Spel van de dag Madeira (7)

Dagboek EK Funchal: zaterdag 18 juni 2022

Voor resultaten EK zie db.eurobridge.org

In bestuurlijk opzicht is het vandaag een belangrijke dag. Jan Kamras, voorzitter EBL, gaat doorstromen naar de top van de WBF en vandaag wordt zijn opvolger gekozen. Er zijn twee kandidaten: de Hongaar Josef Harsanyi en de Nederlander Eric Laurant, beiden al jaren werkzaam binnen de EBL. Voorspellingen over de uitslag waren niet te doen. Het zoemde een beetje rond dat de kansen van een ieder fifty-fifty waren en bondsbobo’s hielden de lippen stijf op elkaar als iemand vroeg op wie ze gingen stemmen.

Kijk: het nieuws komt net binnen dat Eric Laurant met grote meerderheid  is gekozen tot voorzitter van de EBL. Long live the King!

Gisteren deed Nederland Open goede zaken door na Estland Wales te verslaan met 16.88 VP en Tsjechië met 13.52 VP. Vandaag geen ochtendwedstrijd. Nederland sloot als koploper de vrijdag af (16 ronden gespeeld van 29), op de voet gevolgd (19 VP verschil) door Zwitserland. Dan een al iets groter gaatje naar Noorwegen dat gistermiddag Zweden met 17.17-2.83 VP versloeg. Soms roep je opgelucht: ‘Gelukkig, het duurt nog lang’ en soms verzucht je: ‘Jeetje, waarom duurt het nog zo lang…’

Een kwestie van stijl

Waarmee open je (N/OW) als noord met spade icon A V 9 7 6 4 2 heart icon 7 4 2 diamond icon H 2 club icon 7?

De visies liepen uiteen van 1spade icon tot en met 4spade icon:

N/OW

W

N

O

Z

spade icon H 10 5 3

heart icon 8 6

diamond icon 10 6

club icon A 10 6 4 2

spade icon A V 9 7 6 4 2

heart icon 7 4 2

diamond icon H 2

club icon 7

spade icon B

heart icon A H 10

diamond icon A V 9 8 4

club icon B 9 8 5

spade icon 8

heart icon V B 9 5 3

diamond icon B 7 5 3

club icon H V 3

In de wedstrijd Italië (4e) -Noorwegen (3e)  begon Duboin met een rustige 1spade icon. Oost doubleerde, zuid paste en west zei 1SA. Oost probeerde 2SA maar daar bleef het bij. En Duboin startte met… heart icon7! Recht in het bakkie. Brogeland nam, sloeg club iconA en speelde klaveren na voor zuid. Harten na, een keer gedoken, en spade iconB van tafel voor noord. Die moest toen wel ruiten spelen maar Brogeland legde klein voor zuids diamond iconB. Hartens opgeraapt en uiteindelijk twee down. Italië +100.

Grude aan de andere tafel begon ook met 1spade icon. OW pruttelden mee in klaveren en Grude deed gezellig mee tot 3spade icon. Die kreeg een doublet van  Percario maar Donati liep daar uit naar 4club icon! Pfff. Italië 130 en 6 imp.

Tot zover het kalmere werk.

Zweden (6e) – Israel (8e): Bertheau opende voor Zweden 3spade icon, kreeg een doublet aan zijn broek en ging vier down voor 800. Birman opende voor Israël ook 3spade icon maar iedereen zweeg! Idem vier down maar 12 imp naar Israël.

Sabine Auken wist voor Duitsland in 3spade icon gedoubleerd weg te komen met acht slagen, Bas Drijver aan de andere tafel met 6. Ongelooflijk.

En Nederland? Daar opende Van Prooijen in de wedstrijd tegen Portugal (10e) met 4spade icon en ging gedoubleerd voor 1100. Gelukkig maakte De Wijs in OW met een schoppenstart van noord 3SA en kostte e.e.a. ‘slechts’12 imp.

Nederland verloor met 7+VP van Portugal maar Zwitserland haalde tegen Duitsland slechts 5 VP. Nederland nog steeds aan kop, de Ieren nu 3e.

De laatste wedstrijd van Nederland Open vandaag is tegen Duitsland. Gelukkig is het geen voetbal…