Forum (IMP 5, 2021)

Verdeeld panel na hoge preëmpts

door Marion Michielsen

Probleem 1. W/Allen

West

Noord

Oost

Zuid

1club icon
dbl
pas
?

spade icon H 8 7 3 heart icondiamond icon V B 7 5 4 club icon H 10 9 5

Zia: 2spade icon. Niets is echt lekker maar 1spade icon vind ik wel erg zakkerig.

Martin Heerschop: 2diamond icon. Je kunt kiezen uit een onderbod van 1diamond icon dat ruimte laat terwijl de kans dat het uitgepast wordt, niet te groot is (vandaag de dag), het waardebod van 2spade icon (helemaal verkeerd als partner 3442 met iets over heeft) en het omschrijvende bod van 2diamond icon (niet goed als partner 4-4 hoog heeft met wat extra’s). Mijn voorkeur gaat naar 2diamond icon in de hoop later mijn vierkaart schoppen nog aan te kunnen bieden.

Het eerste probleem is er eentje op laag niveau. Een vijfkaart laag en een vierkaart hoog. Welke bieden we eerst? En op een- of tweeniveau?

Antonio Palma: 1spade icon. Als partner een sterk eenkleurenspel met harten heeft, zullen we sowieso de manche spelen. Het gaat mij dus om de handen dat partner een minimaal informatiedoublet heeft en dan hangt het er vanaf hoeveel schoppensteun en hoeveel verspilde punten in harten hij heeft. Mijn rechtertegenstander heeft dan 5+ hartens en heeft niet geboden. Hij zal dus niets hebben en de kans is groot dat mijn partner veel hartenpunten heeft. Mijn schoppenkleur is mager zonder tussenkaarten en mijn club icon H zit op snit maar de positieve punten van mijn hand zijn de ruitenbakkleur en de tussenkaarten in klaveren. Ik ga voorlopig voor de voorzichtige 1spade icon: met een vierkaart kan dat t/m 11 punten zijn.

Rosalind Hengeveld: 1spade icon. Dat bod heeft tegenwoordig een bovengrens van een punt of 10 (en 2spade icon belooft een vijfkaart). Als partner niet sterk is, heeft de tegenpartij een enorme hartenfit. Nadeel van 1diamond icon zou dan zijn dat opener west gratis 1heart icon kan piepen. 2diamond icon sluit te veel de schoppen uit. Als partner sterk met lange harten is, zal het weinig uitmaken welke kleur ik antwoord.

Michael Cornell: 1diamond icon. Ik denk niet dat het bieden hier afgelopen is. Ik vermoed dat partner sterk in harten is, dus mijn plan is om hierna schoppen te bieden. Als we dan op het drieniveau zitten zonder fit, leg ik in 3SA aan.

Tim Verbeek: 1diamond icon. 7+ artificieel. Dat speel ik met Danny en dit zou hier fantastisch zijn. Mocht ik niet dat soort mooie afspraken hebben dan kies ik voor 2club icon om een invite met vierkaart aan te geven. Partner zou sterk met harten kunnen zijn maar dat hoeft helemaal niet en daarom doe ik het normale bod.

Dit klinkt inderdaad fantastisch. Maar als partner sterk met harten is, en 2heart icon antwoordt, dan heb je nog helemaal niets over je verdeling kunnen zeggen. Dan weet ik niet of het nu zoveel beter voor je is dan ouderwets natuurlijk bieden.

Louk Verhees: 1spade icon. Ik kan de manche missen maar partner steunt meestal met een vierkaart. Als partner sterk met harten is, is het ook beter om niet met een cuebid te beginnen.

Ophir Herbst: 2diamond icon. Ik denk niet dat het bieden hier afloopt, daarvoor mis ik teveel hartens. Partner kan sterk zijn met harten, dus ik geef hem de ruimte om 2heart icon te bieden. Daarna heb ik een makkelijke 2spade icon en laat ik alle opties open.

Jan van Cleeff: 2spade icon. Tegenover veel handen met vierkaart schoppen bij partner is het 4spade icon, vandaar dat ik (licht) inviteer. Mocht partner nog iets proberen met 3club icon, verwacht ik dat 3diamond icon van mij nog te begrijpen is.

