Spel van de dag (47)

King Richard opgegraven

U26 paren, Salsomaggiore. Kwalificatie zitting 4, 9 augustus 2022

Tien jaar geleden werd in Leicester (Engeland) een nieuwe garage gebouwd. Bij de funderingswerkzaamheden kwam een set botten tevoorschijn die na onderzoek bleek toe te behoren aan niemand minder dan Richard III, koning van Engeland en groot paardenliefhebber (volgens Shakespeare). Richard I Leeuwenhart was een voorganger van hem.

Volgende week begint de World Series in Wrocław. In 2016 werd die ook gespeeld, op dezelfde plek, de Eeuwhal. Daar was toen ook een King Richard actief, gevreesd om zijn voortdurend effectieve uitkomsten met de heer van Hx – vandaar zijn bijnaam. We hebben het natuurlijk over Richard Ritmeijer, die daar met Magie en Jan en Aida Jansma de wereldtitel gemengde viertallen in de wacht sleepte. Zonder de privé-sponsoring door Hans Melchers zou die titel nooit zijn behaald want de NBB draagt al jaren niet meer bij aan de kosten van internationale uitzending van gemengde teams.

Gisteren kwam er een spel voorbij waarin dit soort historisch besef het tegenspel flink zou hebben vereenvoudigd.

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon A B 4 3

heart icon H V B 3

diamond icon H 10

club icon B 10 4

spade icon 10 9 8 7 2

heart icon 5

diamond icon B 8 6 5 3

club icon H 3

spade icon V 5

heart icon A 9 8 7 6

diamond icon V 7 4

club icon V 9 7

spade icon H 6

heart icon 10 4 2

diamond icon A 9 2

club icon A 8 6 5 2

Dit was het bieden:

West
Gallo

Noord
Lam

Oost
Marini

Zuid
Hung

pas
1club icon
1SA
2spade icon
3SA
dbl
a.p.

Ik zat naar dat spel te kijken en dacht meteen aan een hand die King Richard zes jaar geleden had.

spade icon H 9 8 7 3 heart icon 10 5 3 2 diamond icon 9 3 club icon H 3

Het bieden was toen niet erg onthullend, althans zo leek het. West had 1club icon “vuilnisbak” geopend, noord (Richard) had 1spade icon gevolgd en daarna waren OW naar 3SA gestommeld zonder zich druk te maken over hartens of een fit. Wat kom je uit?

Richard verzon club iconH en dat was midden in de roos. Magie had club iconAxxxx en diamond iconA waarmee ze onvermijdelijk tijdig aan slag zou komen. De klaveren zaten natuurlijk 3-3 dus zo ging een quasi-dood contract opeens down. Zie ook IMP 2017-1 waarin dit en andere spellen van dat evenement uitgebreid zijn beschreven door Jan Jansma zelf.

Ook op het spel van gisteren zou club iconH uit de procedure flink hebben bespoedigd. Noord kwam echter niet onbegrijpelijk met spade icon10 uit voor vrouw, heer en aas. Nu moeten NZ nauwkeurig verdedigen (zuid moet zijn ruitens bewaren) maar dat deden ze niet zodat 3SA werd gehaald en de nul voor het verkeerde contract (OW horen ook in paren in 4heart icon thuis) werd omgetoverd in een volle top.