Stoelendans WBF en EBL

Lausanne (Zwitserland), 9 juni 2022. De Zweed Jan Kamras (foto) heeft zich kandidaat gesteld als president van de Wereld Bridge Federatie (WBF). De presidentsverkiezingen vinden plaats op het congres van de WBF tijdens de World Bridge Series in augustus in het Poolse Wrocław. Tot dusver heeft zich nog geen andere kandidaat aangediend. Het betekent automatisch ook het einde van het tijdperk van Gianarrigo Rona; de Italiaan was sinds 2009 de hoogste baas van het mondiale bridge.

Kamras is op dit moment president van de Europese Bridge Liga (EBL). Uit die positie zal hij zich terugtrekken tijdens de Europese kampioenschappen die vanaf zondag worden gehouden op Madeira (zie ook ons artikel van 6 juni). Als opvolger van Kamras hebben zich tot nu toe twee kandidaten gemeld: de Nederlander Eric Laurant, de huidige penningmeester van de EBL, en de Duitser Josef Harsanyi. Laurant en Harsanyi zijn beiden lid van het EBL Uitvoerend Comité.

In de aanloop naar het EK op Madeira zag Kamras zich nog geconfronteerd met een kwestie rond het Italiaanse gemengde team. Vlak nadat de deadline voor inschrijving was verstreken, bleek het team zich om mysterieuze redenen te hebben teruggetrokken en te zijn vervangen door een ander team uit Italië. Navraag leverde de volgende reactie op van de EBL (vertaald):

De vervanging van het volledige Italiaanse gemengde team is goedgekeurd wegens buitengewone omstandigheden. De zorg dat het evenement plaatsvindt onder de best mogelijke condities van ethiek en sportiviteit gaf daarbij de doorslag. De redenen voor de vervanging, gedeeld en ondergeschreven door de Italiaanse bridgebond, het gemengde team en het EBL-bestuur, houden verband met feiten die aan het licht kwamen na verstrijken van de deadline voor inschrijven van de teamsamenstelling. Overwegingen van privacy weerhouden ons er thans van meer details te openbaren. – Jan Kamras, EBL President

Meer hierover is te lezen op Neapolitan Club.