Wubbo de Boer: 2spade icon. Eigenlijk een schopje te weinig. Ik speel 2club icon als forcing tot de fit gevonden is. Ik vraag mij af hoe we dan zonder schoppenfit onder de manche kunnen stoppen na 2club icon-2heart icon-2spade icon. Dus daarom toch maar 2spade icon. Met fit en een redelijke kaart zal partner steunen en missen we de manche niet.

Merijn Groenenboom: 2club icon. Dit speel ik als minstens inviterend. Daar ben ik sterk genoeg voor en we kunnen onderzoeken of we schoppenfit hebben.

De problemen van deze maand zijn allemaal eerder op Bridgewinners geplaatst. Ercan Cem, een Turkse topspeler, postte daar de problemen 1, 2, 4 en 5 van deze maand.

W

N

O

Z

spade icon B 5 4

heart icon A H V 9

diamond icon 10 6 2

club icon V 4 2

spade icon A V 6

heart icon 10 6 3

diamond icon A H 9 8 3

club icon A B

spade icon 10 9 2

heart icon B 8 7 5 4 2

diamond icon

club icon 8 7 6 3

spade icon H 8 7 3

heart icon

diamond icon V B 7 5 4

club icon H 10 9 5

Marty Fleisher, die de zuidhand had, antwoordde 1spade icon. Zijn partner, Chip Martel, bood toen 1SA. Zuid ging verder met 3diamond icon. Martel sprong naar 5diamond icon en daar bleef het bij.

Op Bridgewinners werd de vraag gesteld of noord misschien 4heart icon zou kunnen bieden op 3diamond icon, wat dan zou moeten betekenen dat hij niets in harten had, zodat zuid naar slem kon gaan. Die “afspraak” leek mij behoorlijk naar de kaart toepraten.

Niettemin is het interessant wat zuid zou moeten bieden over het informatiedoublet. Zelf bied ik toch graag mijn langste kleur eerst. Zeker met een vierkaart schoppen ernaast, zodat ik die altijd goedkoop over elk hartenbod kan melden. Ik vind zowel 1diamond icon als 2diamond icon in aanmerking komen maar denk dat ik toch liever 1diamond icon zou bieden. Voor eerst 2diamond icon en daarna schoppen bieden zou ik liever een betere ruitenkleur hebben.

1diamond icon 7 (heart icon), 1spade icon 5, 2club icon 2, 2diamond icon 2, 2spade icon 4

Probleem 2. W/ ‒

West

Noord

Oost

Zuid

1spade icon
dbl
pas
?

spade icon V 10 9 2 heart icon A 4 3 2 diamond icon 2 club icon A 10 8 2

Tim Verbeek: 2spade icon. Invite met harten. Dat 2spade icon hier een invite met harten belooft, is tegenwoordig een redelijk normale afspraak. Ik houd er niet van om mijn vierkaart harten onbenoemd te laten; je kaart is allerminst geschikt voor SA.

Alweer een nieuwtje van Tim. Op het vorige spel kwam hij met het 1diamond icon-bod als positief, en nu is 2spade icon inviterend met een vierkaart harten (of elke mancheforcing, neem ik aan?). Dat is natuurlijk ideaal op deze hand en andere handen met een invite met een vierkaart harten. Ik ben wel benieuwd naar wat partner moet doen met een hand die niet minimaal is. Is 2SA forcing? (niet zo gek want met een minimum zonder vierkaart harten zul je niet zo snel doubleren) Ontkent 2SA vier hartens? Mag noord naar 4heart icon springen met een maximum en een vierkaart, of geeft dat juist een hand aan die te sterk was voor een 2heart icon-volgbod? (Ik ga er vanuit dat zuid ook een MF hand zonder vier hartens kan hebben). Een hoop vragen.

Maarten Schollaardt: 2spade icon. Speel ik als invite met 4 hartens of elke MF. Maat biedt met een minimum met vier hartens 3heart icon. Als je 1SA hier als truc zou spelen, zou je ‘m als een positief 2heart icon-bod kunnen verkopen. Daar ben je te sterk voor, vind ik. 2spade icon geeft ons de beste kans om de juiste manche te onderzoeken. Had ik echt harten twee-drie-vier?

