Pletten, prutsen en knoeien

Tijdens het fabriceren van de gnocchi bolletjes kijk ik graag een filmpje. Het doodt de monotonie van rollen van de aardappels met bloem en pletten met de vork een beetje. In plaats van een schietfilm, wordt het deze keer de vugraph van BBO. Stuur een paar dozijn bridgeprofs een berg op en er is genoeg vuurwerk te zien. Ik schuif aan bij de broertjes Rimstedt die het opnemen tegen hun leeftijdsgenoten uit Italië Donati en Percario.

Kijken naar bridgen is beschaafd. Er worden geen glazen tegen de monitor gegooid en het beroep van de moeder van een der spelers weet ik evenmin, zodat onzinnige uitroepen achterweg blijven. Schamper lachen gebeurt wel. Het voordeel van het zien van alle handen ontberen de spelers en elke fout ligt onder het vergrootglas.

Ik telde er meteen twee in de eerste en tweede slag op het volgende spel:

N/-

W

N

O

Z

spade icon 7

heart icon 10 5 3

diamond icon H B 6 5

club icon A 9 6 5 2

spade icon A B 5 2

heart icon B

diamond icon A 10 7 3

club icon H 8 4 3

spade icon V 9 6

heart icon A H 7 2

diamond icon V 4

club icon V B 10 7

spade icon H 10 8 4 3

heart icon V 9 8 6 4

diamond icon 9 8 2

club icon

Na 1diamond icon van noord doubleert Percario en biedt Ola 1spade icon. West hupst naar 3club icon en noord en oost steunen hun partner wat betekent dat zuid wel naar 4spade icon moet. Niemand doubleert dat en met een half oog kijkend naar het spel zijn er ook tien slagen.

Donati begint met harten en dat lijkt me niks. Je hebt zeer waarschijnlijk de meerderheid aan punten en de ruiten onder controle zodat troef voor de hand ligt. Als de verdediging twee keer troef kan spelen, zijn tien slagen heel ver weg.

Maar goed, harten voor het aas en dan troef na? Nee, oost speelt club iconV en dat is er ook eentje van safety first. De leider doet loser on loser en kan even later op club iconH een volgende ruiten dumpen en naar elf slagen cross-ruffen. Dat won er 7 toen de andere kant in 3spade icon eindigde.

Het spel is naast de twee fouten in het begin zeer interessant. Stel dat oost troef naspeelt in slag twee. De leider moet de slag dan winnen met de 8 in de hand. Je moet in de hand zijn om harten te troeven in noord en houdt met H10 een vork over de vrouw van oost.

spade icon8 Maakt de slag en je troeft een harten in de dummy met spade iconB. Je kunt de harten niet vrijtroeven, daarvoor ontbreekt de communicatie. Je moet hopen dat heart icon10 meeploft om de kleur hoog te krijgen.
Je zit ook met een paar ruitenverliezers en het idee is om je derde ruiten af te troeven in de dummy. Met twee hartenverliezers en een ruiten ben je er dan net.

Gezien het info doublet van oost tel je hem op een dubbelton ruiten. Speel een kleine ruiten voor de boer van west die ruiten naspeelt voor de aas in noord. Een klaverenaftroever brengt je in de hand en heart iconV laat je lopen naar oost, in de dummy een ruiten weg enheart icon10 valt gelukkig mee.

Oost speelt weer troef, die je moet winnen met spade icon10. West renonceert zoals verwacht en op heart icon9 verdwijnt de laatste ruiten en je kunt je ruitenverliezer aftroeven met spade iconA. Daarna troef je een klaveren in je hand, haalt spade iconV op en claimt de tiende slag met heart icon8.

Prachtig gedaan! The good, the bad and the ugly is er niks bij.

Als ik uit eigen werk publiceer, zijn het vaak spellen waarbij ik na afloop een bevredigend gevoel heb overgehouden. Bij de analyse thuis blijkt dat ik een paar keer de winnende voortzetting mis en eigenlijk gewoon een knoeier ben.

W/OW

W

N

O

Z

spade icon 10 9 8 7 3

heart icon V 9 4 2

diamond icon H 2

club icon H 5

spade icon 5 4 2

heart icon 8 7

diamond icon B 10 8 7 4

club icon V 9 8

spade icon V B

heart icon B 10 5

diamond icon 9 6 5 3

club icon 10 4 3 2

spade icon A H 6

heart icon A H 6 3

diamond icon A V

club icon A B 7 6

Ik raap de zuidhand op en maak me geen zorgen. We kunnen een 25 punter via een paar biedrondjes vertellen. Aan de andere kant is het een illusie te denken dat het zover komt als je in de vierde hand zit en zo ook hier.

West opent 2club icon zwak met beide hogen. Oost informeert met 2diamond icon en ik doubleer voor de eerste keer. Na 2spade icon van west en twee passen doe ik dat nog een keer.  Als de maat daar nou op past, kunnen we via een hartenaftroever de downslagen amper tellen en rustig leven van de winst.

Helaas past hij niet en word ik leider in 3SA net als de rest van het veld.

West begint met spade icon10 en de dummy valt mee. Zonder veel denken duik ik en dat is meteen de beslissende fout.

Uit de bieding is bekend dat west alle punten moet hebben. Het houdt al niet over en zonder een van de heren in de minors kwetsbaar tegen niet dat zooitje gruis te willen bieden, is onwaarschijnlijk. Je kunt dus meteen ruiten spelen en later club iconV als entree gebruiken. Noodzakelijk is dat de schoppen blokken.

Dat kan alleen met VB sec in oost. Neem de eerste schoppen en speel twee keer ruiten. West komt aan de bal en speelt weer schoppen. Nu duik je de vrouw van oost en die is hulpeloos. Het hartenvervolg win je meteen en speelt club iconA en klaveren.

West komt weer aan slag en kan de schoppen vrijspelen, maar verder geen kwaad doen omdat een entree ontbreekt om ze ook te cashen.

Nadat ik de eerste schoppen dook, speelde oost ook de andere honneur. Ik bedacht nu (!) dat ruiten spelen faalt. West komt aan de beurt en speelt weer schoppen en heeft club iconH als aankomer. Ik speelde daarom club iconA en klaveren.

West wint de slag met club iconH en speelt zijn schoppens vrij. Op klaveren naar de vrouw moet hij echter een schoppen afgooien en als ik harten naar de hand speel en weer een klaveren, volgt de laatste schoppen. Het eindspel in harten faalt nu, omdat west de vierde hartenronde controleert en oost aan slag komt om een keer ruiten te spelen.

Op klaveren naar de vrouw gooit west echter een harten en als ik terugga naar de hand met heart iconA cash ik de vrije club iconB. Nu verdwijnt een schoppen en ik kan drie keer harten spelen. Als oost aan slag komt neem ik het ruitenvervolg en incasseer mijn vrije harten en komt west aan de beurt, dan mag hij een hoge schoppen hebben, maar dan, ff pesten, in de ruitenvork spelen.

Ik weet het wel, alleen veel te laat. Gelukkig kan ik wel goed koken.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.