Paniek om protest tegen PolenChennai (India), 8 oktober 2015. Op het wereldkampioenschap voor landenteams in Chennai, India, was er gisteravond rumoer en paniek om een protest. In de halve finale van de Bermuda Bowl, het kampioenschap voor open landenteams, had Polen nipt gewonnen van Engeland met 207–205,3 imps. Op spel 4 (zie onder) uit de vijfde van zes zittingen had Polen 6 geboden en gemaakt waar Engeland in hetzelfde contract een down was gegaan: 16 imps naar Polen. Na uitkomst van J en harten na profiteerde de leider van het gelukkige zitsel: ♠Q, K, A, op drie hoge schoppen na vallen van de boer gaan drie klaveren weg, terwijl zuid met de laatste troef steeds schoppen moet bijlopen: contract.

In de bieding had Michal Klukowski als west na het redoublet op 4♣ van zijn partner zes minuten en twintig seconden nagedacht (dat weten we zo exact dank zij de video van de wedstrijd). De Engelsen protesteerden, omdat volgens hen dit nadenken ongeoorloofde informatie gaf, namelijk dat zijn kaart relatief gunstig is voor een hoog contract (enige overwaarde op zich was al gebleken uit 2SA, dat het bieden mancheforcing maakt waar het dat nog niet was). Zou de score worden veranderd in een voor een manche, dan verliest Engeland nog steeds dik op het spel, maar is het wel door naar de finale.

De Engelsen protesteerden pas na afloop van de hele wedstrijd en daarmee formeel te laat. De protesttijd eindigt namelijk dertig minuten na afloop van de bewuste zitting. Echter, de pauze tussen zitting 5 en zitting 6 duurde ook precies dertig minuten. De tafel was laat klaar, mede door de lange denkpauze van Klukowski, zodat Engeland minder dan dertig minuten om eventueel te protesteren had voordat de volgende zitting zou beginnen.

Uiteindelijk besloot diep in de avond het reviewcomité – dat is wat vroeger een ‘protestcomité’ heette – het Engelse protest af te wijzen (over de redenen daarvoor zou morgen een artikel verschijnen in het Daily Bulletin). Zodoende speelt het veelbesproken Polen (zie ook ons artikel van 29 september) vandaag de finale van de Bermuda Bowl tegen Zweden. Daarin staat na de eerste van drie speeldagen Zweden voor met 154–103,5 imps.

De video toont een interview van Jan van Cleeff met David Gold, die noord was op het bewuste spel 4.

De Nederlandse vrouwen staan om brons in de Venice Cup tegen Engeland achter met 75,7–108 imps.