Spel van de dag (106)

Warschau, 8 juni 2024

Eindeloze competitie in Ekstraklasa

Dit weekeinde wordt in Warschau de finale van de Poolse Meesterklasse (Ekstraklasa) gespeeld. Via een bijna ondoorgrondelijk systeem van beslissingswedstrijden na afloop van de reguliere round-robin blijven er uiteindelijk vier teams over die in twee halve finales en een finale om de Poolse landstitel mogen spelen. Het wedstrijdschema zelf is volgens de beste Poolse traditie: vanaf vrijdagmiddag 4×12 spellen, zaterdag 6×12 spellen en zondagochtend nogmaals 4×12 spellen zodat iedereen op tijd kan aankomen en weer thuis kan zijn in dat grote land. Zo’n aanpak liegt er niet om. Vroeger speelden we hier wel eens 64 spellen op een dag maar dat kunnen onze tere hersentjes al lang niet meer aan. Of wel soms? Ook de WK’s en EK’s zijn teruggeschroefd naar 48 gevalletjes per dag.

De ene halve finale was niet boeiend. Het team uit Gliwice (Zuid-Silezië) had de round robin al gewonnen en liet niet veel heel van team Bridgescanner Szlem uit Gdansk (173-102). De andere halve finale was spannend tot en met het laatste spel. Team Odmet uit Siedlce, ergens bij de Belarussische grens, nam het op tegen team Magma Bridge for Business dat zijn thuisbasis heeft in het ons inmiddels welbekende Wrocław. Hier worden volgende maand een EK jeugdlandenteams en een WK jeugd gespeeld waarover IMP vast wel zal berichten maar dit terzijde.

In die tweede halve finale was Odmet begonnen met een carry-over uit de round-robin van 7,7 imps. Met nog 1 spel te gaan stond Odmet 3 imps achter dus per saldo was hun voorsprong geslonken tot 4,7 imps. Zo zag het laatste spel eruit.

W/-

W

N

O

Z

spade icon 2

heart icon 9 6

diamond icon H 10 4 3

club icon A H V 10 3 2

spade icon V B

heart icon A V 10 3 2

diamond icon A V 8 5

club icon 9 8

spade icon A 9 6 4

heart icon H B 8

diamond icon 9 7 2

club icon B 6 5

spade icon H 10 8 7 5 3

heart icon 7 5 4

diamond icon B 6

club icon 7 4

Aan tafel 1 boden ze:

West
J. Patreuha

Noord
Strzemecki

Oost
Narkiewicz

Zuid
Janiszewski

2club icon
2heart icon
dbl
pas
3diamond icon
pas
3SA
pas

Het lijkt raadselachtig waarom dit contract na de uitkomst van heart icon4 vanuit zuid toch nog down ging. Noord nam heart iconA en switchte naar spade iconV maar met behulp van de min of meer gemarkeerde hartensnit zijn er negen slagen van boven. Via onze verspieders ter plekke weten we echter weer alles: de leider verzaakte ergens onderweg en kreeg dus een strafslag om de oren. Dat was +50 voor Magma in plaats van +400 voor Odmet. Er hing een swing van 10 imps voor Magma in de lucht, genoeg om hen naar de finale te brengen, Daartoe moesten ze echter 3SA bieden en maken in de andere kamer. Dit was wat er daar gebeurde.

West
K. Jassem

Noord
Wiankowski

Oost
P. Patreuha

Zuid
Nawrocki

1club icon
1heart icon
dbl
pas
2club icon
dbl
3club icon
3heart icon
4club icon
a.p.

Het verschil in de eindcontracten ontstond omdat aan deze tafel de klassieke versie van de Poolse Klaveren niet werd gespeeld. West kon niet met 2club icon openen en daardoor bleven zijn ruitens verstopt. Oost durfde nu geen 3SA te bieden en west had niet de ruimte om 3SA als mogelijk eindcontract in beeld te brengen. Aldus werd 4club icon het eindcontract. Dat werd gemaakt voor +130 en een winst van 5 imps voor Magma. Daardoor eindigde het team met 0.3 imps voorsprong op Odmet. Dit was goed voor de zo gewenste finaleplek maar ergens onderweg (alweer) had team Magma een tijdstraf van 3 imps opgelopen zodat Odmet met 2.7 imps verschil op wel zeer opmerkelijke wijze aan het langste eind trok.

Op naar de finale! Daarover zult u nog wel meer horen want na de eerste 12 spellen stond het al 63-28 voor Odmet tegen de favoriet op papier, de winnaars van de round robin uit Gliwice.

Misschien vraagt u zich na lezing van dit nogal Pools gekleurde verhaal af waar de buitenlandse (Nederlandse?) inbreng is gebleven. Welnu, het team onder aanvoering van Rob Helle was in die beslissingswedstrijdenbrij uitgeschakeld hoewel ze keurig derde waren geworden in de round-robin. Nog bonter had team Zimmermann het gemaakt. Die waren als vijfde geëindigd in de round-robin maar verloren hun beslissingswedstrijd tegen Bridgescanner (Gdansk) met maar liefst 84 imps verschil. Van de weeromstuit zijn ze toen maar op volle oorlogssterkte de finale om de beker van Zwitserland gaan spelen. Wedden dat ze dat gaan winnen? Na 32 van 48 spellen staan ze er zo’n 70 voor en daarvan zijn er, na een slemmetje van de buren voor -13 op het laatste spel, toch nog 44 over, ruim voldoende dus…🙂