Russische ‘antibekentenis’

Moskou (Rusland), 24 december 2020. Het bekende Russische bridgepaar Andrey Gromov & Anna Gulevich heeft een – zoals zij het zelf noemen – ‘antibekentenis’ gepubliceerd in een artikel op Bridge Winners. Zoals velen die meededen of wilden meedoen aan online toernooien als de Alt Invitational, werden zij in de gaten gehouden door het Credentials Advisory Team (CAT). Daaruit kwamen geen verdenkingen van valsspelen naar voren, zo had CAT-lid Sjoert Brink verklaard aan Gromov. Niettemin bleken zij later voor te komen op een lijst van 29 paren waarvan het CAT adviseerde hen niet uit te nodigen voor online toernooien. Navraag door hen bij het CAT leverde op dat dit klopte.

De teleurstelling en verwondering over deze kwestie bij het paar zelf en bij anderen raakt een dieper probleem. Uiteraard is valsspelen in bridge een groot probleem en is het een goede zaak dat valsspelers worden opgespoord en aangepakt. Echter, een ‘zwarte lijst’ van paren en spelers van wie ondanks onderzoek niet buiten redelijke twijfel is aangetoond dat zij vals hebben gespeeld, maar die toch worden geweerd, verdraagt zich slecht met algemene rechtsbeginselen, die immers vereisen dat iemand onschuldig is totdat schuld is aangetoond. En op welke partij rust eigenlijk de bewijslast? Aldus betogen Gromov en Gulevich.

Zie verder het (lange Engelstalige) artikel van Anna Gulevich op Bridge Winners en de (vele) reacties erop.

Update

Inmiddels heeft het CAT in een afzonderlijk artikel op Bridge Winners een reactie geplaatst. Hierin stellen zij dat Andrey Gromov & Anna Gulevich inderdaad op hun ‘non‑invitatielijst’ staan; dat onderbouwen ze met voorbeelden van verdachte spellen.