Peinzen loont

Met het stijgen der jaren en kilo’s is het vermogen tot nadenken toegenomen. Waar ik vroeger in hooguit een minuut een spelletje afraffelde, doe ik er tegenwoordig wat langer over. Niet alleen leidt dat tot betere inzichten, ook de resultaten bij het afspel worden (ietsje) beter. Ik zal nooit een denkhoofd worden, maar even de tijd nemen is niet verkeerd.

We zijn op de club en mazzelen een slem. Er is Aas-Heer weg van een kleur, waar gehakt worden, vallen spaanders, maar 3SA is ook down. Als ze de start niet vinden, scoort het slem beter.

Ergens halverwege treffen we Veri Kiljan en Danny Molenaar. Ze hebben al een lange dag achter de rug en kijken met een half oog naar de uitgang. Op het volgende spel moest ik wel nadenken:

O/NZ

W

N

O

Z

spade icon V 8 7

heart icon 6

diamond icon H 8 7

club icon A B 10 5 3 2

spade icon 9 5 4 3

heart icon 3

diamond icon B 9 5 4 3

club icon H 6 4

spade icon B

heart icon H V B 10 8 7 2

diamond icon V 10

club icon V 9 7

spade icon A H 10 6 2

heart icon A 9 5 4

diamond icon A 6 2

club icon 8

Danny opent de oosthand met 4heart icon en ik haal mijn schouders op en bied 4spade icon. Na elk hartenbod van oost tot en met vier, volg je op hetzelfde niveau in schoppen. 4spade icon Is dan wel hoog, maar ook iets van de kaas niet van je brood laten eten.

Mijn maat begint met vier troeven en een singleton harten neer te leggen en mijn bloeddruk daalt weer naar acceptabele waarden. Aan de ruiten heb ik waarschijnlijk weinig, maar club iconH is fijn.

Ik neem de hartenstart en begin met een klaveren. Veri denkt niet lang en stapt op met het aas en gaat in de denktank. Ik denk mee en realiseer me dat tien slagen nog ver weg zijn.

In slag drie speelt west een kleine ruiten en ik verwerp de mogelijkheid dat hij stuk heeft en speel klein. Als oost de tien speelt, twijfel ik even, maar neem met het aas.

Hoewel oost heart iconB speelde in slag een verwacht ik niet dat heart icon10 bij west zit. Nu hij met heart icon6 is gestart zou dat duiden op een driekaart en met vijf hartens zou oost zeker geen 4heart icon openen.

Ik denk nog even verder en constateer dat met de troeven rond er tien makkelijke slagen zijn. Ik troef twee verliezende harten in de dummy en parkeer een verliezer op de hoge club iconH. Maar de kans op de troeven rond is klein, vind ik.

Eerst maar een rondje troef met spade iconA en als oost de boer bijspeelt, ga ik uit van een 3-1 zitsel. Zou ik dan een tweede hoge troef spelen, dan kom ik slagen te kort. Het alternatief is meteen harten spelen.

Ook dat lijkt futiel, maar er is een kleine kans. Het kostte een paar minuten voor ik harten speel, en Veri kijkt verrast. Hij neemt de denkpose over. Na een tijdje ziet hij het ook.

Als west troeft met spade icon8, troef ik over en is de rest eenvoudig. Troeft hij met spade iconV dan gooi ik een ruiten. Ruiten na is (gelukkig) voor de vrouw van oost en de kleur blokt. Op het hartenvervolg kan ik troeven in de dummy en op club iconH de laatste ruiten dumpen. Er zijn nog genoeg troeven voor de hartenverliezers.

Gooit west een klaveren op het hartennaspel, dan troef ik in noord en parkeer een ruiten op club iconH en ben ook thuis.

Er zijn nog drie leiders die tien slagen maken. Of het spel daar ook zo lang duurde, weet ik niet.

Zoals je weet spaar ik landkaarten uit de 19e en 20ste eeuw en spellen waar beide partijen een manche kunnen maken. Uit die laatste verzameling het volgende spel:

W/Allen

W

N

O

Z

spade icon A 3

heart icon A 10

diamond icon 9 5 4

club icon A H V B 10 2

spade icon B 9 8 6

heart icon H V 6 5 2

diamond icon 7 3 2

club icon 5

spade icon

heart icon B 9 4 3

diamond icon H B 10 6

club icon 9 7 6 4 3

spade icon H V 10 7 5 4 2

heart icon 8 7

diamond icon A V 8

club icon 8

Bob Drijver opent de westhand met 2SA. Ja ik weet het: die jongelui hebben goed rekenen niet meer geleerd op school. Matthieu Verhoeven informeert met 3club icon naar de hoge kleuren en zuid zwijgt. Bob ontkent een drie of vierkaart hoog met 3SA en met tegenzin past oost.

Dat doet zuid ook weer en als noord met heart iconH begint, kan de leider met heart iconA en harten na de negende slag vastleggen. Noord kan wel nemen en schoppen spelen, maar ze is te laat. West wint met het aas, steekt over naar club icon9 en heeft er precies negen.

Dat is mooi voor OW en niet zo fraai voor de tegenstanders. Hoewel een 2SA opening schrik aanjaagt, kun je geen buil vallen aan 3spade icon met zuid na 3club icon. Hier is het essentieel om partner op de juiste uitkomstkleur te wijzen.

Aan onze tafel zit een senior west, hij kan wel tellen en opent 1club icon. Steenbakkers volgt 1heart icon en ik bied na de pas van oost 2spade icon. Dat laatste bod toont er zes en is forcing.

West biedt 2SA en noord jumpt naar 4spade icon. Oost past vlot, maar west heeft wat langer nodig, maar past uiteindelijk ook. Zo zit ik voor de tweede keer met minder punten dan de tegenpartij in 4spade icon.

Na club iconA switcht west naar ruiten en ik neem de heer van oost en speel harten. West springt erin en gaat door met ruiten. Ik neem de tien van oost met de vrouw en er zijn twee kansen. De harten kunnen 3-3 zitten, zodat mijn laatst ruiten weg kan, of degene met de dubbelton harten heeft spade iconA sec.

Zoals je ziet hebben we geen geluk. West troeft de heart iconV met spade icon3 en ik verlies troefaas nog voor eentje down.

Guy en Thibo maken 4spade icon wel.  Zij spelen tegen vriendelijkere tegenstanders, zodat het spel in de doos kan van de twee manchen.


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.