Bulgaarse bridge-genieën

Oostende (België), 9 juni 2018. Vanmiddag kwam Nederland op het Europees kampioenschap voor landenteams uit tegen Bulgarije, een van de sterkere Oost-Europese landen. Wie ooit het boek Rustig en onrustig bridge van Ernst Heldring uit 1950 heeft gelezen, zal bij dit land wellicht denken aan het ‘Bulgaars bridge-genie’ Schlemilov. “Het boek stamt uit een tijd waarin het menselijk venijn en torenhoge frustraties nog in uiterst hoffelijke bewoordingen werden verpakt”, aldus een recensie door André Boekhorst. IMP gaat kijken bij Nederland–Bulgarije en mag de Nederlandse frustraties na de oorwassing gisteren door België en een 20 imps kostende tegenspelblunder tegen Noorwegen in ouderwets hoffelijke bewoordingen verpakken.

Is de zuidhand een kwetsbare zwakke twee of Multi waard? Muller vindt van niet en noteert even later +650. In de gesloten kamer denkt een Bulgaars bridge-genie er anders over:

Het contract gaat vier down voor –1100 en 10 imps naar Bulgarije. In totaal leveren de 32 speeltafels tien soortgelijke resultaten op, variërend van 800 tot 1400 down in iets op driehoogte tegen een manche die niet altijd is uitgeboden. Het ligt voor de hand dat aan al deze tafels zuid zal hebben geopend (na pas-1SA-doublet komen OW hooguit in twee laag gedoubleerd maar niet in drie).

Is kwetsbaar een zwakke twee of Multi openen op een dubieuze hand als deze zuidhand ‘dus’ winnend? Dat zou op grond van alleen dit voor Nederland ongelukkige spel veel te kort door de bocht zijn. Wel kunnen we stellen dat op tweehoogte openen met een zeskaart (geen vijfkaart) niet vaak een uitgesproken ramp oplevert en wel vaak het de tegenpartij moeilijk maakt. De mindere resultaten ermee zijn het vaakst van het type –200 tegen een deelscore. Dit soort handen openen is daarom misschien eerder een afrader in paren.

Het beste spel voor Nederland was er een waarin de Bulgaren down gingen in een scherp slem, waartegen je wél de enige downstart moest vinden, maar dat deed Bob Drijver. De wedstrijd eindigde in 37–43 imps voor 8,24–11,76 punten en Nederland op de dertiende plaats, ruim acht achter plaats acht. Het zal dit inzinkinkje van vier wedstrijden op rij verloren ongetwijfeld snel te boven komen en alsnog zich kwalificeren, zo niet Europees kampioen worden. Of had Heldring het in hoffelijker bewoordingen weten te zeggen?

Later vandaag speelt Nederland tegen het sterke maar eveneens kwakkelende Frankrijk. Voorts is vanochtend de Zweed Jan Kamras gekozen tot president van de European Bridge League als opvolger van de Fransman Yves Aubry.