Open team weer helemaal in de race

Oostende (België), 10 juni 2018. Vandaag zijn de viertallen voor vrouwen en senioren begonnen op het Europees kampioenschap voor landenteams (zie voor de Nederlandse teams ons artikel van 5 juni). De afgelopen vier dagen werden parenwedstrijden voor vrouwen en senioren gespeeld. De Turksen Nilgün Kotan & Ferda Zorlu (zie foto) wonnen de vrouwenparen. De seniorenparen werden gewonnen door de Polen Andrzej Pawlak & Piotr Tuszyński. De beste Nederlandse prestatie was een tiende plaats voor Willem van Eijck & Willem Gosschalk bij de senioren. Intussen behaalde gistermiddag het open team een fraaie overwinning van 37–2 imps voor 17,45 punten tegen Frankrijk, gevolgd vandaag door 16,26 tegen Spanje en 19,25 tegen Zwitserland.

We gaan vandaag kijken bij de enige Nederlandse wedstrijd op Bridge Base Online (BBO), die van het open team tegen Engeland (dat is ‘Engeland’ in engere zin, zonder Schotland en Wales, die apart meedoen, en zonder Noord-Ierland, dat niet meedoet). Bij aanvang van de wedstrijd staat Nederland weer bij de mensen als vijfde, Engeland elfde.

Reeds na vier spellen staat het 34–0 voor Nederland. Dat komt door drie manches gemaakt tegen tweemaal down en de derde niet geboden aan de andere tafel. Dat op spel 4 3SA ‘niet geboden’ wordt, is zo gek niet. Slechte contracten moeten echter eerst nog maar eens worden downgespeeld, ook op Europees topniveau.

Zoals we zien kunnen NZ beginnen met de eerste zes slagen in ruiten, maar met dichte kaarten is het niet ‘vinden’ van A als start noord niet aan te rekenen. Malinowski start met ♠2 voor de 9 en de 10. Bart Nab probeert ♣AK – als de vrouw valt is hij binnen – en speelt dan in arren moede maar een derde klaveren. Aan slag ziet noord nog altijd geen toekomst in ruiten. Dat is tot daar aan toe, maar hij speelt uitgerekend harten, de enige kleur die het contract laat maken. Aan de andere tafel eindigen de Engelse OW na een onduidelijk biedverloop in 3♠, dat met moeite wordt gemaakt: 10 imps voor Nederland. De Engelsen leggen zich echter niet zomaar neer bij een harde brexit.

De jumpshift als mancheforcing met een sterke zeskaart+ zie je niet zo veel meer in de top, maar Bob Drijver & Bart Nab spelen het nog wel en hier komt het van pas. Gelukkig voor Nederland start zuid geen klaveren maar harten. Drijver besluit te spelen op 3‑2 ruiten: hij geeft een klaveren af, troeft er later een en gaat down als de ruiten niet blijken te vallen.

Een alternatief speelplan na deze start was geweest: driemaal troef trekken, daarna de schoppen vrijtroeven, zo nodig (zoals nu) de laatste troef afgeven, en claimen. Dat werkt als de schoppen 3‑2 zitten of als zuid ♠Q of ♠10 sec heeft; de ruiten mogen 4‑1 zitten. Het lijkt een iets betere kans en zou bij het huidige zitsel hebben gewerkt. Ook 6♠ is trouwens kansrijk en zit erin. Als aan de andere tafel de Engelsen niet verder komen dan een suffe 3SA (die na klaverenstart zelfs nog griezelig is), betekent het 21 imps in de kering.

Nederland geeft zijn aanvankelijke grote voorsprong uit handen, maar wint nog wel met 36–32 imps voor 11,20 punten en staat nu vierde op slechts vijf punten achter nummer één, Israël. Zoals IMP gistermiddag al voorspelde, ligt het Europees kampioenschap weer helemaal binnen handbereik.

De Nederlandse vrouwen haalden vandaag 22,30 punten uit drie wedstrijden tegen Spanje, Servië en Griekenland, op papier niet de sterksten. De senioren haalden 34,90 uit drie tegen Ierland, Bulgarije en Finland.