EK 2024 in Herning

De Europese kampioenschappen voor teams zijn weer afgelopen. De spelers van de vier Nederlandse teams zullen op de dikke week in Denemarken met gemengde gevoelens terugkijken. De senioren laten al een paar dagen een grote grijns zien, zij werden kampioen. En de vrouwen zijn ook in een vrolijke stemming met de zevende plaats die kwalificatie voor het WK oplevert.

Maar het open team eindigt het toernooi tandenknarsend. Ze vertrokken als een speer, maar er kwam snel zand in de machine en dat resulteerde uiteindelijk in een tiende plaats. De spelers van het mixed-team kwamen niet echt los en verlieten Herning op plek 17.

Mooie spellen zullen te zijner tijd wel in de diverse bladen verschijnen. De volgende twee exoten verzamelde ik de afgelopen week:

N/NZ

W

N

O

Z

spade icon B 3

heart icon H V 10 3

diamond icon 8 6

club icon V 10 7 5 2

spade icon 9 8 7

heart icon A 8 7 2

diamond icon A B 5 2

club icon 9 3

spade icon H 10 6 4 2

heart icon B

diamond icon V 9 4 3

club icon B 8 4

spade icon A V 5

heart icon 9 6 5 4

diamond icon H 10 7

club icon A H 6

Een doodnormaal spel. Na twee passen doet zuid 1SA, noord informeert en 4heart icon wordt het eindstation. Ook als oost er een schoppenpreëmpt ingooit, wordt 4heart icon het eindcontract via 2SA bij zuid. Het spel is wegens de vervelende troefholding in west niet maakbaar. Oscar Nijssen gaf het contract zelfs een stamp en scoorde 100 punten meer.

Degenen die gewaarschuwd door de preëmpt met de slechte hartens uitweken naar 3SA kwamen er niet beter af. Meer dan acht slagen zijn er niet. Een spel van dertien in een dozijn waar je niet lang bij stilstaat.

Behalve dan de liefhebbers van het spel. De 3-3 fit in schoppen levert tien slagen op.

heart iconH neem je en je speelt een schoppen naar de vrouw. Je casht twee hoge klaveren en troeft de derde ronde in de dummy. Een ruiten naar de tien scoort slag zes en met spade iconA haal je de laatste troef op bij west.

Nu diamond iconH en een ruiten naar het aas en de vierde ruiten, oost moet nog bekennen, troef je in de hand. Je bent inmiddels uitgeput, maar wel bij slag tien aangekomen en geeft grijnzend de rest af.

Twee keer snijden en tien simpele slagen. Nu nog het biedsysteem uitvinden waarbij je in 4spade icon kunt komen.

Het volgende tegenspel kun je wel vinden. Dat wil zeggen aan het begin van de ochtend in een van de eerste ronden als je nog fris bent. In ronde 27 niet meer:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon V 3 2

heart icon B 9 2

diamond icon 2

club icon A 9 8 7 4 2

spade icon B 9 5 4

heart icon 7 6 3

diamond icon H 10 9 8

club icon B 3

spade icon 10 8 7 6

heart icon A 10

diamond icon B 7 6 5 4

club icon H 5

spade icon A H

heart icon H V 8 5 4

diamond icon A V 3

club icon V 10 6

Aan veel tafels opent zuid 2SA en wordt een rondje later leider in 3SA. Het eindcontract wordt diverse keren gemaakt. Dat valt niet te zeggen voor 4heart icon. Je hebt een doubleton als noord en wat majors en als je vraagt hoor je een vijfkaart harten aan de overkant. 4heart icon, armen over elkaar en rusten.

De ruitenstart is de simpele variant naar down, maar ook als je bijvoorbeeld schoppen start, weet oost het wel nadat hij met troefaas aan slag komt. club iconH, klaveren naar het aas en ronde drie laat heart icon10 promoveren tot slag.

Het afspel in 3SA is nog wel een klus. Na drie keer klaveren, oost gooit een ruiten, speel je drie keer ruiten en harten naar je hand. heart iconH maakt de slag en de enige kans is dat heart iconA in tweeën zit. Een kleine harten brengt oost inderdaad aan slag met het aas en na het cashen van de hoge ruiten kun je de rest claimen. Ook als oost een schoppen afgooit in plaats van een ruiten maak je het. Je steekt dan meteen over naar diamond iconH en speelt harten.

Hoe kan het dan down?

Je weet als oost dat partner, zuid 20-21, de dummy 5 en jij 8 punten heeft. Dat geef west er 6-7. Je moet hopen dat daar heart iconB bijzit. Na club iconH en klaveren naar het aas volgt de derde klaveren en gooi jij heart iconA af.

Er is nu geen mogelijk voor zuid zijn contract nog te maken. West komt altijd aan slag en heeft nog een paar klaveren om zuid down te spelen.

Ik heb niet gehoord of iemand het gevonden heeft. Zou dat het geval zijn geweest, dan had JJ er ongetwijfeld melding van gemaakt. De stukjestikkers hebben het makkelijk. De dubbel-dummy solver laat eenvoudig zien dat heart iconA de enige goede kaart is in slag drie, maar die mag je niet raadplegen als je speelt.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.