Meesterlijk spel van Maurits in Mautern

Al vele jaren wordt in de Wachau, een bekend wijngebied in Oostenrijk, de Wachauer Bridge Woche gehouden. Na een pauze van 11 jaar ben ik er weer bij dit jaar, en ik speel met mijn vriend en partner van heel lang geleden Maurits van der Vlugt. Maurits reist met zijn vrouw Dagmar Neumann Europa rond na 2 jaar in de covid-tijd opgesloten te hebben gezeten in Australië.

In de mini-teams, een viertallentoernooitje van 48 spellen, kwam het volgende probleem voor. Je zit zuid en je hebt in handen:

spade icon V B 7 5 heart icon B 10 diamond icon A V 2 club icon 9 7 6 5.

Iedereen is kwetsbaar en je past. Links past ook en partner opent in de derde hand 1heart icon. Rechts biedt 2heart icon, uitgelegd als schoppen en een lage kleur. Je doubleert, waarden, links biedt 2spade icon, maat past, en rechts biedt 4spade icon. Dat klinkt als veel te hoog dus je doubleert, waarop iedereen past.

Maat komt uit met heart iconA en je ziet de volgende dummy:

O

Z

spade icon A 10 9 8 6 2

heart icon 8 3

diamond icon

club icon A H B 10 4

spade icon V B 7 5

heart icon B 10

diamond icon A V 2

club icon 9 7 6 5

Klein in dummy, je speelt de B (hoog-laag even), leider de 2. Maat vervolgt met heart iconH, links de 4, en speelt heart icon6 na. De leider verzinkt in diep gepeins en laat tenslotte spade icon8 uit de dummy spelen. Jouw beurt!

Tijdens het gepeins van de leider heb je natuurlijk alle tijd genomen om na te denken hoe dit contract down kan. Twee hartenslagen heb je al, uit die klavers zullen wel niet heel veel slagen komen, dus je moet 2 troefslagen halen. Dat gaat automatisch toch? Je troeft over met de vrouw (slim), speelt diamond iconA na, en gaat wachten tot je spade iconB nog een keer krijgt.

Zo speelde onze tegenstander tegen, maar die had buiten Maurits gerekend. Die zat namelijk links, en nadat hij diamond iconA had getroefd liet hij spade icon10 voorspelen. Ai! Je speelt soepel klein, maar na nog enig gepeins speelt de leider klein. De volgende schoppen is voor de heer, en de klaver naar de boer wint de slag. spade iconA haalt je troefvrouw op, en de rest van de slagen is voor de dummy. -790, toch een teleurstellend resultaat.

Heb je het gezien? De derde harten laat je spade icon7 promoveren – maar dan moet je niet overtroeven! Eigenlijk een hele basale promotiefiguur, maar omdat de kaartjes klein zijn deze keer blijkbaar toch eenvoudig om over het hoofd te zien. Alle respect voor Maurits die gebruik wist te maken van het te haastige spel van zuid.

Het hele spel:

W

N

O

Z

spade icon H 3

heart icon V 9 4 2

diamond icon H 8 7 4 3

club icon 8 2

spade icon 4

heart icon A H 7 6 5

diamond icon B 10 9 6 5

club icon V 3

spade icon A 10 9 8 6 2

heart icon 8 3

diamond icon

club icon A H B 10 4

spade icon V B 7 5

heart icon B 10

diamond icon A V 2

club icon 9 7 6 5

Zuid was een prima speler. Na afloop hebben we nog uitgebreid gesproken over wat je moet doen tegen een speler van wereldklasse. Zou die van spade iconV 7 5 4 hebben overgetroefd, om zo zijn partner de secce troefboer te laten maken?

Morgen het echte teamtoernooi, ik verheug me er al op!