Uit het clubleven (104)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Uit de oude doos

Het clubleven ligt stil. Ik doe mee aan zomerdrives in Bloemendaal. Die inspireren niet voldoende voor een bijdrage aan de website. Maar er is altijd de mogelijkheid van recycling. Omstreeks 15 jaren geleden had BC Josephine een clubblad met de weidse titel “Het Josefientje”. Daar schreef ik in.

Ik vond een leuke bijdrage van 29 september 2009. Mijn toenmalige partner was Bram, die volgend seizoen ook weer één van mijn partners zal zijn.

Feedback

Lieve lezeressen en lezers (van BC Josephine, natuurlijk), het is dringend noodzakelijk dat jullie weten dat ik ben begonnen aan een cursus coaching. De  bedoeling daarvan is dat ik trainingen communicatieve vaardigheden kan geven aan managers, die moeite hebben om in hun medewerkers het kapitaal van de organisatie te herkennen. Een voorbeeld. Stel de manager zegt: “Harry, nou zie ik je vandaag al voor de 3e keer over het internet surfen, moet ik dat echt allemaal als werk beschouwen?” En dan reageert deze medewerker: “Charles, onze CEO heeft in de laatste update van de corporate values social awareness bestempeld tot de belangrijkste ka-es-ef(1), dan wil jij toch niet dat ik de hele dag alleen het grootboek ga zitten bijhouden?” Nu wordt de gemiddelde manager erg stil achter de haag der tanden. En dit zijn nou net de uitgelezen momenten om meerwaarde te tonen. Hoe moet dat dan? Heel eenvoudig: feedback geven op de juiste manier! Eerst een positief aspect van het gedrag benoemen, dan een verbeterpunt aangeven en eindigen met een tip. In deze situatie zou Charles als volgt kunnen reageren: “Harry, het doet me erg veel plezier dat je de bulletins van de CEO zo nauwkeurig leest en de aanwijzingen opvolgt. Ik zal het aan hem melden en daaraan toevoegen dat er een kleine kans is dat er enige achterstand ontstaat het grootboek. Mijn tip is om die achterstand niet groter te laten worden dan 20 minuten”.

Om een goede trainer te worden moet ik flink oefenen in het geven van feedback. Ik probeer het ook uit op Bram. Neem nou bijvoorbeeld het spel hieronder, dat wij mochten spelen op 29 september (2009, dus)

W/-

W

Bram

O

Rinus

spade icon V 8

heart icon V B 9 7 3

diamond icon B 6 5 2

club icon 10 8

spade icon H 10 3

heart icon H

diamond icon V 7

club icon A H 9 7 6 4 2

spade icon B 9 6 4

heart icon A 10 6 2

diamond icon 10 8

club icon V B 3

spade icon A 7 5 2

heart icon 8 5 4

diamond icon A H 9 4 3

club icon 5

West deler en niemand kwetsbaar. Het bieden gaat als volgt, terwijl OW steeds passen: Bram 1club icon, ik 1diamond icon, Bram 3club icon, ik 3 SA. West komt uit met heart iconV en Bram legt de dummy op tafel. Voordat ik een speelplan maak wil ik eerst feedback geven. Dat is niet zo moeilijk: “Bram, wat een prachtige heart iconH zie ik daar liggen” (positief!) “en wat jammer dat die alleen is” (verbeterpunt). “Ik zou de volgende keer met zo’n kale  heart iconH niet 3club icon bieden.” (tip). Ik kan aan Bram zien dat mijn feedback aanslaat. Hij zit helemaal te glimmen.

Nou nog afspelen. De eerste 5 slagen zijn natuurlijk voor de tegenstander en dan ligt dit er nog.

W/-

W

N

O

Z

spade icon V 8

heart icon

diamond icon B 6 5 2

club icon 10 8

spade icon H 10 3

heart icon

diamond icon V 7

club icon A H 9

spade icon B 9 6

heart icon

diamond icon 10 8

club icon V B 3

spade icon A 7 5

heart icon

diamond icon A H 9 4

club icon 5

West speelt in de 6e slag diamond icon2. De rest van de slagen is nog niet voor mij! Er zijn maar  2 mogelijkheden: de diamond icon zitten 3 – 3 of er moet een dwang in zitten. Als één van de tegenstanders de derde club icon vast moet houden en de ander de vierde diamond icon, kan er in spade icon een extra slag worden gemaakt. Voorwaarde is dat je kunt oversteken tussen hand en tafel. Dat kan hier geen probleem zijn. Dus daar gaan we. Eerst de diamond icon testen. Die zitten niet 3 – 3 en dit is nog over:

W/-

W

N

O

Z

spade icon V 8

heart icon

diamond icon B

club icon 10 8

spade icon H 10

heart icon

diamond icon

club icon A H 9

spade icon B 9

heart icon

diamond icon

club icon V B 3

spade icon A 7 5

heart icon

diamond icon 9

club icon 5

Zie je? Het is al gebeurd. Alle handen hebben 5 kaarten en oost moest op de derde diamond icon kiezen tussen een club icon of een spade icon. Het werd een kleine spade icon en dus werd spade icon5 mijn achtste slag. 3SA – 1 was niet zo’n beste score, want 5club icon zit erin en dat werd ook door 2 van de 7 paren geboden.

Bram had het allemaal aangekeken en zomaar zonder passende vooropleiding begon hij ook feedback te geven. En helemaal niet verkeerd! Hij zei: “Rinus, wat goed dat jij zag dat die dwang erin zat” (positief). “ Jammer alleen dat je toch 1 down bent” (verbeterpunt). “Ik zou de volgende keer de dwang 1 slag eerder inzetten” (tip).

Zo zie je maar: er is niets mis met feedback. Als je er maar voor open staat, en op voorwaarde dat de feedback ook een positief element bevat. Probeer het zelf eens met je partner!

Noot:

  • ka-es-ef: kritische succesfactor. Datgene wat van wezenlijk belang is om de organisatie zich positief te laten onderscheiden.