Uit het clubleven (100!)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Het onderste uit de kan

Na afloop van de laatste competitiewedstrijd van BC Josephine kreeg ik weer eens van onder uit de zak. Want ik zou moeten stoppen met pogingen om altijd het onderste uit de kan te willen halen. Kennelijk is er verschil in inhoud tussen de zak en de kan. En kijk dan naar de Bridgemate-app, hoor ik,  die zegt dat je deze manche niet kunt maken.

Nou heb ik behoorlijk de schurft aan deze app, als het gaat om zijn voorspelling van het beste resultaat. Bridgen is godzijdank nog mensenwerk met alle bijbehorende fouten (van mij wat minder) en creativiteit (van mij wat meer). Als iedereen altijd het optimale contract zou bieden en afspelen – al dan niet aangestuurd door een chip in de hersenen of een sonde in het achterwerk – ga ik wat anders doen.

Het ging allemaal om spel 11. Het is zuid / niemand en ik raap als zuid dit op:

spade icon A H 7 4 3 heart icon 5 diamond icon 9 club icon A B 10 9 5 2

Ik open altijd met de langste kleur: 1club icon. West past, Geurt biedt 1 heart icon. Oost komt erin met 2diamond icon. Nou kom ik punten tekort maar ik heb voldoende shape: daarom bied ik 2 spade icon. Vanaf nu passen O en W. Geurt biedt 3 heart icon, ik 3 spade icon. Wie A zegt is verplicht tot B, of niet dan. Nu Geurt 4 club icon. Dan ga ik de denktank in. Geurt heeft punten…….dat levert kansen op voor de manche……. oost heeft de diamond icon…….. meer kansen voor ons……ik heb maar 5 verliezers……. dat is gunstig……..we spelen butler…….. ik wil de manche niet missen………… Dit proces neemt wat tijd in beslag, maar als de rapen gaar zijn is de teerling ook geworpen. Ik bied 5 club icon.

West komt uit met diamond iconH en Geurt legt de dummy op tafel:

Z/-

spade icon V

heart icon H 10 8 7 6 3

diamond icon 8 7 3 2

club icon H V

spade icon A H 7 4 3

heart icon 5

diamond icon 9

club icon A B 10 9 5 2

Audentes Fortuna iuvat, wist Vergilius al! Een maat om te zoenen. De uitkomst wordt door oost overgenomen met het aas, diamond iconB terug. Die troef ik. West legt de vrouw. Nu heb ik 11 slagen als de spade icon 4 – 3 zitten. Ik troef gewoon een kleine spade icon op tafel. Dat is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de communicatie tussen hand en tafel is mager. Maar waar een wil is, is een weg. spade icon naar de vrouw, club iconV van tafel overgenomen met het aas, kleine spade icon getroefd en een kleine diamond icon getroefd met de 9. Anders troeft west over. Dan club iconB en 10 en het is spijtig maar helaas: west heeft 4club icon. Zijn 7 wordt hoog. Ik verlies ook nog een spade icon en ga 1 down.

Het hele spel zat zo:

Z/-

W

N

O

Z

spade icon B 10 6

heart icon B 9 4 2

diamond icon H V

club icon 7 6 4 3

spade icon V

heart icon H 10 8 7 6 3

diamond icon 8 7 3 2

club icon H V

spade icon 9 8 5 2

heart icon A V

diamond icon A B 10 6 5 4

club icon 8

spade icon A H 7 4 3

heart icon 5

diamond icon 9

club icon A B 10 9 5 2

Nu moet ik de redelijkheid van mijn 5club icon-bod gaan verdedigen. Dat valt niet mee, want Bridgemate zegt immers blablabla. Met een troefuitkomst ben ik helemaal kansloos, nu struikel ik over het 4-1-zitsel in troef. Overigens winnen we nog een imp op dit spel. Eén leider gaat drie down in 3heart icon, vijf leiders gaan twee down in 3heart icon, 4spade icon of 5club icon. Eén paar eindigt in 4club icon en maakt dat. Dat levert 5 impen op en die hadden wij ook kunnen hebben als ik – u weet het inmiddels.

Gelukkig gaat de discussie later over de slotavond op de club. We organiseren voor het eerst in ons bestaan een Pattonwedstrijd. Iets om naar uit te kijken.

Met drie biertjes in de kraag fiets ik midden in de nacht naar huis. Volle maan. De wind is gaan liggen. Op de Kinderhuissingel denk ik nog eens na over dit contract. Jammer dat ik zo veel hoge troeven nodig heb voor de communicatie. En dan bedenk ik ineens hoe het wel had gemoeten: gewoon heart icon5 weggooien op de tweede diamond icon! West neemt de slag met de V en kan met club icon vervolgen, maar die neem ik op tafel. Dan speel ik spade iconV en ik troef een kleine heart icon! En dan op tafel een kleine spade icon getroefd en in de hand weer een kleine heart icon! West moet bekennen en ik eindig met club icon A B 10 9 met 7 6 4 3 bij west. Ik haal alle troeven eruit en neem de laatste 4 spade icon mee en maak het contract. En als west met heart icon nakomt troef ik, speel spade icon naar de vrouw, troef weer een heart icon in de hand en een spade icon op tafel en steek in troef over naar mijn hand. Ook dan kan ik de troeven van west de baas.

Zal ik terug fietsen naar het Denksportcentrum en iedereen eens flink de waarheid vertellen? Het is nogal een eind terug. Ik zie ervan af. Het wordt een stukje op deze website. Prima contract, dat 5club icon.