U26 verstevigt koppositie in verzengende hitte

Het jeugd-EK is inmiddels ongeveer halverwege en ik ben gisteren naar Wroclaw afgereisd om eens een kijkje te nemen. De mussen vallen hier in Polen bijna letterlijk van het dak met 36 graden. De klimaatverandering lijkt definitief bewezen, want het zijn Zuid-Europese toestanden hier in het noorden van het continent. En omdat de speelgelegenheid geen airco heeft, dan maar even in mijn appartement (met wél airco) een kort verslagje maken.

Het U26-team heeft vanmorgen in die opkomende hitte (het was al vroeg boven de 30) in ronde 11 dankzij een 19,34-0,66 overwinning op België de koppositie verstevigd. Gisteren werd concurrent Israël ook al met 15,19-4,81 verslagen, dus de voorsprong is inmiddels opgelopen tot ruim 14 VP. Ze spelen fantastisch en het is mooi om te zien dat de investeringen die we in Nederland doen bij de jeugd zich ook vertalen in resultaat; maar niet te vroeg juichen want Parijs is nog ver (maar niet zo ver als Wroclaw, merkte ik gisteren).

Ook de U21 (aspiranten) hebben na een iets stroevere start de weg omhoog weten te vinden. Zojuist was ik live getuige van de wedstrijd tegen Zweden en die eindigde in 17,57-2,43. Ze deden het ook echt beter dan de Zweedse tegenstanders. Kijk dit spel:

W/-

W

N

O

Z

spade icon V 5

heart icon 10

diamond icon A 8 7

club icon H 10 7 5 4 3 2

spade icon A H 9 7

heart icon H 9 8

diamond icon V 6 3

club icon A B 8

spade icon 4

heart icon A B 7 3 2

diamond icon H B 10 9 5 2

club icon 6

spade icon B 10 8 6 3 2

heart icon V 6 5 4

diamond icon 4

club icon V 9

West opende aan beide tafels met 3club icon en noord bood 3SA. Aan de tafel waar ik keek, was Martijn niet 100% zeker of ze hier transfers speelden: 4heart icon zou schoppens beloven. Hij wou een ramp vermijden en bood dus zelf maar 4spade icon. Als west mag uitkomen, kan 4spade icon down via twee hartenintroevers. Martijn kreeg heart icon10 uit en legde klein in dummy. Oost liet de slag echter doorlopen naar Martijns vrouw, om met zijn aas-boer achter de heer van dummy te blijven zitten. Die aas-boer kreeg hij nog, en samen met een ruitenslag waren dat er drie: Nederland +420.

Sarah en Lotte de Wijs lieten zien hoe het wel moest. Na hetzelfde biedverloop – blijkbaar hadden de Zweedse aspiranten de les over transfers na een 3SA-volgbod over een preëmpt ook nog niet gehad, of misschien gemist – nam Lotte Sarahs heart icon10-start met het aas en speelde heart iconB na: een duidelijk Lavinthalsignaal voor ruiten. Sarah troefde en speelde diamond icon7. Die was voor diamond icon9 van Lotte en een tweede hartenintroever bezegelde het lot van de leider.

Ook de meisjes, pupillen en oudere jongeren zijn gestart. Zij staan respectievelijk op een 6e, 11e en 8e plaats.

Later meer.