Per-Ola Cullin: 3heart icon. Een lastige hand. 2spade icon is bij mij MF, dus de enige manier waarop ik met vier hartens kan inviteren, is naar 4heart icon te springen. Ik heb daar liever een vijfkaart voor maar je moet wat. 2heart icon vind ik ook een optie, niet kwetsbaar.

Berend van den Bos: 3heart icon. Invite met 4+ harten. Niet ideaal met deze hartens maar het lijkt me de beste omschrijving.

Alon Amsel: 2spade icon. Ook hier speel ik gewoon ouderwets en zou 3heart icon gewoon inviterend zijn vanaf een vierkaart. Maar ik zit liever af en toe een niveau te hoog door mancheforcing te bieden dan in de verkeerde speelsoort te eindigen. Als ik nu 3heart icon doe, mag ik dat misschien spelen, terwijl het 5/6club icon is (x Hxx Axxx HVxxx). En tenslotte:mijn hand is toch mooi met twee azen, een singleton en een mooie schoppenstop, toch?

Willem Gosschalk: 2spade icon. Nu overboden. Ik wil me nog niet vastleggen op harten. Dit biedt nog de mogelijkheid in 3SA te eindigen.

Rosalind Hengeveld: 2heart icon. Omdat we Raptor spelen (1SA-volgbod vijf+ laag en vier hoog), omvat ons doublet ook circa 15+ verdeeld. Om dat te ondervangen is een antwoord van 1SA een zwaktebod zonder een op eenhoogte biedbare kleur, en is twee in een kleur positief, hoewel niet forcing. Dat komt hier mooi uit; dan is 2heart icon zeker genoeg. Een minimaal doublet op 1spade icon belooft tolerantie voor harten maar garandeert geen vierkaart.

Louk Verhees: 1SA. Dat is bij mij forcing, een positieve hand met iets als 8-12 punten.

Nog meer nieuwe conventies. Rosalind Hengeveld speelt 1SA als een soort lebensohl, waar Louk Verhees juist zijn kleur biedt met een zwakke hand, en 1SA als positief speelt.

Zelf ben ik niet weg van deze varianten: het natuurlijk 1SA-antwoord (7-10 punten met een schoppenstop) komt toch best vaak voor en om dat niet meteen aan te kunnen geven (en niet in 1SA te kunnen stoppen daarmee) lijkt me een hoge prijs die je moet betalen.

Het zou interessant zijn een analyse van de vugraph-spellen op BBO te zien over dit onderwerp. Team Oranje doet denk ik best vaak dit soort analyses maar het lijkt wel alsof de rest van de bridgewereld decennia achterloopt op bijvoorbeeld schaken en poker, waar iedere clubspeler toegang heeft tot alle analyses en data.

Enfin, terug naar het probleem.

Zia: 2heart icon. Ik bied 2heart icon. Met zulke goede schoppens wil ik me niet teveel vastleggen op een hartencontract door 3heart icon te bieden.

Antonio Palma

Antonio Palma: 1SA. Zo veel opties hier maar met mijn dubbele stop in schoppens en de slechte hartens ga ik voor een bod in SA. Omdat ik geen tussenkaarten heb in de kleuren die ik wil ontwikkelen, doe ik een voorzichtige 1SA.

Ruud von Seida: 1SA. Ook hier rustig aan. Vind zelf dat 1SA hier wat moet beloven en kan dan als het een manche is, altijd nog harten bieden… Mocht het zover komen dan zal het soms als driekaart overkomen, maar so be it.

Michael Cornell: 2spade icon. Ik vind het prima om de manche te spelen met twee azen en een singleton. Als partner geen vier hartens heeft, zou 3SA speelbaar moeten zijn aangezien hij dan geen minimum zou moeten hebben.

Simon de Wijs: 3heart icon. Lelijk want je hebt het liefst een vijfkaart. Het alternatief is 2spade icon, dat ik als manche-forcing speel. Met de lengte schoppen links wil ik toch een kans meenemen om onder de manche te stoppen en 2heart icon bieden hier gaat me te ver.

