Stroef scoren in Boedapest

Boedapest (Hongarije), 18 juni 2016. Het bleef gisteren stroef scoren voor het Nederlandse open team op het Europees kampioenschap voor landenteams. De enige winst van betekenis was een 16,42–3,58 tegen Oekraïne; de rest was allemaal weer rond gelijkspel en aan het eind van de dag stond Nederland vijftiende (van 37) met 87,41 winstpunten, 16,85 achter kwalificatie voor de Bermuda Bowl. Vandaag mag Nederland tegen Tsjechië, België en Estland, alle op papier geen medaillekandidaten.

De verrassing van het evenement is Finland, dat stijf bovenaan staat met 120,02 winstpunten, ruim tien vóór nummer twee, Frankrijk. Finland speelt met slechts twee paren maar heeft tot en met gisteren al zijn wedstrijden gewonnen, onder meer tegen toppers als Frankrijk, Polen en Monaco.

Het volgende spel komt uit de wedstrijd tegen het enige sterke land waartegen Nederland tot en met gisteren heeft gespeeld: Noorwegen met in de gelederen niemand minder dan cheatbuster Boye Brogeland:

Speeltjes zoals het bij Nederlandse subtoppers populaire ‘2♣ zwak hoge kleuren of iets sterks’ zie je in de wereldtop niet; bij het toch innovatief biedende paar Sjoert Brink & Bas Drijver zijn de twee-openingen zelfs vrijwel als in Standaard Hoog. Brink moet daarom beginnen met pas, maar komt een biedronde later alsnog tot leven. Dat is goed, want 3SA en 4♠ maken allebei precies. Vervolgens hebben beide partijen een lastige biedbeslissing: Brogeland denkt lang na alvorens 4SA, bedoeld als om te spelen, uit te nemen met 5♣; daarop denkt op zijn beurt Drijver lang na, om ten slotte uit te nemen met 5♠, dat één down gaat. Dat is ook goed, want 5♣ hangt op de ruiten goed doen maar is in het veld van zes keer gespeeld slechts eenmaal down gegaan. Bridge van wereldklasse.

Helaas voor Nederland echter bereiken aan de andere tafel tegen Bauke Muller & Simon de Wijs de Noren Thomas Charlsen & Thor Erik Hoftaniska ook 5♠ gedoubleerd, slaat het spel uit en verliest Nederland de wedstrijd met 9,39–10,61. Ook met bridge van wereldklasse is het op het Europese toneel stroef scoren.

Wie geen last hebben van stroef scoren, dat zijn Carla Arnolds & Sandra Kolen in het Europees kampioenschap vrouwenparen. Zij eindigden in de kwalificatie als tweede (van 61 paren) met 56,16% en spelen vandaag de finale.

Later
Na een nederlaag tegen Tsjechië is Nederland Open teruggevallen naar de 19de plaats, 20 wedstrijdpunten verwijderd van de cruciale zesde plaats (noodzakelijk voor WK kwalificatie). Inmiddels is Team Oranje begonnen aan de wedstrijd tegen België. Op onderstaande foto denkt Bas Drijver na over een verdediging tegen 4H.

ek-nl-bel.jpg