Uit het clubleven (2)

In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.

Een dinsdagochtend op Step

door Rinus de Louw

Vraag vooraf: je hebt als leider in de hand A 10 6 3 2 en in de dummy ligt: B 8 7 5.

Je mag 1 slag in deze kleur verliezen. Er zijn voldoende entrees over en weer. Wat is je beste kans?

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon V B

heart icon B 8 7 5

diamond icon B 7 6

club icon V B 10 7

spade icon 10 7 4

heart icon V 9 4

diamond icon A V 10 4 3

club icon 5 2

spade icon A H 8 2

heart icon A 10 6 3 2

diamond icon H 9

club icon H 9

spade icon 9 6 5 3

heart icon H

diamond icon 8 5 2

club icon A 8 6 4 3

Dinsdag 17 mei, 10.30 uur, parentoernooi op Step, 12 spellen. Bovenstaand spel is 17 keer gespeeld. Het contract is altijd 4heart icon. Nu nog afspelen.

De leider verliest de azen in club icon en diamond icon en mag niet meer dan 1 slag in heart icon missen. Daarvoor zijn goede kansen. Helaas gaan 10 van de 17 leiders (oost) down. Ze verliezen 2 slagen in troef. Hoe doen ze dat? 6 leiders bestellen een kleintje uit de dummy en verliezen heart icon10 aan heart iconH. Daarna maakt noord met heart iconV9 altijd nog een 2e slag. 3 leiders bestellen heart iconB en verliezen de snit aan de H. Vervolgens spelen ze een kleintje uit de dummy en slaan het A! Eerst wel snijden en dan – bij nader inzien – niet! Ook zij zijn 2 troeven kwijt. En dan is er nog een leider die als eerste het aas slaat en daarna toch nog 2 troeven verliest.

En degenen die het contract maken? 4 van hen zetten heart iconB voor en snijden daarna met succes over de vrouw. 2 beginnen met het slaan van het aas. 1 leider begint met heart iconB en maakt na V – A – H een overslag door ook de 9 eruit te snijden.

Wij speelden tegen en hoefden dus slechts te incasseren: 71,88 %. In dank aanvaard!

Antwoord op de vraag:

De beste kans – 66% – bestaat uit het slaan van het aas, gevolgd door een kleintje naar de boer.  Altijd goed als de 4 uitstaande troeven 2 -2 verdeeld zitten, ook goed als de leider een honneur sec vangt. Iets minder goed: boer voorspelen en laten uitlopen als noord niet dekt. Als zuid neemt met de H of V, de snit herhalen.  Slagingskans 64 %. Nog iets minder goed, maar altijd nog 58 %: kleintje naar de 10. Maar in dit spel slaagt de laatste speelwijze niet.