Wat een nachtmerrie…

door Ed Hoogenkamp

Eerst een korte introductie. Dit zijn Cathy en Sophie Baldycz. Moeder en dochter, inmiddels vaste waarden in het Poolse vrouwen team.

Cathy, Amerikaanse, emigreerde naar Polen voor de liefde, en woont in Wroclaw waar Rob Helle haar leerde kennen toen hij daar de Poolse bridgewereld begon te verkennen. Toen Rob zijn Objectivity-team startte in de Poolse competitie, dat in rap tempo opklom naar de Poolse meesterklasse, maakten Cathy en Sophie vanaf de eerste dag deel uit van dat team.

Dit seizoen verliep verre van optimaal voor het Objectivity team, mede door allerlei Covid perikelen, wat resulteerde in een 13e plaats (van de 16) na de reguliere round robin. Dat betekende playoffs spelen voor degradatie/handhaving.

Het spelen van die degradatiewedstrijd werd er bepaald niet makkelijker op omdat  de vrijdag dat Steve Green uit Engeland en ik uit Nederland naar Warschau moesten vliegen, de recordbrekende storm Eunice over Engeland en Nederland raasde…

Na gecancelde vluchten, enorme wachttijden en het verplaatsen van aanvangstijden van de wedstrijd zat er zaterdagavond uiteindelijk een Objectivity team aan tafel voor de 6 x 12 spellen match die ging bepalen of er gedegradeerd ging worden of niet.  

De wedstrijd begint close en blijft close. Het verschil komt eigenlijk nooit boven de 10 imps uit en dan staat het ene team voor en dan het andere. Uiteindelijk staat Objectivity na 71 van de 72 spellen achter met 0,4(!)IMP´s.

Cathy en Sophie – die altijd eerder klaar zijn dan het nevenpaar – zitten al in de lobby te wachten en zien de resultaten van de andere tafel online. Zij hebben op het laatste spel een goed resultaat en hebben goede hoop de wedstrijd te winnen.

N/-

W

N

O

Z

spade icon V 10 9 7 5 2

heart icon V 7

diamond icon H 4 3

club icon 8 7

spade icon H

heart icon 10 8 5 4

diamond icon B 8 7 6 5 2

club icon A 5

spade icon A B 8 4 3

heart icon A 2

diamond icon V

club icon V B 9 4 3

spade icon 6

heart icon H B 9 6 3

diamond icon A 10 9

club icon H 10 6 2

West
Cathy

Noord
Blachnio

Oost
Sophie

Zuid
Wujków

pas
1spade icon
dbl
4spade icon
a.p.

Zuid komt uit met club icon2, de ´killing lead´. Het enige wat noord nu hoeft te doen, is club iconA nemen en harten na te spelen voor een down. Niet al te moeilijk gezien de dummy en de bieding zou je denken. Maar noord speelt klaveren terug en 4spade icon kan niet meer down. Dit kun je wel een goed resultaat noemen, dus kunnen we veilig stellen dat ze hoopvol zaten te wachten tot wij de gesloten kamer uitkwamen.

Laten we het spel nu verder bekijken zoals het nevenpaar het meemaakte. Vergeet dus wat u gezien hebt en bekijk het mee als een nieuw spel…

Ik besloot aan de andere tafel om 1spade icon niet te doubleren met de zuid hand, maar om 2heart icon te volgen. Zeker niet ieders keuze, ik weet het.  Natuurlijk bood west ook hier 4spade icon, maar Steve bood nu 5heart icon gedoubleerd dus te spelen door zuid.

Kijk mee en sidder en beef en begrijp waarom ik twee nachten niet kon slapen na dit spel. Met de kennis achteraf weten we dat 5heart icon gedoubleerd twee down mag om de wedstrijd te winnen, maar geen drie down….

West start een kleine schoppen voor het aas van oost, die een kleine klaveren naspeelt. Ik denk redelijk zeker te weten dat oost heart iconAV-derde heeft en er moet het nodige gebeuren: harten snijden (2 x?) , ruiten ontwikkelen en zorgen dat ik niet met een klaververliezer blijf zitten. Ik besluit om de klaveren door te laten lopen naar de dummy om harten te spelen. Oost neemt de slag met heart iconA en speelt club iconV na voor mijn heer. Uit de gang van zaken lijkt het er in mijn ogen sterk op dat de ruitenkleur 2-2 verdeeld zit. Om precies te zijn diamond iconHV sec bij oost omdat hij anders ook al vrij weinig heeft om 5heart icon überhaupt te doubleren. Ik speel diamond iconA en bij oost valt de vrouw. Vol vertrouwen vervolg ik met diamond icon10 en nu stort het dak in! West neemt met diamond iconH en oost bekent niet. Ruiten na troeft oost af met een kleine troef en nu volgt een derde ronde klaveren….

Ik heb op dat moment eigenlijk nog steeds niet door wat er aan de hand is omdat ik helemaal in mijn heart iconAV-derde aanname ´vastzit´. Ik maak dus een min of meer claim gebaar, maar west laat me heart iconV zien die nu nog binnenkomt. In de promotie ´so to speak´…

Ik ben niet blij met dit resultaat, maar het wordt dus pas echt erg als we de gesloten kamer uitlopen en het eerste wat Cathy roept is: ´What is your result on the last board?’ En ze op mijn ´minus 500´ teleurgesteld het hoofd buigt. ´Then we lost….by 2.4 IMP…’

Het is duidelijk dat ik op allerlei manieren slechts een of twee down had kunnen gaan.