W

N

O

Z

spade icon A H B 6 3

heart icon V 10

diamond icon A 7 5

club icon 7 5 4

spade icon 5

heart icon H 7 6

diamond icon H V 10 9 3

club icon H V 6 3

spade icon 8 7 4

heart icon B 9 8 5

diamond icon B 8 6 4

club icon B 9

spade icon V 10 9 2

heart icon A 4 3 2

diamond icon 2

club icon A 10 8 2

De dames die dit probleem voorgeschoteld kregen, boden 2heart icon, 3heart icon, 4heart icon, 1SA, 2SA, of 2spade icon. Veel verschillende keuzes dus.

4heart icon op een vierkaart (laat staan A432) krijgt van mij niet veel punten maar alle andere biedingen vind ik goede opties. Of slechte opties want eigenlijk heb je alles precies niet. Ik zou 3heart icon hebben geboden.

3heart icon 9 (heart icon), 2spade icon 6, 1SA 3, 2heart icon 2

Probleem 3. N/Allen

West

Noord

Oost

Zuid

1club icon
4diamond icon
?

spade icon H V B 10 8 6 heart icon A H 3 diamond iconclub icon 9 5 4 2

Louk Verhees: 5diamond icon. Je kunt 4spade icon bieden en een dicht (groot) slem missen. Ik bied 5diamond icon, een sleminvite(+) met een eenkleurenspel. Als partner afzwaait, kun je nog steeds slem missen maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. En het is natuurlijk ook mogelijk om down te gaan in 5…

Rosalind Hengeveld: 5spade icon. Volgens Herman Filarski – wie kent hem nog? – waren vijf hoog en 2SA de slechtste contracten in bridge. We hebben echter te veel voor 4spade icon en we moeten toch een keer de meest waarschijnlijke troefkleur bieden. Onze 1club icon-opening is namelijk vaak een doubleton of driekaart, ook met langere ruiten.

Zia: 5spade icon. Te sterk voor 4, niet sterk genoeg voor 6. Ik doe een slempoging, oost zal meestal minstens 6 of 7 punten in ruiten hebben, dus mijn hand ziet er goed uit.

Merijn Groenenboom: 5spade icon. Rechts zal kwetsbaar een goede kleur hebben, dan kan het al snel slem zijn voor ons. De kans dat we down gaan in 5spade icon, lijkt me veel kleiner dan de kans dat we een dicht slem missen als ik 4spade icon bied.

Ophir Herbst: 4spade icon. Het kan slem voor ons zijn maar het spel zit waarschijnlijk slecht, dus reden tot voorzichtigheid.

Dat het slecht zit, zal best wel. Maar hoeveel maakt ons dat uit met HVB10xx schoppen? De klaveren zitten waarschijnlijk op snit, hoewel er natuurlijk een aftroever dreigt in die kleur (als west gokt om daarmee uit te komen). Ik vind dat er meer reden is tot voorzichtigheid met HV10xxx schoppen en Vxxx klaveren.

Wubbo de Boer: 6spade icon. Als ze hoog gaan tussenbieden, wordt het vaak een beetje gokken. 4spade icon is een underbid en wat is 5spade icon? Vraagt dat om een ruitencue of is het een algemeen limit voor slem? Wat het ook is, 6spade icon moet spel hebben op het moment dat de tegenstanders hebben aangegeven dat ze punten in ruiten hebben.

Willem Gosschalk: 6spade icon. Dit zal wel niet de instemming van het panel hebben. Een boom in het bos dus. Als ik eerst 5diamond icon bied gevolgd door 5spade icon, zal partner ook niet precies weten welke kaarten goed of niet goed zijn. 4spade icon krijg ik niet uit m’n strot.

Per-Ola Cullin: 4spade icon. Ik heb er wel een hele goede kaart voor, inderdaad.

Jacco Hop: 4spade icon. Tja, slem forceren lijkt mij wat overdreven en ik zie weinig alternatieven.

Jan van Cleeff: dbl. 4heart icon corrigeer ik naar 4spade icon.

