Spel van de dag Madeira (8)

Dagboek EK Funchal: zondag 19 juni 2022

Voor resultaten EK zie http://www.eurobridge.org

Nederland, na zaterdag stevig aan kop van het klassement, begon vandaag tegen Engeland. Op onderstaand spel zat vrijwel de hele zaal in 4spade icon in west. NZ hadden niet meegeboden. De helft maakte dit contract, de andere helft ging down.

Schoppen tien verkeerd geplaatst

Wat is het kansrijkste afspel?

O/OW

spade icon H B 8 2

heart icon 10

diamond icon H V B 7 6 2

club icon A 4

spade icon A 9 4 3

heart icon A 7 5 3

diamond icon 4

club icon V 10 7 5

Joris van Lankveld zowel als Simon Bell in de andere kamer kregen heart iconH-start, namen het aas en vervolgden ruiten  naar diamond iconH. Die houdt. Wat nu?

Van Lankveld speelde diamond iconB na en liet zuid het aas maken. Harten na, getroefd in west, ruiten (noord klaveren weg) getroefd op tafel en de twee toptroeven. Ai, noord had spade icon V10xx…

Bell koos voor de cross ruff. Na diamond iconH een ruiten getroefd, harten getroefd, ruiten (noord klaveren weg) getroefd, harten getroefd en Van Prooijen (noord) was minder blij met die spade icon V10xx. Dit was de situatie in slag 7 (6 slagen voor OW, nul voor NZ):

O/OW

W

N

O

Z

spade icon H B

heart icon

diamond icon V B 6

club icon A 4

spade icon V 10 6 5

heart icon H

diamond icon

club icon 9 3

spade icon A 9

heart icon 7 5

diamond icon

club icon V 10 7

spade icon 7

heart icon B

diamond icon A

club icon H B 8 6

Ruiten uit west. Niet troeven betekent dat oost spade icon9 maakt. Dus Ricco troefde voor met spade icon10, overgetroefd met de spade iconA. Klaveren naar het aas en weer ruiten. Nog steeds ligt die spade icon9 daar in oost. Waarom heeft zuid verdorie die tien niet? Ricco troefde voor met spade iconV maar al wat nog binnenkwam, was een klaverenslag. Plus 1 en +650 tegenover -200> 13 imp weg. Dit was het hele spel. Met een klaverenstart red je het vrijwel zeker niet, tenzij met een onwaarschijnlijke safety play in troef. Dit was het hele spel:

O/OW

W

N

O

Z

spade icon H B 8 2

heart icon 10

diamond icon H V B 7 6 2

club icon A 4

spade icon V 10 6 5

heart icon H V 9 2

diamond icon 10 5

club icon 9 3 2

spade icon A 9 4 3

heart icon A 7 5 3

diamond icon 4

club icon V 10 7 5

spade icon 7

heart icon B 8 6 4

diamond icon A 9 8 3

club icon H B 8 6

Na een mini-overwinning tegen Engeland en een gezonde 18+ VP tegen Griekenland bouwde Nederland zijn voorsprong voorzichtig uit. Momenteel wordt de laatste wedstrijd van vandaag gespeeld tegen Letland terwijl Zwitserland de grillig spelende Polen mag proberen te overwinnen. Nog ruim 9 rondjes tot de finish…