Uit de oude doos (7); Het ‘Diehattik-‘ en ‘Dieheppikook’ signaal

Als je goed oplet, kom je hem nog weleens tegen: het ‘Diehattik‘ signaal. Een ‘Diehattik‘ is een kaart die een verdediger bijgooit met de bedoeling zijn partner iets duidelijk te maken. Achteraf blijkt dat het een slag kostte om de bewuste kaart vroegtijdig de deur uit te doen. De naam is in de jaren ’80 bedacht door de destijds op B.C. STAR spelende Peter van der Linden. Het ‘Diehattik‘ signaal wordt tegenwoordig ook door robots gespeeld, zo ontdekte ik.

Ik kwam het signaal namelijk tijdens de Pinksteren tegen op Intobridge, waar inmiddels de halve wereldtop online speelt.

Intobridge; ieder spel een andere tegenstander!

West opende in de derde hand met 1heart icon en na de verhoging van 2heart icon door oost, knalde hij de manche. Noord kwam uit met club icon7 wat voor mij nog niet duidelijk als singleton te lezen was (west moest dan een vijfkaart klaveren hebben). West nam mijn club iconB met zijn aas en vervolgde in de tweede slag met heart iconH, een kaart waarvan hij nu nog spijt heeft. Noord speelde daarop heart icon8 bij om aan te geven: partner neem deze slag met heart iconA en geef mij svp een aftroever! Toen ik bekende met heart icon vrouw, bleek noord een vaste troefslag om zeep te hebben geholpen. West lachte in haar vuistje (hebben computers inmiddels ook emoties?) en liet daarna heart icon9 razen. Gelukkig werd spade iconV er bij partner niet uitgesneden, anders ging de verliezer in ruiten ook nog weg. Tot zover het verhaal na afloop aan de bar van west.

In de praktijk lag het spel iets anders; noord probeerde met heart icon8 duidelijk te maken dat hij heel graag een introever wilde. Deze kaart had een verwoestend effect, zo bleek. Omdat de leider zo onhandig was om in slag twee met heart iconH te vervolgen i.p.v. met het aas, wist ik dat partner geen plaatjes in troef had. Op die manier was het spelen van heart iconH eigenlijk een ‘Dieheppikook’ signaal. Ik liet daarom mijn ‘secce’ vrouw onder de heer van west vallen:

West wist genoeg en liet in slag 3 heart icon9 doorlopen. Hierdoor maakte ik niet alleen onverwacht een slag met heart icon10, na club iconH kreeg partner zijn introever en maakte ik ook nog diamond iconA. Zo zie je dat computers ook net mensen zijn…