Open team dik bovenaan

Oostende (België), 11 juni 2018. We gaan vandaag eens kijken hoe de Nederlandse vrouwen het doen op het Europees kampioenschap voor landenteams. Vanochtend heeft heel Nederland gewonnen. Het open team verpletterde Tsjechië met 62–14 imps voor 18,97 wedstrijdpunten en kwam toen bovenaan, vóór IJsland als tweede en dan Israël. De vrouwen wonnen de klassieker tegen Duitsland met 33–18 imps voor 13,97 punten, maar stonden toen nog wel onder gemiddeld. De senioren bleven het aardig doen en haalden 44–33 voor 13,04 tegen Spanje.

Voor ‘telekibitzen’ via Bridge Base Online (BBO) zijn we afhankelijk van welke van de 38 tegelijk gespeelde wedstrijden de organisatie verkiest via BBO uit te zenden. Dat was er vanochtend geen van Nederland, maar vanmiddag wel Nederland–Rusland bij de vrouwen. We gaan primair kijken bij het paar dat vorig jaar op het wereldkampioenschap in Lyon een indrukwekkend gemiddelde van 0,88 imp per spel in de butler neerzette, Merel Bruijnsteen & Laura Dekkers. Laatstgenoemde kreeg van de Russinnen een startprobleem:

Ruiten, partners kleur, lijkt wellicht voor de hand liggend (van 4 is geen uitleg beschikbaar; choice of games is een mogelijkheid). Laura start echter uitstekend met troef aas, speelt troef na en het spel is niet meer te maken. Na ruiten uit wordt het gemaakt, waarschijnlijk met een overslag. Aan de andere tafel eindigen Jet Pasman & Anneke Simons in 3SA, dat na ruitenstart eenvoudig wordt gemaakt (na andere start ook nog niet een-twee-drie): 10 imps voor Nederland. Zie hier de volledige spelverdeling.

Als je in alle standen een sterke SA van bijvoorbeeld 15–17 speelt, kun je tegenwoordig in de wereldtop hooguit nog bij de senioren meekomen, zo lijkt het. Met in gunstige posities een zwakke SA haal je ‘toppen’ en ‘nullen’, en wel iets meer goede dan slechte resultaten. Ook Bruijnsteen-Dekkers spelen het – maar krijgen de kans niet, want ondanks alle sancties tegen Rusland sinds het ‘bevrijden’ van de Krim blijkt de zwakke SA ook daar doorgedrongen:

Het is dankzij de dubbele fit een kansrijke zes hoog, vooral in de noordhand (of als west waarden heeft getoond), maar niet gemakkelijk te bereiken: slechts driemaal op 22 vrouwentafels, tweemaal op 32 open tafels, driemaal bij de senioren. Bruijnsteen-Dekkers krijgen na een Russische zwakke SA nauwelijks kans aan slem te ruiken. Aan de andere tafel spelen Pasman-Simons geen zwakke SA, maar hier is die van de Russinnen voor henzelf ook niet de ideale springplank om slem te onderzoeken. Het spel slaat uit.

De Nederlandse vrouwen spelen een goede wedstrijd en winnen met 44–1 imps voor 18,44 punten. Het open team mocht ook tegen Rusland, wint met 44–15 imps voor 16,58 punten en staat nu dik bovenaan met ruim tien punten voorsprong op nummer twee, Italië. De senioren verliezen van Frankrijk met 8–51 imps voor 1,56 punten. De open en senioren spelen hierna vandaag nog één wedstrijd, de vrouwen nog twee.