Beuken tegen België

Boedapest (Hongarije), 18 juni 2016. Eindelijk komt het Nederlands open team tot scoren op het Europees kampioenschap voor landenteams. Tegen buurland België, dat bij aanvang van de wedstrijd nog ruim boven Nederland staat, whitewashen de oranjehemden hun tegenstanders met 67–0 imps, ruim voldoende voor de maximale 20 winstpunten. IMP kijkt via Bridge Base Online aan de tafel met Sjoert Brink & Bas Drijver tegen de Belgen Steven de Donder & Steve de Roos. Waar de Nederlanders goed en pittig spelen en een enkele keer met een wat dubieuze actie goed wegkomen, ondernemen de Belgen de ene ongelukkige en soms onbegrijpelijke actie na de andere. Het volgende spel mag als voorbeeld dienen:

Het opmerkelijke bod van 4SA wordt (volgens de BBO-operator) door de bieder zelf niet gealerteerd en is dus misschien bedoeld als om te spelen. Het lijkt echter de vraag of oost dit ook zo opvat. Ongeacht wat hij denkt dat west – die onder druk biedt – heeft, doet zijn 7 met drie kleine troefjes wel erg enthousiast en speculatief aan. Na uitkomst met ♣10 gaat het contract twee down voor 500. Aan de andere tafel bereiken Bauke Muller & Simon de Wijs 3SA en maken dat met een overslag: 15 imps, de dikste winst van de wedstrijd.

Later

Het gaat ineens goed! Vrijwel even soepel als tegen België wint Nederland de volgende wedstrijd tegen Estland met 84–29 imps, goed voor 19,61 winstpunten. Nederland staat nu elfde, nog zeven punten achter kwalificatie.

Morgen komt Nederland uit tegen Hongarije, Zwitserland, Wit-Rusland en Frankrijk. Dan beginnen ook de vrouwen‑ en seniorenviertallen.

Vrouwenparen

Helaas zijn Carla Arnolds & Sandra Kolen er niet in geslaagd hun mooie resultaten in het Europees kampioenschap vrouwenparen vol te houden. In de finale eindigen zij als 15e van 24 paren met 49,58%. De Israëlische vrouwen Adi Asulin & Hila Levi winnen het kampioenschap met 61,21%.