Doublet gevolgd door 4spade icon zou bij mij een vierkaart schoppen aangeven zonder vierkaart harten. Als partner geen vierkaart schoppen heeft, kan hij dan corrigeren naar 5club icon (of 4SA eventueel).

Tim Verbeek: 5diamond icon. Slempoging met een eenkleurenspel met ruitencontrole. Hier is dit ook de wens is de vader van de gedachte. Recent hadden we in team Oranje het biedverloop (3heart icon) X (4heart icon) waar men vond dat 5heart icon SI schoppen is met dekking en 5spade icon SI schoppen zondercontrole. 1SA (4heart icon) 5heart icon/5spade icon moet dezelfde betekenis hebben en ook 1club icon (4heart icon) 5heart icon, aangezien we 1club icon en 1SA gelijktrekken.

Na 4diamond icon ligt het iets anders maar met twee kleuren zou ik verwachten dat je er ofwel 1 biedt of wel 5SA pick a slam zou doen. Al kun je in deze sitaties een case maken om 5M SI 1 M te spelen en 5diamond icon sleminvite met beide majors. Maar het is voor de openaar wél lastig te zien wanneer hij de een of de ander moet aannemen.

Berend van den Bos: 5spade icon. Te veel voor 4spade icon en zegt niets over ruitencontrole maar die zal ik wel hebben aangezien ik anders niet zomaar naar 5spade icon ga.

Ruud von Seida: 5diamond icon. Slemgoing. Ik zou denken dat dat niet per se voor klaveren is. Op dbl is het risico van pas te groot. En voor 4spade icon heb je echt teveel: aangezien 4diamond iconkwetsbaar wordt geboden, heeft maat niet veel punten in ruiten(hopelijk). Op 5heart icon doe je 5spade icon en dan komt boodschap wel over. Op 5spade icon bied ik 6 en op 6club icon pas ik.

Carel Berendregt: 5spade icon. Sleminvite met schoppens. Vanwege het vierkaartje klaveren is er misschien een ‘second place to play’ maar de schoppens zijn van beton en goede klaveren bij maat komen in 6spade icon ook van pas.

Dit probleem kwam van Antonio Palma. Zijn partner kreeg deze hand tijdens een robberpartij en bood 5spade icon. Dat bleek al te hoog, het hele spel zat ongeveer zo:

W

N

O

Z

spade icon A 7 4

heart icon 9 7 6 2

diamond icon 7 3

club icon H B 10 8

spade icon 9 5 2

heart icon V 10 3

diamond icon H B 4

club icon A V 7 3

spade icon 3

heart icon B 8 4

diamond icon A V 10 9 8 6 5 2

club icon 6

spade icon H V B 10 8 6

heart icon A H 3

diamond icon

club icon 9 5 4 2

Antonio Palma: 5spade icon. 4spade icon kan goed zijn maar het zal snel uitgepast worden. Daar is mijn hand toch echt te sterk voor. Een tegenstander die kwetsbaar 4diamond icon volgt, heeft een goede kleur, waardoor partner waarschijnlijk niet teveel verspilde ruitenpunten heeft. Bovendien is de kans groot dat eventuele klaverenhonneurs voor ons goedgeplaatst zitten. Ik bied 5spade icon en heb er vertrouwen in dat partner daarop de juiste beslissing neemt.

Ik zou ook 5spade icon bieden. 5diamond icon is ook prima, als je dat goed afgesproken hebt.

5spade icon 7 (heart icon), 4spade icon 6, 5diamond icon 4, 6spade icon 2, dbl 1

Probleem 4. N /OW

West

Noord

Oost

Zuid

1spade icon
pas
2heart icon
4diamond icon
pas
pas
??

spade icon A 3 heart icon A H V 10 9 diamond icon 4 club icon H 9 8 4 3

Berend van den Bos: dbl. West zal met deze kwetsbaarheid wel een extreme hand hebben maar ik zie geen beter bod.

Tim Verbeek: 5SA. Kwetsbaar tegen niet 4diamond icon… die heeft zijn kaartje wel staan. Passen is bij mij: geen idee of SI. Ik denk dat ik agressief voor 5SA ga. Kans dat partner spade iconHV met club iconAV heeft lijkt me gewoon erg groot en dan is slem goed., spade iconHVxxx heart icon xx diamond icon Bxx club icon AVx en slem is érg goed. Partner zou ook diamond iconH kunnen en hebben en club iconV niet. Dan kan ik in de problemen komen.

