterstand forceren leidt meestal tot een grotere achterstand. Mijn eigen tip: NIKS FORCEREN. Dan ontstaat het volgende biedverloop:

West
N.N

Noord
Chrétienne

Oost
N.N

Zuid
Rinus

pas
1 diamond icon
pas
1 spade icon
pas
1 SA
pas
2 heart icon
pas.
4 heart icon
ap

Eigenaardig: west heeft een 12 – 14 opening en ziet er brood in om het 2heart icon bod van zijn partner te verhogen naar 4. Ik kan in de systeemkaart geen aanwijzing vinden dat 2heart icon een sterke hand belooft. Maar ik hoef niet te lang te dubben over de hand van west, want die komt op tafel. En over mijn uitkomst twijfel ik ook niet want dat wordt een kleine troef. Ik zweer namelijk bij de volgende tip: “Als de 2e kleur van beide tegenstanders troef wordt, start dan met die kleur.” Ik begrijp die tip heel goed: beide tegenstanders zijn kort in elkaars eerste kleur. Daarom is er een grote kans dat ze over en weer gaan introeven. Een start met troef voorkomt dat. En ik start met een kleintje. Chrétienne zal aan slag komen en troef na spelen (zij heeft er bijna zeker 2). Die neem ik dan met de A en dan speel ik direct de 3e troef, weg cross–ruff!

Het hele spel lag zo:

Z/NZ-

W

N

O

Z

spade icon B 10

heart icon H 9 8 4

diamond icon A V 10 9 4

club icon A 7

spade icon A 8 5

heart icon 10 6

diamond icon B 3 2

club icon V 10 8 3 2

spade icon H V 9 6 3

heart icon V B 7 3

diamond icon 8 6

club icon 9 6

spade icon 7 4 2

heart icon A 5 2

diamond icon H 7 5

club icon H B 5 4

Het tegenspel verloopt helemaal zoals gepland: mijn uitkomst neemt de leider in zijn hand met heart iconB. Dan een kleintje naar spade icon10 op tafel voor de A van Chrétienne. Die speelt netjes heart icon terug voor mijn A en ik speel  mijn laatste heart icon, genomen met de 9 op tafel. Dan raapt oost alle spade icon op, gooit onderweg in de dummy club icon7 weg, neemt de snit over diamond iconH en haalt 11 slagen. Goed geboden van de tegenstanders, die niet echt kort waren in elkaars kleur en geen cross-ruff nodig hadden.

Aan het eind van de avond blijkt dat wij 8,82 % scoren op dit spel. Meer dan de helft van de OW paren mist deze mooie manche. Van de 8 paren die hem wel bieden halen er maar 2 11 slagen. Hoe dat komt? Niemand start met harten! 4 zuidspelers starten onder club iconH vandaan en 3 noordspelers starten ook met club icon. En met een start in club icon moet de leider een slag in die kleur verliezen en eindigt dan op 10 slagen.

Nabespreking

Had ik kunnen bedenken dat ik in dit specifieke geval niet met troef zou moeten starten? Eigenlijk wel: de tegenstanders hebben zeker de meerderheid van de punten. Ik heb niets in spade icon en een snit over diamond iconH zit goed. Met andere woorden: de kaarten in de 1e kleur van de tegenstanders zijn hoog en hoeven niet getroefd te worden. Misschien moeten we dan toch terugvallen op een oud advies van good old Sint en Schipperheijn: “overweeg een troefstart als u tegenzit in de nevenkleur van de leider”. Dat was pas een goede tip!