Spel van de dag (13)

Bermuda Bowl Salsomaggiore, ronde 7, Nederland – Zwitserland, 30 maart 2022

Een lastige wedstrijd voor velen

De commentatoren op BBO waren flink in de war. Het Zwitserse sterpaar Brink-Drijver werd aangeduid als Nederlanders terwijl hun nevenpaar versleten werd voor Polen die in onderstaand spel op zoek moesten naar de gelijkmaker, hoewel ze 11-0 voor stonden. Wat was er gebeurd?

W/Allen

W

N

O

Z

spade icon 4

heart icon 9 8 6 3

diamond icon B 9 8

club icon A B 9 5 3

spade icon V 8 7 2

heart icon A V 7 5 4

diamond icon 7 3

club icon 8 2

spade icon H 10 6 3

heart icon H B 10 2

diamond icon V 6 2

club icon H 10

spade icon A B 9 5

heart icon

diamond icon A H 10 5 4

club icon V 7 6 4

West
Verhees

Noord
Drijver

Oost
Van Prooijen

Zuid
Brink

pas
pas
1diamond icon
pas
1heart icon
pas
2heart icon
dbl
a.p.

Zuid (Brink) kon na de Precisie-1diamond icon niet meteen bieden maar in de volgende ronde kwam zijn kaart goed uit de verf met een doublet. Noord dacht een tijdje na en paste. De verdediging begon met diamond iconAH en een ruiten getroefd. Noords schoppennaspel was voor heer en aas en de leider troefde de volgende schoppen. Op een troefje uit west pakte noord het aas om troef door te spelen voor de tien van de dummy. Nu kwamen club iconH en club icon10 overgenomen met de boer, waarna noord met zijn resterende troefslag club iconA mocht troeven waarop de laatste schoppen van oost verdween. Eéntje down voor -200 terwijl NZ zelf misschien 4spade icon zouden kunnen halen of misschien ook niet. Hoe dan ook zouden ze het eerst maar eens moeten bieden.

Dat bleek nog een heel karwei omdat OW zich niet bepaald onbetuigd lieten in harten maar na veel gedoubleer links en rechts landde Simon de Wijs (noord) uiteindelijk in 4spade icon. Gawrys (oost) was zo vriendelijk om met heart iconB uit te komen naar de AV toe maar de leider was nog lang niet thuis. Schoppen naar de boer en diamond iconAH en ruiten getroefd was een goed begin want dummy’s ruitens waren nu hoog. Op heart iconA verdween nog een klaveren, dummy troefde een harten en op een hoge ruiten dumpte noord een klavertje. Oost troefde en speelde club iconH en club icon10 die de leider troefde in zijn hand. Met noord aan slag waren dummy’s spade iconA9 nu hoe dan ook nog goed voor de laatste twee benodigde slagen. Een mooie +620 en 9 imps. Dit spel zou helaas vrijwel het enige echt-Nederlandse wapenfeit uit deze wedstrijd blijven. De uitslag werd 40-16 voor de Zwitsers, 15.24 – 3.76 in V.P. wegens de lichte tijdsoverschrijding.