Per-Ola Cullin: 5SA. Dit zou misschien meer een 2-6-1-4 moeten zijn maar als partner slechts 3 klaveren heeft, zal 6heart icon of 6spade icon waarschijnlijk beter zijn. Voor 6club icon direct heb ik liever een betere kleur, of een 1615.

Rosalind Hengeveld: 5club icon. Partner zal geen driekaart harten, goede lange schoppen of strafdoublet in ruiten hebben, dus waarschijnlijk wat lengte en waarden in klaveren. Doublet, zo al negatief, lost hoegenaamd niets op. Slem is in zicht maar is niet zeker.

Jan van Cleeff: 4spade icon. Ik bied bijna nooit de andere major als we al fit hebben in de geopende major. Om die reden begrijpt partner hopelijk dat ik deze hand moet hebben.

Simon de Wijs: 6club icon. Dit hangt wel een beetje af van hoe we doublet op 4diamond icon door noord spelen. Ik ga nu uit van straf. Als maat dat niet doet, dan durf ik wel slem te gokken.

Ruud von Seida: 5diamond icon. Wederom slemgoing…minder zeker want HVxxx xx Vxx Axx is 12 punten en geen best slem en Hxxxx Bx xx AVxx is 10 punten en heel goed slem. Hopelijk doet maat het goeie; ik pas op elk bod van maat.

Merijn Groenenboom: dbl. Ik snap dat we een (klaveren)slem kunnen missen maar X lijkt me volkomen normaal. De kleuren zullen ook niet erg rond zitten; als partner op mijn doublet past, vind ik het best.

Antonio Palma: dbl. Een kwetsbaar 4diamond icon-volgbod terwijl wij al mancheforcing hebben geboden… Als hij niet helemaal gek is, heeft hij een (semi)dichte achtkaart of een 7-4. Mijn partner weet dat ook, dus ik zou doubleren. Dat ontkent zes hartens, drie schoppens en geeft aan dat ik niet weet waar we moeten spelen. Als hij past, is dat prima, en als hij 4 hoog biedt, ben ik nog niet uitgeboden.

Maarten Schollaardt: dbl. Hangt natuurlijk af van wat X bij partner zou zijn. Maar als dat ‘niets te melden’ is, kun je moeilijk iets anders dan dubbelen, hier.

De overgrote meerderheid gaat hier voor doublet. Een aantal experts vraagt zich zelfs af of er nog andere mogelijkheden zijn. Ik ben het met hen eens dat je meteen denkt aan doublet. Gaan avonturen na preëmptief bieden van de tegenstanders loopt vaak verkeerd af. Toch zal het snel slem voor je zijn en vind ik het niet gek om 5SA of 6club icon te bieden. Mijn eerste reactie was echter doublet en dat werd door de grote meerderheid van het panel geboden. Daar gaat dan ook mijn hartje naartoe.

W

N

O

Z

spade icon B 2

heart icon B 7 6

diamond icon A H V B 9 7 6 3

club icon

spade icon H V 10 8 5 4

heart icon 3

diamond icon 5 2

club icon A V B 10

spade icon 9 7 6

heart icon 8 5 4 2

diamond icon 10 8

club icon 7 6 5 2

spade icon A 3

heart icon A H V 10 9

diamond icon 4

club icon H 9 8 4 3

Over doublet zal noord waarschijnlijk 4spade icon bieden (dat had hij ook meteen kunnen doen). En dan staan de spotlights op zuid. 6spade icon gaat snel 1 down (ook na diamond icon10 uit; west zal daarop de drie bijspelen en zijn introever krijgen) maar 6club icon is eenvoudig gehaald. Na noords 4spade icon zou zuid best 5SA kunnen bieden, waarna het goede slem alsnog bereikt wordt.

Probleem 5. W/‒ Waarmee kom je uit?

