Speel bridge met Ries (IMP 5, 2021)

Denken niet nodig

door Ries v.d. Sterren

Ik verheug me op mijn invalbeurt in een ALT online-toernooi. Ik speel met een van mijn vroegere partners, en we mogen tegen een paar oud-clubgenoten die ik al een paar jaar niet heb gezien. Na een paar vlakke spellen krijg ik bij allen kwetsbaar de volgende mooie kaart:

spade icon V 9 3 2

heart icon A B 7 5 2

diamond icon A

club icon A V 8

Rechts past, ik open 1heart icon, links past, en partner biedt 2SA. Wij spelen dat als een drie- of vierkaart harten, meestal niet sterker dan inviterend. Dat is mooi, tegenover mijn hand zijn een paar punten met een vierkaart al genoeg voor de manche. Rechts past, en ik bied 3club icon wat vraagt naar een nadere omschrijving. Partner biedt nu 3spade icon, dat op onze systeemkaart staat als “vierkaart harten, 10-12 punten, met goede controles”. Goede controles, dat zijn azen en heren, en ik zie dat zelfs slem niet is uitgesloten tegenover de goede punten. Ik bied daarom 3SA, “slam-going”, en partner zegt 4spade icon. Over 4heart icon heen! Ik vermoed dat hij spade iconAH en heart iconV heeft, dan is 6heart icon op zijn slechtst op snit. Op mijn 4SA geeft partner twee keycards aan zonder troefvrouw. Ik bied 6heart icon maar ik heb er eigenlijk meteen spijt van. Ik was zo gebrand op het slem dat ik het slechte nieuws onvoldoende tot me heb laten doordringen. Nou ja, we gaan het zien. Oud-clubgenoot links komt uit met diamond icon2 en partner legt zijn dummy neer:

spade icon A H 5

heart icon H 10 9 3

diamond icon B 7 6 4

club icon 9 5

spade icon V 9 3 2

heart icon A B 7 5 2

diamond icon A

club icon A V 8

Toch een prima slem! Zo op het eerste gezicht haal ik het met de harten rond of heart iconV vallen, zo niet dan de schoppen rond of goed doen, en als dat ook niet zit dan heb ik nog de klaversnit. Eens kijken, wat is diamond icon2? Ze starten “derde vijfde, of vierde als de derde erg hoog is”. Dat helpt me niet veel. Ik speeldiamond icon4 uit dummy, oud-clubgenoot rechts legt diamond icon10, en ik win met het aas.

Eens kijken. Ik ga denk ik rechttoe rechtaan spelen: twee keer troeftrekken, dan drie keer schoppen. Als die vallen dan gooi ik een klaveren weg en crossruff ik de rest. Dan haal ik zeven als de harten vallen en anders zes. Haal ik het nog met de harten 4-0? Ik kan ze aan beide kanten oppikken maar zelfs met de schoppenkleur rond heb ik dan nog maar 11 slagen. Dus dan heb ik nog de klaverensnit nodig. Even kijken, klopt dat? Stel dat ik links op vrouw vierde speel. Als ik dan een soort dummy-reversal doe en twee troefjes in de hand kan maken, heb ik 12 slagen: 4 schoppen, 6 harten, een ruiten, en een klaveren. En dan heb ik de klaversnit dus niet nodig. Hoe gaat dat dan: heart iconA, 4-0, harten naar de 9, ruiten getroefd, harten naar de 10, ruiten getroefd, spade iconA, heart iconH. Ik kijk naar het plafond en zie nog de volgende kaarten:

spade icon H 5

heart icon

diamond icon B

club icon 9 5

spade icon V 9 3

heart icon

diamond icon

club icon A V

Ja, in die positie kan ik schoppen naar de vrouw spelen en schoppen terug naar de heer. Als ze rond zitten dan heb ik het gehaald, en zo niet dan kan ik kijken wat ik ga doen. Misschien is het een dwang, of zit er een ingooi in.

