In memoriam Harm Bos

17-04-1978 – 09-03-2022

Op zaterdag 25 en zondag 26 maart 2000 deed ik met Harm Bos uit Gemert mee aan het NK junioren. We hadden pas twee keer eerder samengespeeld, maar reisden desondanks vol goede moed met de trein naar Utrecht. Op zaterdag ging het behoorlijk goed en wonnen we zelfs de 2e zitting. ’s Avonds gingen we naar Amstelveen, waar we konden overnachten bij een zus van Harm. Omdat het erg gezellig was, gingen we niet vroeg naar bed en omdat ook de klok nog eens verzet werd, is er van nachtrust niet veel terecht gekomen. De 3e zitting bakte ik er niet veel van en zakten we behoorlijk in de stand. Uiteindelijk eindigden we op een 5e plaats. Dat het NK junioren in 2000 redelijk sterk bezet was, moge blijken uit de eindstand aan kop:

  1. Sjoert Brink – Bas Drijver 59,56%
  2. Niek Brink- Bart Groosman 55,20%
  3. Maarten Schollaardt- Kevin Vreeswijk 54,19%
  4. Frank Burghout-Marvin Kuivenhoven 53,44%
  5. Harm Bos- Bert Berkers 53,07%

In 2002 vormden we een partnership dat uiteindelijk uitmondde in een hechte vriendschap, waarbij ik als het ware opgenomen werd in de familie Bos. Harm kreeg met zijn levenspartner Masha Kleiss twee kinderen (Fabian en Bente) en ik heb het geluk gehad dat ik hun opgroeien van dichtbij heb mogen meemaken. Ik was er bij op verjaardagen, feestjes, spelletjesavonden en als we moesten bridgen bleef ik vaak het hele weekend in Boxtel logeren. Ook hebben we samen bridgevakanties gevierd in Juan les Pins, Deauville en Oostende, waarbij uiteraard de hele familie Bos van de partij was. Op de camping kwamen vele (bridge)vrienden langs. Harm was een echt gezelligheidsdier en was dan ook overal een graag geziene gast. Dat we op deze bridgevakanties regelmatig goed scoorden met het bridgen was mooi meegenomen, maar was nooit het belangrijkste.

Op bridgegebied was Harm graag tegendraads. Hij hield ervan om de tegenpartij te verrassen en ondernam soms onvoorspelbare acties. Omdat er aan tafel zo altijd wel spektakel was, werd in zijn juniorentijd de bijnaam Circus Bos in het leven geroepen. Dat het spektakel niet altijd goed afliep, deerde Harm niet. Door zijn snelle spel waren we bijna altijd snel klaar en daarvan maakte Harm gebruik door een sigaretje te roken en gezellig met andere rokers te kletsen.

Het leren van een uitgebreid biedsysteem trok hem niet. Veel liever vertrouwde hij op zijn gevoel. Met dat gevoel was niets mis. Harm had een heel grote bijdrage in de  promotie van BC70 naar de meesterklasse in het seizoen 2007-2008 (toentertijd een unicum voor BC70) en ook in de parencompetitie in de MK en in het topcircuit gaven we regelmatig acte de présence.

Harm had een vrolijk karakter en kon tegenslagen altijd goed trotseren. In 2020 werd echter een kwaadaardig gezwel in de galweg geconstateerd. Een zware operatie was noodzakelijk. Harm doorstond alles goed en keek weer optimistisch vooruit. Zwaar was de klap toen in januari 2021 bij een controle in het ziekenhuis uitzaaiingen geconstateerd werden. Vooruitzichten waren heel somber.

Harm heeft nog ruim een jaar zoveel mogelijk een normaal leven geleid en liet zich ook door Corona niet nodeloos inperken. Op 3 maart van dit jaar hebben we nog op de clubavond in Eindhoven gebridged. Hij had toen al duidelijk veel ongemak, maar liet zich zoals altijd niet kennen. Daarna ging het hard. In het weekend kwamen er longproblemen bij en langzaam werd duidelijk dat Harm het oneerlijke gevecht met de kanker ging verliezen. Op woensdag 9 maart is Harm in aanwezigheid van Masha en de kinderen heengegaan. Harm is 43 jaar geworden.

Als eerbetoon aan Harm een mooi spel uit de MK paren in 2011.

W

N

O

Z

spade icon 7 4 2

heart icon V 8 7 5

diamond icon B 6

club icon H V 5 4

spade icon 10

heart icon B 10 6 3 2

diamond icon 10 9 7 4 3 2

club icon 10

spade icon 9 8 3

heart icon H 4

diamond icon H 8 5

club icon A 9 7 6 3

spade icon A H V B 6 5

heart icon A 9

diamond icon A V

club icon B 8 2

Harm speelde 4spade icon, waartegen west uitkwam met club iconH. Oost was begrijpelijkerwijs bang dat partner geen troef in kon spelen zonder een slag cadeau te geven en nam daarom over met club iconA om met troef te vervolgen. De 10 op tafel won de slag, waarna Harm een succesvolle ruitensnit nam. Daarna speelde hij de troeven uit tot onderstaande positie:

W

N

O

Z

spade icon

heart icon V 8 7

diamond icon B

club icon V 5

spade icon

heart icon B 10 6

diamond icon 10 9 7

club icon

spade icon

heart icon H 4

diamond icon H 5

club icon 9 7

spade icon 5

heart icon A 9

diamond icon A

club icon B 8

Op de laatste troef moest oost een ruiten laten gaan. Als hij heart iconH sec zet, wordt partner immers ingegooid met heart iconV. Beide tegenstanders moesten hun klaverenbezit in tact laten, zodat west op diamond iconA een harten moest laten gaan. Harm vervolgde na diamond iconA met heart iconA en harten na. Oost kwam aan slag met heart iconH en moest klaveren vervolgen. Harm dekte de 7 met de 8 voor de vrouw van west, zodat hij de laatste slag won met club iconB en daarmee het contract binnensleepte.

Bert Berkers