Moeizame start van open team

Boedapest (Hongarije), 17 juni 2016. Na de eerste speeldag van het Europees kampioenschap voor landenteams (zie ook ons artikel van 15 juni) is er zicht op misschien een Nederlands succes: Carla Arnolds & Sandra Kolen staan tweede met 57,82% in het Europees kampioenschap vrouwenparen, achter de Libanezen Nahla Hamdan & Hana Kreidieh, die 59,66% scoorden. Vandaag is de tweede dag van de kwalificatie en zaterdag is de finale. Carla en Sandra zijn de enige Nederlandse deelneemsters.

Het Nederlands open team (Sjoert Brink & Bas Drijver, Bob Drijver & Bart Nab en Bauke Muller & Simon de Wijs) kende daarentegen een stroeve start. Tegen Wales, Turkije, Oostenrijk en Griekenland, vier landen die op papier niet de allersterksten zijn – volgens captain Anton Maas zijn dat Polen, Zweden, Engeland, Italië en Monaco – kwam Nederland niet verder dan viermaal ongeveer een gelijkspel voor een totaal van 38,87 winstpunten. Daarmee staat Nederland na de eerste dag 21e van 37 landen, 14,23 punten achter de zesde plaats, de laagste die recht geeft op deelname aan het wereldkampioenschap. Echter, van die volgens Maas allersterkste landen staat er slechts één bij de eerste zes, namelijk Polen als vierde. Maas stelde dan ook:

Eerste dagen altijd onoverzichtelijk. Naar verwachting zullen na een dag of drie de sterke landen komen bovendrijven. Nederland hopelijk dus ook.

De Europese kampioenschappen vrouwenviertallen en seniorenviertallen beginnen pas zondag.