Uit het clubleven (17)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Vraag vooraf

Je zit zuid bij N / OW. Jouw hand:

spade icon B 10 8 7 6 4 heart icon V 10 diamond icon 5 4 club icon H 9 3

Noord opent 1club icon, oost volgt met 2diamond icon, uitgelegd als openingskracht met 6 kaart. 2spade icon zou nu  een 5 krt met minstens 10 punten beloven. Dus pas je. West komt erin met 4heart icon. Noord kijkt nog eens naar zijn kaart en past. Oost past ook. De denkpauze van noord was kort, maar hij was er wel.

Wat bied je?

Thuisbridge: in goede sfeer én volgens de regels

Donderdag 11 augustus thuis viertallen. Wie zijn aanwezig? Behoorlijke bridgers, die het goed met elkaar kunnen vinden. Dat doen we al zo’n 25 jaar als de clubs in de zomer stil liggen. Het gaat er serieus aan toe: tijdens de wedstrijd is de consumptie van met alcohol versterkte dranken beperkt. Na afloop gunnen we onszelf meer. Dan neemt ook het volume in de gesprekken toe. Vroeger hielden we het lang vol, maar de jaren gaan tellen.

Wij bridgen volgens de spelregels. Uiteraard. We hebben meestal ook een arbiter in ons gezelschap. Die speelt zelf mee en heeft dus een persoonlijk belang: reden om niet om arbitrage te vragen.

Halverwege de avond krijg ik de volgende hand:

spade icon B 10 8 7 6 4 heart icon V 10 diamond icon 5 4 club icon H 9 3

Ik ben zuid en het is N/OW.

Het bieden gaat als volgt: partner Geurt (Boon) zit noord en opent 1club icon. Oost volgt met 2diamond icon. Dat belooft openingskracht en lengte in de geboden kleur. Als ik nu 2spade icon bied beloof ik minstens 10 punten, dus pas ik. West komt binnen vliegen met STOP 4heart icon. Geurt denkt even en past. Oost past ook en dan ben ik. We zijn niet kwetsbaar en “hullie” wel. West heeft minstens 6 heart icon en oost heeft lengte in diamond icon. Als er een snit in de rode kleuren genomen moet worden zal die wel goed zitten. Het zou zomaar kunnen dat wij een fit hebben in de zwarte kleuren. Maar ben ik er door de denkpauze van Geurt eruit gedacht? Mag ik nog bieden? En wat ook meespeelt: Geurt vindt dat wij te weinig tegenspelen omdat ik op de verkeerde momenten naast het paskaartje grijp.

Sommigen mensen vinden mij eigenzinnig en die wil ik belonen. Dus bied ik 4 spade icon. West vraagt onmiddellijk of ik me realiseer dat mijn partner heeft nagedacht. Dat beaam ik, maar het was niet lang. Hoe dan ook, het bod ligt er. West en partner passen en oost doubleert voor straf.

Het complete biedverloop:

West
N.N

Noord
Geurt

Oost
N.N

Zuid
Rinus

1club icon
2diamond icon
pas
4heart icon
..pas
pas
4 spade icon
pas
pas
dbl
a.p.

Het spelen

West komt uit met diamond icon8 en de dummy verschijnt:

Z/OW

spade icon A 3

heart icon 5

diamond icon A 10 9 6

club icon A B 10 8 7 2

spade icon B 10 8 7 4 2

heart icon V 10

diamond icon 5 4

club icon H 9 3

Jaaa……Geurt heeft 3 azen, dat zijn 3 slagen! Als de club icon 2 – 2 verdeeld zitten gaat 4heart icon 1 down. Dat levert mij dan een preek op over mijn onbeheerst bieden. Maar er is een goede kans op een scheve verdeling van de club icon en dan lijkt 4 heart icon gemaakt. Dat is allemaal van later zorg: eerst een speelplan. Dat is niet moeilijk: ruiten aas direct pakken, proberen een heart icon op tafel te troeven, de troeven eruit jagen en op de club icon af.

Zo gezegd, zo gedaan: in  de 2e slag een kleine heart icon voor de A van oost, die diamond icon H speelt (west speelt een kleine heart icon) en diamond icon V. Die troef ik met de 10: west troeft niet over. Nu heart iconV op tafel troeven, troef A (beide bekennen) en een kleine klaveren naar mijn hand: oost legt de V! Als dat geen singleton is: mijn moed gaat beloond worden! Ik neem met de heer en speel een kleine spade icon voor de 9 en de V van oost. Die speelt diamond icon B, door mij getroefd. Ik speel nogmaals troef voor de H van oost, die nogmaals met diamond icon vervolgt, maar die troef ik ook en ik speel club icon naar tafel voor de rest.

Wij 1 down voor – 100 met gegrom van de tegenstanders over de legitimiteit van mijn bod. Maar op zo’n avond drijf je zaken niet op de spits. Later scoren we 11 impen, want ons nevenpaar maakt 4 heart icon. In dat nevenpaar bevindt zich een gediplomeerde arbiter. Ik vraag hem wat hij van mijn bod vindt. Het antwoord krijgt u nog wel eens.

Wat vindt u, geachte lezer?

Mag Rinus 4S bieden na de korte denkpauze?

Hieronder het volledige spel:

N/OW-

W

N

O

Z

spade icon 9 5

heart icon H B 9 7 6 4 2

diamond icon 8

club icon 6 5 4

spade icon A 3

heart icon 5

diamond icon A 10 9 6

club icon A B 10 8 7 2

spade icon H V 2

heart icon A 8 3

diamond icon H V B 7 3 2

club icon V

spade icon B 10 8 7 6 4

heart icon V 10

diamond icon 5 4

club icon K 9 3