Rake klappen en doeltreffende missers

Mijn partner werkt door de week bij de Russische artillerie. Hij is een van de ongeleide projectielen die het leger naar het westen schiet. Aan het eind week blijft daar nog wat van hangen als we op de club een potje kaarten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het up en down gaat met de resultaten. De mooiste contracten worden zonder moeite afgewisseld met een schot in de voet.

Nu horen fouten en blunders bij het spel, maar dingen die je niet verwacht, blijven verrassen. Afgelopen vrijdag hoefde ik niet lang te wachten.

W/OW

W

N

O

Z

spade icon 3

heart icon H V 9 8 7 6 5

diamond icon V 10 5

club icon B 5

spade icon A V 5

heart icon

diamond icon A 8 7 3 2

club icon H V 8 6 4

spade icon B 10 9 6 4

heart icon 10 3 2

diamond icon B 6

club icon 10 9 2

spade icon H 8 7 2

heart icon A B 4

diamond icon H 9 4

club icon A 7 3

Zonder vrees open ik de westhand met 3heart icon. Het is al tijden geleden dat ik opgepakt ben met een ondermaatse preëmpt en dat maakt onbezorgd. Met goed tegenspel gaat 3heart icon voor 500 en zij hebben zeker een manche, dus waar hebben we het over.

Noord komt erin met doublet en zuid vertelt met 4heart icon dat hij te sterk is voor 4spade icon. Noord wil nu niet achterblijven en maakt met 5heart icon duidelijk dat slem wat hem betreft wel kan en hij een renonce in harten heeft.

Mijn maat zit ondertussen de houwitser in de juiste richting te manoeuvreren, maar houdt zich nog muisstil. Na 5heart icon gaat zuid uit van een schoppenfit en biedt 6spade icon. Na een vlotte pas, een aarzelende en een oorverdovende knal uit het oosten. Mijn maat doubleert. Iedereen past en ik moet verzinnen waarom hij gedoubleerd heeft. Verder dan een renonce harten kom ik niet. Dat hij in een van de andere kleuren een renonce heeft, is niet aannemelijk.

Mijn hartenstart troeft zuid af in de dummy en partner bekent. Er volgen twee hoge troeven en als ik renonceer, buigt zuid het hoofd. Hij speelt hoge klaveren en oost kan een keer troeven, maar op de laatste klaveren verdwijnt de verliezende ruiten en is zuid eentje down, omdat hij twee troefslagen verliest.

Dat je daarmee doubleert roepen zuid en west in koor, maar mijn maat kijkt onverstoorbaar en schrijft 50 extra punten in de minkolom.

Het was anders geweest als zuid het doublet van oost op de juist merites had getaxeerd en was uitgeweken naar 6SA. Dat contract zit er namelijk wel in.

Duik de hartenstart en neem het klaverenvervolg in de hand. Cash vier hoge klaveren en twee hoge schoppen. West moet op drie klaveren en een schoppen iets weggooien en kan net honneur-klein van harten en drie keer diamond iconV bewaren. Als de leider echter oversteekt naar spade iconH is west plat. Een van de dekkingen moet ik opgeven en zuid heeft zijn twaalfde slag.

Denk je dat de bovenkamer van oost een opdoffer heeft gehad in de Donbas, dan bewijst het volgende spel weer het tegendeel:

Z/OW

W

N

O

Z

spade icon H 8 7 5 4

heart icon 9 8

diamond icon H 9 8 3

club icon V 7

spade icon

heart icon B 5 2

diamond icon A V 10 7 6 4

club icon A 8 3 2

spade icon A B 9 3 2

heart icon 4 3

diamond icon B 5

club icon 10 9 6 5

spade icon V 10 6

heart icon A H V 10 7 6

diamond icon 2

club icon H B 4

Zuid begint met 1heart icon en west stoort met 1spade icon. Voor ik de harten steun bied ik eerst ruiten. Het bijbod in een andere kleur heeft tal van voordelen en de belangrijkste is natuurlijk dat ik zelf mag spelen als ruiten troef wordt. Een ander pluspunt is dat mijn maat mijn kaart op waarde kan taxeren nu hij weet dat ik een fatsoenlijke ruitenkleur heb.

Oost vindt ons aardig en steunt haar partner ook, maar slechts met 2spade icon. Dat geeft zuid de gelegenheid zijn harten te herhalen op een acceptabel niveau. Na 3heart icon zijn de buren stil en zet ik het slemonderzoek in gang met 3spade icon.

Partner biedt 3SA, hij weet nog niks van mijn hartensteun en zijn schoppenbezit stopt. Na mijn 4club icon wordt de situatie duidelijk en is 3spade icon een cue geweest. Hij biedt 4diamond icon. Het bod komt snel, ik vermoed daarom dat hij geen Last Train bedoelt, maar gewoon een controle aanbiedt.

Aangezien we geen korte kleuren bieden in partners kleur, neemt het aantal slagen in mijn hand flink toe. Ik ga door met 4spade icon en laat partner gelegenheid de azen te vragen.

Dat doet hij prompt en na mijn 5SA, twee met een renonce, veert de overkant op. Hij grijpt bijna het hele pakje en legt 7heart icon op tafel. Iedereen ruimt de kaartjes op en west begint met een kleine schoppen.

Mijn partner troeft de slag in de dummy en speelt diamond iconA. Ik weet vrij zeker dat hij nu een singleton heeft, maar er zijn zat entrees om de kleur aan de gang te krijgen. In slag twee volgt een ruitenaftroever in de hand en met een schoppenaftroever komt hij weer aan tafel. Een derde rondje ruiten brengt goed en slecht nieuws. Oost bekent niet, maar het deert de leider niet.

Hij troeft nog een ruiten en troeft weer een schoppen in noord voor de derde ruitenaftroever. De kleur is nu vrij en de troeven worden gehaald. Hij kan daarna met klaveren naar de overkant om alle verliezers te parkeren op de vrije ruiten. Zover komt het niet, want na het troeftrekken laat hij zijn hand zien en claimt alle slagen.

Er eindigt niemand in 7heart icon en er zijn ook maar twee paren die een niveautje lager stoppen. De rest eindigt saai in de manche. Het Russische kanon scoort een voltreffer!


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.