Spel van de dag (10)

Finale Vanderbilt (Reno V.S.) ronde 1 van 4 Rosenthal vs Gupta 19 maart 2022

Het rekenwerk van Willenken

Jansma-Willenken plaatsten zich met team Rosenthal (-Silverstein, Brogeland-Bakke) voor de finale van het prestigieuze Vanderbilt-toernooi. Zij spelen een systeem gebaseerd op precisie. Op onderstaand spel nam Willenken een kruisverhoor af en ging eens rekenen. Als west bezat hij:

spade icon B 7 5 2 heart icon V 10 diamond icon A V B 10 4 club icon H 8

Noord paste en Jansma opende 2club icon:  lange klaveren, 10-15p. Onder voortdurend passen van NZ ging Willenken aan het vragen: 2diamond icon wat heb je, Jansma 3club icon: 6+ klaveren of 6-4 klaveren-ruiten. Willenken vroeg naar een eventuele korte kleur en hoorde een singleton of renonce schoppen.

Toen een fraaie biedafspraak: 4club icon, optional RKC voor klaveren! Jansma zei 4SA: twee keycards zonder club iconV.

Willenken in de rekenkamer: korte schoppen, 2 keycards zonder club iconV en een positief antwoord op de optional RKC. Als oost een singleton schoppen had zonder punten in schoppen, moest hij wel heart iconA en diamond iconH hebben! Dus hup, 6diamond icon. Noord startte met heart iconA:

N/NZ

W

N

O

Z

spade icon B 7 5 2

heart icon V 10

diamond icon A V B 10 4

club icon H 8

spade icon V 10 9 4 3

heart icon A 6 5 2

diamond icon 5 2

club icon 9 5

spade icon A

heart icon H 4

diamond icon 9 8 7 6

club icon A B 10 7 4 3

spade icon H 8 6

heart icon B 9 8 7 3

diamond icon H 3

club icon V 6 2

Pfoei, het rekenwerk bleek dan wellicht optimaal maar de praktijk bleek anders… Een sec aas in de singleton is altijd een probleem bij slemonderzoek. Goed, tweede hartenronde genomen met de heer en diamond icon6 door laten lopen… In de derde klaverenronde kwam club iconV naar beneden dus twaalf slagen.

Het aardige van het spel is dat met diamond iconH bij noord ook andere manches als 3SA (geboden aan de andere tafel) en 5club icon (snijden over zuid doet volgens mij niemand) down gaan dus het rekenwerk, hoe theoretisch ook, leverde 11 imps op en had anders tot een wash geleid. Uiteindelijk kwam ook nog de overwinning in de Vanderbilt binnen na een bepaald moeizame finale.