Spel van de dag (91)

Chicago, 22 juli 2023

Kwartfinale Spingold, Fleisher v. Wolfson

De Summer Nationals in Chicago vorderen gestaag. Alle Nederlandse teams dan wel teams met een Nederlandse inbreng sneefden al voor de kwartfinales die gisteren (vrijdag) aan de gang waren. Vandaag en zondag is het de tijd voor de halve finales en de finale.

Team Zimmermann, als eerste geplaatst, is op het moment dat dit geschreven wordt soepel onderweg naar de halve finale. Dat kwam mede omdat het team op twee achtereenvolgende spellen +1100 scoorde tegen nix, eerst aan tafel 1 en vervolgens aan tafel 2. Die tweemaal 15 imps schoten lekker op. Ik vond deze opeenvolging van spellen het verhaal van de dag maar deze rubriek richt zich op het spel van de dag en daarvoor kwalificeerde zich in mijn ogen een heel ander spel, een subtiel miniatuurtje van een grote Italiaanse meester.

In Amerika spelen ze nog steeds niet dezelfde spellen in elke wedstrijd zodat Zimmermann en Co. deze opgave niet voor hun kiezen kregen – maar dit terzijde.

W/NZ

W

N

O

Z

spade icon A 9 2

heart icon A 9 6

diamond icon 10 7 6 5

club icon 8 6 3

spade icon B 6 5

heart icon H V

diamond icon A H V 9 8

club icon B 4 2

spade icon H 7 4 3

heart icon 10 8 5 4

diamond icon B 4

club icon 9 7 5

spade icon V 10 8

heart icon B 7 3 2

diamond icon 3 2

club icon A H V 10

Het bieden was eenvoudig:

West
Versace

Noord
Wolfson

Oost
Sementa

Zuid
Garner

pas
1SA
pas
3club icon
pas
3SA
a.p.

Zuids 3club icon was Puppet Stayman, 3SA ontkende majors en oost mocht uit. Sementa legde spade icon3 op tafel. De leider liet in dummy de acht spelen van V108, een in zoverre onthullende kaart dat Versace nu gratis de negen kon spelen. Aldus bleef de leider in het ongewisse over de schoppenpositie. Stel je voor dat die 5-2 zitten en de ruitens 3-3… Die kans leek Wolfson groter dan eruit met heart iconA, hopend op de schoppens 4-3. Een down werd zo het resultaat.

Als Versace het aas neemt en de spade icon9 terugspeelt, gedoken door oost, lijkt het er veel meer op dat de schoppens 4-3 zitten. Suggestief tegenspel maar ook correct en mooi om te zien – niet op BBO maar op de vugraph-afdeling van Lovebridge. (Met alleen het invoeren van die naam vind je deze site; de rest wijst zich dan vanzelf. Volgende week, voor de beide jeugdevenementen in Veldhoven, moeten we ook bij Lovebridge zijn.)

Aan de andere tafel kwam oost na een soortgelijk nietszeggend biedverloop met klaveren uit waarna de leider eenvoudig heart iconA kon afgeven en naar huis wandelde met zelfs een overslag en 12 imps. Uiteindelijk won team Fleisher (Fleisher-Martel, Versace-Sementa en Bessis-Lorenzini) met 6 imps verschil en mag het nu opnemen tegen de wereldkampioenen van team Zimmermann. De andere halve finale ziet een viermansteam van Down Under aantreden tegen wat Zweden met een Portugees sausje…

Wordt vast wel vervolgd, dus.

Of de wedstrijden van deze zaterdag en zondag op BBO dan wel op Lovebridge worden uitgezonden, wordt steeds onduidelijker. Het laatste bericht hierover rept weer van BBO. We zullen het wel merken.