West

Noord

Oost

Zuid

4diamond icon
pas
4spade icon
a.p.

spade icon A 4 2 heart icon H 8 6 4 diamond icon 9 4 club icon 8 6 4 2

Carel Berendregt: heart icon6. We moeten er snel bij zijn voordat alle rommel van oost weggaat op de ruitens. Een aanvallende start lijkt me daarom aangewezen. Of zou het toch om een ruitenaftroever gaan? Dan hoop ik maar dat partner ,aan slag met heart iconA, zijn singleton terugspeelt.

Per-Ola Cullin: spade iconA. Voor alle kleuren is iets te zeggen. Met ruiten kun je dummy doodspelen voordat spade iconA weg is maar het kan ook een ramp zijn als partner denkt dat ik een singleton ruiten heb. Aan tafel zou ik waarschijnlijk zonder er al te veel over na te denken harten uitkomen, maar hoe meer ik erover nadenk, hoe beter ik spade iconA vind.

Alon Amsel: spade iconA. Leider heeft goede schoppens en denkt dat als hij toch al op vierniveau zit, hij evengoed kan proberen de manchepremie te verdienen. Met deze start sla ik een dubbelslag: meer informatie over wat ik moet terugspelen en het vermijden van de introever in de dummy met twee singletons die de leider een onverhoopte tiende slag bezorgt.

Rosalind Hengeveld: club icon6. Onduidelijk of er snel iets weg kan op de ruiten maar dat weet ik na spade iconA ook nog niet. Harten zal te vaak de maakslag weggeven. Benieuwd wat Simon start.

Jacco Hop: diamond icon9. Ik zie nog geen reden om hier onder de heer te starten, die uitleg laat ik aan Simon over. Wellicht is ruiten wel goed om de dummy’s kleur dood te spelen voordat de leider troef kan trekken en kan genieten van de ruitens. In Forum probeer ik diamond icon9. In de praktijk had ik deze redenering waarschijnlijk niet gehad en was club icon4 gestart.

Simon de Wijs: heart icon6. Voelt toch goed om actief naar de slagen op zoek te gaan. Double dummy zal spade iconA wel goed scoren. De kans dat ik na die start meer weet dan nu, acht ik te klein om tempo op te geven.

Simon is duidelijk de uitkomstgoeroe. Ik denk dat hij gelijk heeft dat bij een dubbel dummy analyse spade iconA de winnaar zal zijn; je zult dan immers altijd naar de goede kleur switchen (als je daar het tempo nog voor hebt). Het probleem is echter dat partner te kort in schoppen zal zijn om een duidelijk signaal te geven, en dat de kans groot is dat je niet veel wijzer wordt bij het zien van de dummy (die zal immers lange ruitens hebben en niet teveel punten in harten en klaveren). Dat neemt natuurlijk niet weg dat spade iconA noodzakelijk kan zijn om de introevers tegen te gaan.

Maarten Schollaardt: spade iconA. Een schot in het duister natuurlijk maar als ’t down kan, wie weet met het voorkomen van een introever. Kan ook de enige maakstart zijn.

Ophir Herbst: spade icon2. Ik heb nog een entree om eventueel naar harten te switchen en zelfs als de leider een singleton schoppen in de dummy heeft, kan het nodig zijn om de introever tegen te gaan.

Martin Heerschop: diamond icon4. Elke kleur kan goed zijn maar klaveren het minst (snitje nemen voor de leider?). Aftroevers voorkomen kan maar lijkt onhandig met een ruitenbakkleur in dummy. Harten is agressief en misschien wel de enige downstart. Ik zet mijn geld echter op de ruitenstart om óf de communicatie te verbreken óf om partner een aftroever te geven als ik aankom met spade iconA. Als de leider een renonce ruiten heeft, heb ik het zeker verkeerd gedaan.

Louk Verhees: club iconx. Uitkomstproblemen zijn altijd verschrikkelijk moeilijk. Alles zou goed kunnen zijn hier. Harten kan makkelijk het contract weggeven. Troef kan goed zijn als de dummy introevers kan maken. Ruiten kan goed zijn als de leider twee ruitens heeft. Maar ik ga voor een passieve klaveruitkomst.

