Spring Fours en US-trials

In het weekend waar we hier op de ene dag twee minuten stil zijn en de dag erna uitbundig met vlaggen zwaaien, gebeurt er weinig op bridgebied. Voor enig vertier op kaartgebied moeten we de plas over. In Bristol wordt de Spring Fours gespeeld. Een flinke afvaardiging uit ons land is ter plaatse.

Het is een van de meest prestigieuze toernooien van Engeland met een formule die volkomen onbegrijpelijk is. Halverwege het knock-out toernooi ontstaan nieuwe toernooien voor de gesneuvelden en als je een keer verliest, heb je (soms) nog een tweede leven. De berichtgeving is des Engels, dat wil zeggen: knudde. Team Duursma (Nab-Kiljan en Duursma-Wortel) gaat lekker en wordt tweede in de Punchbowl KO. Als ik het goed begrepen heb tenminste.

Een ander team met Nederlanders doet het nog beter. Guy en Thibo met Oscar en Tim spelen met twee niet-landgenoten en sneuvelen pas in de kwartfinale.
Er is een BBO-uitzending, maar slechts van een tafel. Dat is net als kijken naar een koe die staat te grazen.

Na een paar dagen verder varen over hetzelfde water bereik je Amerika. Daar worden in begin mei de kwalificatiewedstrijden gespeeld voor het WK. Ze spelen in vier groepen. De open, vrouwen, senioren en gemengde afdeling. De formule is overzichtelijk. Als je verliest ben je klaar.

Veel bekende gezichten in de open, ook Rodwell legt weer een kaartje. En de finale gaat zoals altijd tussen Nickell en Fleisher. Twee spellen uit de ronde ervoor die passen bij 5 mei, of 4 mei zoals je wilt:

W/Allen

W

N

O

Z

spade icon 9 4 3

heart icon 9 5 4

diamond icon H 8 4

club icon H V 10 2

spade icon A V

heart icon V 10 8 7

diamond icon A 10 9 5

club icon A 8 7

spade icon 8

heart icon H

diamond icon V B 7 6 3 2

club icon B 9 6 4 3

spade icon H B 10 7 6 5 2

heart icon A B 6 3 2

diamond icon

club icon 5

Nickell-Katz bieden aan de ene kant netjes naar 6heart icon. Na 1SA van noord transfereert zuid naar schoppen en meldt in ronde twee de hartenkleur. Noord stelt met 4club icon die kleur vast als troef en na 4diamond icon van zuid worden de azen gevraagd. Als blijkt dat er eentje buiten is, eindigt de biedoefening in klein slem.

Aan de andere tafel zit nestor Andrew Rosenthal met Aaron Silverstein. Het is ronde zes van de acht en ze staan een impje of 70 achter. Net bieden is er niet meer bij, er moeten grote getallen worden gehaald.

Silverstein kiest na 1SA van noord voor 6spade icon en daar doet Rosenthal met drie azen en een ongetwijfeld nuttige spade iconV er eentje bij. 7spade icon Wordt het eindcontract en dat is dicht zoals je ziet. Ze verdienen 13 imps en dat haalt een fors deel van de achterstand af.

Ongedisciplineerd vind je dat 7spade icon bod? Hadden we geen regel dat als partner lomp naar slem jumpt je hem met rust laat? Allemaal waar, maar met 70 achter en een snitloze 7spade icon mag natuurlijk alles.

De euforie duurt maar even. Het spel erop doet Willenken een HB-beslissing verkeerd, waar Silverstein de leider een handje helpt door het aas in die kleur te spelen en hem zo de manche geeft. Echt duur wordt het pas op het spel daarna:

N/NZ

W

N

O

Z

spade icon 7 6

heart icon A B 10 8

diamond icon V 10 9 6 5 3

club icon 5

spade icon A 9 5

heart icon H 9 4 3 2

diamond icon H B 4

club icon B 6

spade icon B 10 2

heart icon V 7 5

diamond icon A 2

club icon H 10 8 4 3

spade icon H V 8 4 3

heart icon 6

diamond icon 8 7

club icon A V 9 7 2

Wolpert (noord) en Willenken bieden 1heart icon in noord, 1spade icon in zuid en 1SA in noord. Niks aan de hand nog. Zuid biedt nu 2diamond icon en maakt daarmee het bieden mancheforcing. Nickell doubleert dat bod, ik vermoed voor de uitkomst.

Gavin Wolpert heeft een makkelijk 2spade icon bod en op die manier zouden NZ net als Hampson aan de andere tafel 4spade icon bereiken. Als je dat een beetje gevoelig speelt, liggen tien slagen klaar. Hampson speelt na klaveren uit meteen ruiten op en legt de heer.

Oost neemt de slag met het aas en met klaveren na is zuid direct down. Hij speelt echter ruiten terug voor de vrouw van zijn maat die een beetje hulpeloos ook een derde rondje van die kleur doet. Oost troeft met de boer en als zuid die slag overtroeft, komt alles weer goed.

De leider gooit echter een harten en neemt het troefnaspel in de dummy om club iconB te spelen. West krijgt eindelijk zijn aftroever en mag 100 bijschrijven.

Het is echter peanuts. Wolpert ziet af van 2spade icon en meent met een redoublet de inzet te moeten verhogen. Ik geef toe, het is een beetje gratis. Gezien de 1SA herbieding heeft hij ten hoogste drie ruiten en zal partner alleen passen met een geschikte ruitenholding. Willenken mist dat, of denkt dat een 3-2 fit wel genoeg is, want hij past.

Na klaveren via de tien voor de vrouw speelt de leider harten op. West pakt meteen en switcht goed naar troef. Na diamond iconB en aas en ruiten terug is elke aftroever in zuidhand verleden tijd en verschijnt de slag om Nieuwpoort (1600) op het scherm.

17 Imps voor Nickell en de wedstrijd die al over was, is nu helemaal over.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.