The biggest schmuck

door Tim Verbeek

Spingold Cup, Providence

In juli speelde ik de national in Providence. De Spingold is het grote toernooi in de zomer en sinds zeven jaar speel ik de nationals met Danny Molenaar als partner met Bob Drijver – Bart Nab en Patricia Cayne – Dano DeFalco als nevenparen. De ronde van 64 hadden we vrij gemakkelijk overleefd. Maar in de ronde van 32 moesten we aan de bak. We speelden tegen Wolfson-Garner, Berg-Crouch en Zia-Gold. Een team dat een stuk hoger geplaatst was dan wij. An sich zouden Bob en Bart favoriet zijn maar Wolfson- Garner zijn een stuk beter dan Cayne- DeFalco. De eerste twee sets gingen redelijk voor ons en we stonden slechts 12 achter. Dat was voor ons een redelijke uitgangspositie maar je wint niet zomaar van Zia. Hier is een zeer interessant spel uit de derde set. Eerst mag je het zelf proberen:

Z/Allen

spade icon A H 8 6 2

heart icon 6 2

diamond icon H 7 6 5

club icon A 4

spade icon V 5

heart icon A V 10 7

diamond icon A

club icon H V B 6 5 2

Onder voortdurend passen van OW ontwikkelde zich dit biedverloop (Danny noord, ik zuid). Zuid opende 1club icon en noord gaf schoppens aan met 1heart icon. Zuid 2heart icon (echt, reverse) waarop noord een forcing 2spade icon losliet. Via 3club icon bij zuid en 4club icon bij noord werd de troefkleur vastgelegd. Zuid ging verder met 4diamond icon, optional kickback, noord ging daarop in en vertelde met 4SA twee keycards zonder troefvrouw. Zuid 5diamond icon en noord 7club icon.

David Gold, west,  komt uit met diamond icon10, bedenk wat je gaat doen voordat je verder leest.

Het spel lijkt simpel, schoppenkleur 3-3 of heart iconH goed. Dat is voor grootslem goed genoeg. Het is 36% voor 3-3 en in de overige 64% van de gevallen kan de heer goed zitten. Bij elkaar 68% kans. Het break even point voor grootslem is 58%. Als je het slem binnenhaalt, win je namelijk 13 imps ten opzichte van missen als je het haalt. Je verliest er 17 als het misgaat. De reden waarom je liever 70% kans hebt, is dat ze slem wel eens missen aan de andere tafel.

Maar goed je wilt je kansen natuurlijk vergroten. En je kunt een beetje kijken hoe het zit. Je pakt diamond iconA, speelt club iconH en klaveren naar het aas (OW bekennen). Dan diamond iconH en je troeft een ruiten hoog. Oost bekent niet meer op de derde ruiten en loost een harten. Je trekt de laatste troef en hierop gooit oost weer een harten weg. Take it from there.

Ik wist dat west nu negen kaarten in de lage kleuren had en geloofde niet meer in de schoppenkleur 3-3. Een dubbele dwang zat er ook niet in. Op de vierde en vijfde klaveren kon ik een harten en schoppen missen in noord maar op de zesde klaveren moest ik uit dummy eerder weggooien dan oost. Ik speelde erop dat de schoppens niet zouden vallen, omdat Zia (oost) de kans had gehad om 1heart icon te doubleren. Echt goede hartens had hij zeker niet. Nu ging het drie keer schoppen en was het moment daar:

spade icon

heart icon 6

diamond icon 7

club icon

spade icon

heart icon A V

diamond icon

club icon

Had west heart iconH sec gezet, of zat heart iconH vanaf het begin goed? Na lang beraad (ik speel tegen Zia dus natuurlijk speel je dan op de dwang!) speelde ik harten naar het aas.

Z/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 7

heart icon H 8

diamond icon 10 9 8 4 3 2

club icon 8 7

spade icon A H 8 6 2

heart icon 6 2

diamond icon H 7 6 5

club icon A 4

spade icon 10 9 4 3

heart icon B 9 5 4 3

diamond icon V B

club icon 9 3

spade icon V 5

heart icon A V 10 7

diamond icon A

club icon H V B 6 5 2

En het spel zat zoals ik hoopte. Op de laatste schoppen was west, David Gold, in dwang gekomen en ik sloeg harten heer eruit. Zia was niet blij met dit spel en halverwege de vierde set klaagde hij over dit spel. Sterker, op het vliegveld terug hoorde ik hem nog zeggen dat ik ‘the biggest schmuck’ was. Een groter compliment kun je van Zia niet krijgen.

Hebben we Zia uit de Spingold gegooid? Over een paar dagen nog een mooi tegenspel van zijn partner David Gold en dan ook de onthulling.