Spel van de dag Madeira (6)

Dagboek EK Funchal: vrijdag 17 juni 2022

Voor resultaten EK zie db.eurobridge.org

Gisteren was het Sacramentsdag,  voor een katholiek land een grote feestdag. In de kathedraal aan de overkant van mijn hotel heeft het koor de hele dag gezongen terwijl het plein voor de kerk afgezet werd en tientallen vrijwilligers een bloementapijt (foto) aan het leggen waren voor de processie ’s avonds. Hagen toeschouwers bekeken die optocht, met de nonnetjes, opmerkelijk veel priesters, eerste-communie-kinderen plus allerlei verenigingen en fanfares. Jarenlang niet meer gezien…

Inmiddels zijn bij het EK de vrouwen, senioren en mixed teams begonnen. Pas 1 dag gespeeld maar vrouwen en senioren staan bij de eerste acht, het mixed team is in aantocht. Zoals u wellicht weet, plaatsen de eerste acht zich voor het volgende WK.

Nederland Open heeft inmiddels tegen 5 landen uit de huidige Top Tien gespeeld. Drie andere, Italië, Israël en uiteraard Zwitserland, staan voor de laatste dagen van het EK gepland.

De capriolen van Leo Luks

Nederland begon vandaag tegen Estland (11e). Aan de uitslag kun je echt niet zien hoe spannend deze wedstrijd in de beginfase was. De Est Leo Luks stond op het punt zichzelf op het eerste spel solo in 6club icon te proppen, dat je maakt als je troef heer en aas slaat. Gelukkig op de rem in 5club icon. Overslag en 1 imp vs 3SAC van Muller-De Wijs. Spel erop knalt diezelfde Luks zich in 6SA. Met open kaarten zie je een mini maakkansje maar gelukkig kiest ie daar niet voor. Down vs 3SA aan de andere kant.

Dan deze:

N/NZ

W

N

O

Z

spade icon 7

heart icon V B 9 8 2

diamond icon V 5 2

club icon V B 6 3

spade icon A 3 2

heart icon 10 5 4

diamond icon 10

club icon A H 10 8 5 2

spade icon B 8 5

heart icon A H 7 3

diamond icon A B 9 7 6 4

club icon

spade icon H V 10 9 6 4

heart icon 6

diamond icon H 8 3

club icon 9 7 4

Beide noordspelers openden een precisie 2club icon, beide oostspelers volgden 2diamond icon, zuid meldde zijn schoppens en west? Aan de Estkant 3heart icon, aan de Nederlandkant doublet. Uiteindelijk namen OW 4spade icon uit met 5heart icon maar dat zat voor Nederland in de verkeerde (oost)hand. Luks doubleerde als zuid ook nog! Klaveren uit, getroefd. Om controle te houden over het spel moet de ruitenkleur 2-2 zitten dus Van den Bos speelde diamond iconA en ruiten na. Zuid de heer (in west diamond iconV gedeblokkeerd) en grrrr, noord bekende niet.

Maar daar hadden we onze Luks weer. Die dacht kennelijk: als de leider wil dat ik mijn maat een introever geef, doe ik dat lekker niet! Hij speelde klaveren na en Van den Bos kon claimen. 7 imps in het oranje laatje omdat De Wijs als noord enkel met een kleine schoppenstart voor zuid en dan klaveren na 5heart icon had kunnen doen zinken. Te veel gevraagd.

Grillige speler, die Luks. Soms iets goeds, vaak iets fouts maar totaal onvoorspelbaar. Van den Bos en Van Lankveld lieten zich niet gek maken en speelden prima verder, evenals Muller-De Wijs. In elk opzicht was Nederland maten te groot voor Estland. Een welverdiende 59-4  (19.61-0.39 VP) overwinning.

Zwitserland haalde 17.31 tegen Portugal, Zweden een ruime 19 vs Tsjechië en Noorwegen verloor dik van Israël. De Ieren zijn still running strong: ruim 16 VP tegen Servië.