Heel Nederland op kwalificeren

Wuhan, Hubei (China), 17 september 2019. Inmiddels staan alle drie Nederlandse teams bij de eerste acht en daarmee op kwalificeren voor de play‑offs op de wereldkampioenschappen voor landenteams in China (zie ook ons artikel van 13 september). Het open team staat vierde, bijna achttien winstpunten voor op nummer negen. De vrouwen staan vijfde en bijna drie punten voor, de senioren ook vijfde en ruim dertien punten voor. De round‑robin duurt echter nog vijf dagen.

Tarzan-Precisie op zijn best

Bermuda Bowl, round-robin ronde 8: Polen–Nederland. Een wedstrijd tegen een Pools team dat op papier weleens sterker is geweest. Polen zit namelijk in hetzelfde schuitje als Nederland. Hun sterpaar, Gawrys-Klukowski, is net als onze Brink-Drijver door Zimmerman ‘gekocht’ en gaat – zodra het officieel mag – voor Zwitserland spelen. Maar de Polen hebben nog steeds voldoende kwaliteit om het iedereen moeilijk te maken.

Op dit spel weten Muller-De Wijs niet alleen snel hoe sterk de gezamenlijke handen zijn, maar ze kunnen ook op ‘plaatjes’ scannen. Dat leidt tot deze prestatie:

Een 70%-slem met veel extra kansen in het afspel. Zolang K goed zit, kan west double dummy zelfs ♠Q1087 bij noord aan: alle zijkleuren strippen en noord in een troefeindspel brengen. Hier zit alles goed: +1460.

In Poolse klaveren kun je zelfs met een vierkaart troefsteun 2SA (18–19) bieden; dat is namelijk forcing. De Polen doen links en rechts nog een aantal cuebiedingen, maar kunnen niet achter de precieze verdeling en honneurs komen. Beiden hebben nog iets extra’s, maar dat komt niet uit de verf. Polen +710 maar 13 imps naar Nederland, dat de wedstrijd wint met 37–26 imps voor 13,04–6.96 winstpunten.