Goede start U26 in Wrocław

De Nederlandse junioren (U26) en aspiranten (U21) zijn zondag gestart aan hun EK in Wrocław, Polen. Er zijn vijf wedstrijden gespeeld, en U26 is goed gestart: het team staat eerste (van 19), maar Israël staat op slechts 2,15 VP’s tweede. U21 komt iets langzamer op gang en staat zevende (van 15). Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Morgen beginnen de andere teams: U26-W ofwel “de meisjes”, U16 ofwel “de pupillen” en U31 alias “de oudere jongeren” aan hun toernooi.

Vandaag trad Nederland-U26 voor het eerst aan op BBO en er werd gespeeld tegen laagvlieger Finland, dat na vier wedstrijden nog geen 10 VP’s had behaald. Er werd ruim gewonnen (53-31) en het spel van de Nederlandse junioren was goed verzorgd. Zowel Sander-Tobias als Tim-Oscar boden een prima slem en scoorden daarmee 10 imps voor hun team (6diamond icon tegen 3SA van de Finnen resp. 7diamond icon tegen 6SA van de Finnen, beide niet kwetsbaar). Deze spellen zullen in geuren en kleuren verschijnen in IMP6, samen met de andere interessante spellen van dit EK (plus het komende WK dat dit weekend van start gaat). Dus als je nog geen abonnement hebt: sluit het nu af!

Een spel waarin Nederland het beter deed dan de Finse tegenstander was dit:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon B 8

heart icon V 8 3

diamond icon A 8 6

club icon A H B 8 4

spade icon V 9 7 6 2

heart icon 6 2

diamond icon 7

club icon V 9 7 3 2

spade icon 10 5

heart icon A 10 5 4

diamond icon 10 9 5 3 2

club icon 10 6

spade icon A H 4 3

heart icon H B 9 7

diamond icon H V B 4

club icon 5

Wat zou jij doen met de westhand na een 1diamond icon-opening van je rechtertegenstander? Sander koos voor 1SA en mocht dat ongedoubleerd spelen voor 100 per slag. Hij haalde vijf slagen: Nederland -200. Geen gek resultaat, want NZ kunnen 4spade icon maken; west zal na club iconA zeer waarschijnlijk harten naspelen, omdat anders heart icon62 uit dummy verdwijnen op de ruitens van de leider. Door dat naspel is de beslissing in die kleur niet meer nodig.

Winst 6 imps dus?

Het werd nog mooier, want de Finse west volgde niet 1SA, maar 2club icon. Toen ik junior was, inmiddels héél lang geleden, werd je als je volgde op tweeniveau op een vijfkaart met een opening (het zogenaamde Rotterdams volgbod), steevast getrakteerd op een tirade door coach (en Amsterdammer) wijlen Erik Kirchhoff. Dit spel laat zien waarom. Oscar hield open met een doublet en Tim paste met vertrouwen. Ruitenstart was via diamond iconV van Oscar voor het aas van de leider, die schoppen speelde voor Oscars spade iconH. Klaveren was voor Tims club iconV en klaveren na was voor club icon10 in dummy (oost). De leider probeerde een kleine harten voor Oscars heart iconH, waarna Tims andere harten verdween op de ruiten van Oscar en heart iconA ging in rook op voor de leider. Oscar had nu een luxeprobleem: gaan we de leider kortspelen of gaan we hartenintroevers maken? Voor het resultaat maakte het niet uit: de leider maakte alleen nog zijn drie hoge troeven. Voor het goede gevoel gaf hij Tim twee introevers: +800 en 12 imps voor de Nederlandse junioren.