U26-team dicht bij kwartfinale WK Jeugd

De Round-robinfase van het WK Jeugd in Veldhoven (zie hier voor de aankondiging) is inmiddels in een vergevorderd stadium. Vrijdag worden de laatste ronden gespeeld, waarna zaterdag de knockoutfase begint: in elk toernooi plaatsen de eerste acht teams zich voor de kwartfinales.

In het toernooi voor U26-teams (open) bezet Nederland momenteel een solide tweede plaats met 272,07 VPs, met een achterstand van 12,7 VP’s op USA1 en een voorsprong van ruim 67 VPs op de nummer negen Singapore. De kwartfinale is dus zo goed als zeker.

In de toernooien voor de U26-Women-, U21- en U31-teams blijft het ongemeen spannend. Het Nederlandse meisjesteam (U26W) staat momenteel op een achtste plaats, ruim 8,6 VPs voor China, dat negende staat. Het U21-team staat momenteel negende, met 4,3 VPs achter de achtste plaats, maar de verschillen zijn klein: het gat tussen de nummers 7 en 13 is slechts 18 VPs. Het U31-team staat elfde, maar slechts 5,6 VPs achter nummer acht. Kortom: alle drie deze teams hebben nog alles om voor te spelen.

Het U16-team heeft vandaag zijn tweede overwinning geboekt waarmee de laatste plaats even was overgedragen aan India, maar inmiddels weer is overgenomen (met een minimaal verschil van 0,15 VPs). Voor de Nederlandse pupillen is het een superleuke ervaring, niet in de laatste plaats omdat ze zelfs het Jeugdjournaal hebben gehaald! Bekijk hier de reportage over de belevenissen van Karlijn en Thom.

Zie hier voor alle standen. Je kunt er ook de gespeelde spellen inclusief biedverlopen bekijken, die elektronisch worden vastgelegd doordat er in Veldhoven met tablets wordt geboden.

In IMP7 zal uitgebreid verslag worden gedaan van dit WK. Om alvast een voorproefje te geven een mooi spel van Malene Holm Christensen, spelend met Fleur Beekman voor het U26W-team. Malene loodste tegen Thailand op fraaie wijze 6heart icon in veilige haven.

O/-

W

N

O

Z

spade icon V 5 4 3

heart icon V 5 2

diamond icon 9 8 7 5 2

club icon B

spade icon A B 10

heart icon B 9 8 7 3

diamond icon H 3

club icon A 9 8

spade icon 8 7 2

heart icon 10

diamond icon V B 6 4

club icon V 10 7 6 4

spade icon H 9 6

heart icon A H 6 4

diamond icon A 10

club icon H 5 3 2

Het bieden was gegaan:

West

Noord
Fleur

Oost

Zuid
Malene

pas
1SA
pas
2diamond icon
pas
3club icon
pas
3spade icon
pas
4club icon
pas
4diamond icon
pas
4spade icon
pas
4SA
pas
5diamond icon
pas
5spade icon
pas
6heart icon
a.p.

1SA was 15-17. 2diamond icon was transfer en 3club icon gaf een maximum met vier hartens aan. 3spade icon toonde cue en sleminteresse en 4club icon, 4diamond icon en 4spade icon waren cues: Malene wilde graag het initiatief bij Fleur laten omdat zij ongelimiteerd was. 4SA vroeg de keycards, 5diamond icon was 0 of 3 en met 5spade icon deed Fleur zelfs een grootslempoging! Misschien wat erg optimistisch maar toen 6heart icon troefvrouw ontkende was groot slem uit beeld, en dat was maar goed ook want het halen van klein slem bleek al lastig genoeg.

Malene nam de klaverenstart in de hand (zuid) met club iconH en speelde heart iconAH. De vrouw viel niet en er moest een list verzonnen worden om van de klaverenverliezer af te komen. Het enige dat mogelijk was, was een ingooi tegen west, maar daarvoor moest spade iconV gevonden worden. Klaveren naar club iconA openbaarde het 5-1-zitsel in die kleur. Bekend was dat west één klaveren en drie harten had, en oost vijf klaveren en één harten. Dus er was meer ruimte in west voor spade iconV dan in oost. De snit over west volgde, de schoppen en ruiten werden geëlimineerd en west werd met troefvrouw aan slag gebracht om in de dubbele renonce te spelen: +980 en 11 imps voor Nederland.

Later meer.