De kaarten dansen voor m’n ogen, te ingewikkeld. Maar als de hartens 4-0 zitten dan ga ik links op de vierkaart spelen. Zo gezegd zo gedaan, ik speel heart iconA. Links speelt de 4, dummy de 3 en rechts de 8. Daar zit ik dan zo voor te zweten! Bij bridgen is zeker de helft van je denken onnodig door het zitsel maar het vreet energie. Ik speel heart iconB, links heart icon6, dummy de heer, en rechts club icon6. De kaart zegt laag-hoog even maar veel zegt dat niet vaak.

Dat gedenk over het 4-0 zitsel heeft toch wat opgeleverd: de dummy-reversal is in beeld gekomen! Dat lijkt ineens heel aantrekkelijk. Ik speel diamond icon6, rechts diamond iconH, ik troef met heart icon2, links diamond icon3. Ik speel spade icon2, links spade icon6, spade iconA, rechts spade icon5 en ik troef nog een ruiten: diamond icon7, diamond icon5, heart icon5, diamond icon8. Dat gaat lekker zo, nog maar een keer: spade icon3, spade icon10, spade iconH, spade icon7, en diamond iconB, club icon2, heart icon7, diamond icon9. OK, nu hoef ik niet naar het plafond te kijken om te weten hoe het spel zit. Links heeft nog heart iconV en diamond iconV, en twee of drie klaveren. Jammer dat de ruiten niet rond zaten, dan had ik links ingegooid. Ik speel nu spade iconV, links gooit club icon3, dummy spade icon5 en rechts spade icon8. Alweer jammer, met 3-3 was ik binnen nu. Ik kan niet anders doen dan mijn laatste schoppen troeven. Links gooit club icon4 af, ik troef met heart icon9, rechts spade iconB. De volgende kaarten blijven over:

spade icon

heart icon 10

diamond icon

club icon 9 5

spade icon

heart icon

diamond icon

club icon A V 8

Slim van links – als hij zijn laatste ruiten had weggegooid dan had ik hem nu veilig kunnen ingooien met heart iconV. Dat kan ik nu niet doen want hij heeft nog een ruiten hoog. Wie heeft club iconH? Als links hem had dan zat hij in een leuke dwang! Maar ach nee, dat is onzin, dan had hij gewoon spade iconV kunnen troeven en zijn laatste ruiten kunnen spelen. Nee, rechts heeft club iconH en ik ga niemand ingooien. Ik speel club icon5, rechts club icon10, ik club iconV, en links club icon7. Ik geef nog heart iconV af en maak het slem precies.

Het spel lag als volgt:

W

N

O

Z

spade icon 10 6

heart icon V 6 4

diamond icon V 9 8 3 2

club icon 7 4 3

spade icon A H 5

heart icon H 10 9 3

diamond icon B 7 6 4

club icon 9 5

spade icon B 8 7 4

heart icon 8

diamond icon H 10 5

club icon H B 10 6 2

spade icon V 9 3 2

heart icon A B 7 5 2

diamond icon A

club icon A V 8

Post mortem

Een spel vol mogelijkheden die met open kaarten gemakkelijk te vinden zijn. Aan tafel is het lastig om alle varianten uit elkaar te houden. Het aardige is dat de mogelijkheden een voor een afvielen, zodat je uiteindelijk toch op een gewone snit bent aangewezen. Mijn oude moeder had het spel in 10 seconden gehaald. Om het volgende spel weer met net zo veel concentratie op te pakken, dat kenmerkt de echte kampioenen.

Ingezonden reactie

Geachte IMP redactie,

Mijn partner Ries v.d. Sterren liet me weer een verhaaltje lezen dat hij schreef voor uw tijdschrift. Mijn verzoek: plaats dit niet! In werkelijkheid ging het uiteraard totaal anders. Niet Ries speelde maar zijn partner, en ik zat te kibitzen. Ruiten uit, en de leider trok twee rondjes troef (pech), speelde vier rondjes schoppen (pech), haalde zijn schouders op en sneed in klaveren. Inderdaad in 10 seconden gehaald. Ik vermoed dat zelfs Ries dit wel tot een goed einde zou weten te brengen – ongebruikelijk want in de vorige drie spellen die hij beschreef, had hij zichzelf ook gewoon down gespeeld.

Ik hoop dat u op basis van deze feiten publicatie wilt heroverwegen.

Met groet,

Sjaak Pieren, Winschoten