Ruud von Seida: diamond icon9. Als de 4spade icon-bieder een renonce ruiten heeft (zeer onwaarschijnlijk) heeft hij veel punten. Dan is een grote kans dat harten of klaveren een slag weggeeft. Twee keer ruiten elimineert de ruitens en hopelijk krijgen we dan de slagen waar we recht op hebben.

Antonio Palma: diamond iconx. Ik kom graag ruiten uit, omdat ik troefaas heb en de communicatie tussen leider en dummy kan verbreken. Als de leider een renonce ruiten heeft, is dit natuurlijk een ramp maar als hij een singleton heeft, komt hij niet meer in dummy. Als de leider twee ruitens heeft, kan ik een tweede ronde spelen nadat ik met spade iconA aan slag kom. En als hij drie ruitens heeft, kan mijn partner de tweede ronde introeven. Ik ga dus voor ruiten uit maar ben voorbereid op een tirade van mijn partner als de leider een renonce heeft.

Michael Cornell: heart icon6. Ik kom normaal meestal passief uit maar met de troeven rond en de ruitens waarschijnlijk ook, denk ik dat ik aanvallend moet uitkomen.

Berend van den Bos: heart icon6. Hopelijk wat in harten opzetten of cashen want de ruiten lopen misschien wel.

Het is inderdaad een probleem waarbij alle kleuren in aanmerking komen. Mijn keuze zou niet op klaveren vallen, ik denk dat we daarbij eerder slagen voor de leider ontwikkelen dan voor ons (hij zal niet vaak in de dummy kunnen komen om zelf klaveren op te spelen). Schoppen (zowel klein als de aas) is zeker een optie om introevers tegen te gaan, aangezien ik niet verwacht te weten wat ik in slag twee moet naspelen.

heart iconx 8 (heart icon), diamond iconx 5, club iconx 3, spade iconA 3, spade iconx 1

Het nadeel van ruiten uitkomen is dat ik best lang heb nagedacht en partner daarom “weet” dat ik geen singleton heb. Van deze informatie mag hij natuurlijk geen gebruik maken, integendeel, hij zou bij twijfel moeten doen alsof ik wél een singleton heb. Dat zou ons het tegenspel best kunnen bemoeilijken. Daarom lijkt me harten toch het meest practisch. Het hele spel is helaas niet bewaard gebleven. Wel kan ik u vertellen dat de uitkomst niet uitmaakte want 4spade icon werd altijd gemaakt.

Waarvoor kozen zij?

1 2 3 4 5
Amsel 2spade icon 2spade icon 4spade icon dbl spade iconA
Berendregt 3heart icon 3heart icon 5spade icon dbl heart icon6
De Boer 3heart icon 3heart icon 6spade icon dbl heart icon6
Van den Bos 1diamond icon 3heart icon 5spade icon dbl heart icon6
Van Cleeff 2spade icon 3heart icon dbl 4spade icon heart icon4
Cornell 1diamond icon 2spade icon 5diamond icon dbl heart icon6
Cullin 1diamond icon 3heart icon 4spade icon 5SA spade iconA
Gosschalk 1diamond icon 2spade icon 6spade icon 5SA heart iconx
Groenenboom 2club icon 3heart icon 5spade icon dbl club icon6
Heerschop 2diamond icon 3heart icon 4spade icon dbl diamond icon4
Hengeveld 1spade icon 2heart icon 5spade icon 5club icon club icon6
O. Herbst 2diamond icon 4spade icon 5SA dbl spade iconx
J. Hop 2club icon 4spade icon 5heart icon dbl diamond icon9
Palma 1spade icon 5spade icon 5heart icon dbl diamond iconx
Schollaardt 1diamond icon 4spade icon 6club icon dbl spade iconA
Von Seida 1diamond icon 5diamond icon 5heart icon 5diamond icon diamond icon9
Verbeek 1diamond icon 5diamond icon 4SA 5SA heart iconx
Verhees 1spade icon 5diamond icon 6club icon dbl club iconx
De Wijs 1spade icon 5spade icon 5heart icon 6club icon heart icon6
Zia 2spade icon 2heart icon 5spade icon dbl diamond icon9
Michielsen (heart icon) 1diamond icon 3heart icon 5spade icon dbl heart iconx