Einde voor vrouwen in Chennai

Chennai (India), 7 oktober 2015. Op het wereldkampioenschap voor landenteams in Chennai, India, heeft het Nederlands vrouwenteam (Carla Arnolds & Wietske van Zwol, Marion Michielsen & Meike Wortel, Jet Pasman & Anneke Simons) zijn halve finale met 157–211,2 imps verloren van USA 2 (Juanita Chambers & Joann Glasson, Lynn Deas & Beth Palmer, Janice Seamon-Molson & Tobi Sokolow). In de andere halve finale wint Frankrijk van Engeland met 211–186 imps. Morgen en vrijdag spelen dus USA 2 en Frankrijk de finale, Nederland tegen Engeland om het brons.

Waar we eergisteren nog trots konden melden dat onze vrouwen in de kwartfinale Italië hadden ‘verpletterd’, waren nu eerder de rollen omgedraaid: USA 2 speelde goed, soms gelukkig en altijd agressief bridge – elke verdeelde elfpunter wordt geopend – terwijl Nederland moeite had zijn vorm te vinden. Per saldo is brons of vierde op een wereldkampioenschap uiteraard geen schande, maar we hadden op meer gehoopt en onze vrouwen zelf ongetwijfeld ook.

Nederland in de Transnationals

Intussen speelt in de Transnationals als team ‘Netherlands’ een afvaardiging van de open kernploeg met Berend van den Bos & Joris van Lankveld en Bob Drijver & Bart Nab onder toeziend oog van captain/coach Ton Bakkeren. Het team haalde de play‑offs maar verloor vandaag zijn achtste finale tegen een team ‘Formidables’, voormalig spelers van het Indiase open team, met 84–102 imps. In de video hieronder een korte impressie van Berend en Joris in actie met commentaar van Jan van Cleeff.

De toekomst van bridge

Gingen wij in Nederland vroeger op schoolreisje naar een themapark plus speeltuin, een Indiase schoolklas maakt een uitstapje naar het Grand Chola Hotel, waar dit wereldkampioenschap wordt gespeeld. De toekomst van bridge in India lijkt verzekerd: de leerlingen willen allemaal bridge leren, ze vinden het ge‑wel‑dig en commentator Jan van Cleeff ook; beluister de video hieronder.