Onstein 3 verrassende winnaar MK Round Robin

Utrecht, 14 januari 2024

Na een dubbele Round Robin (elk team speelt een uit -en thuiswedstrijd tegen elk ander deelnemend team) is de eindstand van zowel de Meesterklasse als de Eerste Divisie viertallen bekend.

De Meesterklasse

BC ’t Onstein 3 (Bart Nab-Veri Kiljan,Oscar Nijssen-Tim van de Paverd, Geon Steenbakkers-Peter IJsselmuiden) zijn de verrassende winnaars geworden van de Round Robin. Het gat met de Lombard 1 (“de Zwitsers”, die maar liefst 11 spelers in het team hebben!) leek onoverbrugbaar, maar een enorme reeks in het laatste weekend was uiteindelijk voldoende voor de eerste plaats. Dit was de eindstand:

Het seizoen is voor acht van de twaalf teams voorbij. De onderste drie teams zijn rechtstreeks gedegradeerd naar de Eerste Divisie, terwijl de top vier over drie weken de halve finale speelt. Dat weekend worden overigens ook de NK Vrouwenparen gespeeld in NDC Den Hommel te Utrecht, waarover later meer.

Dat de Meesterklasse sinds enkele jaren tot een van de sterkste competities ter wereld mag worden gerekend, is bij de meeste lezers wel bekend. Dat dit betekent dat er ieder jaar mogelijk internationals of zelfs oud (wereld)kampioenen degraderen, is hiervan een logisch maar minder bekend gevolg.

Hok 2 (Ramondt-Westra, Bakkeren-Bakkeren en Van Overbeeke-Wachwitz) en Hok 3 (Bertens-Paulissen, Bakker-Helmich en Lesmeister-Ros) zijn er niet in geslaagd om op plaats negen of hoger te eindigen. Ook BC de Lombard 4 (Jialal-Van Valen, Westerbeek-Williams en Brantsma-Van Rijt) kon geen potten breken. Deze teams zullen daarom volgend jaar in de Eerste Divisie moeten aantreden in een poging hun plek in de Meesterklasse te heroveren.

Zie de NBB-uitslagen site voor alle details.

De volgende 4heart icon kwam voor in de eerste wedstrijd op zaterdag. Hoe zou je spelen na een start van club icon6? (spel halve slag gedraaid)

Z/NZ

spade icon 10

heart icon A B 10 7

diamond icon 8 4 2

club icon A H V 9 8

spade icon A H V 9 3

heart icon 9 6 5 3

diamond icon V B 3

club icon 4

Je bent ontsnapt aan een ruitenstart en zou dus kunnen beginnen met driemaal schoppen om twee ruitens uit dummy weg te gooien. Als dat lukt, en niemand troeft af, moet je de verliezers in troef tot twee zien te beperken. En op een goede dag komt spade iconB naar beneden zeilen, waarna je op spade icon9 een derde ruiten kan dumpen. Dan kun je je zelfs drie troefslagen permitteren.

Dit was het plan van Kees Bakker, spelend voor HOK3. Zijn wens werd vervuld toen links op de derde schoppenplaat bekende met de boer. Twee ruitens waren weggegaan, maar Bakker verzuimde de hoge spade icon9 te spelen en daarop zijn laatste ruiten te dumpen ongeacht wie er (voor)troeft; in plaats daarvan speelde hij harten naar de tien. Rechts nam de vrouw en speelde ruiten, die via de boer voor het aas van links was. Ruiten kwam na, getroefd in dummy met heart icon7. Dit was de positie:

Z/NZ

spade icon

heart icon A B

diamond icon

club icon H V 9 8

spade icon 9 3

heart icon 9 6 5

diamond icon V

club icon

Bakker zat nu in dummy opgesloten en zowel een klaveren laag troeven als met heart icon9 ziet er gevaarlijk uit. Hij speelde nu heart iconA, waarna hij kon claimen als iedereen zou bekennen. Oost bekende echter niet en Bakker verloor nog twee slagen aan heart iconH8 van west: één down, want dit was hoe het spel zat:

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon B 6 5

heart icon H 8 4 2

diamond icon A 10 9 7

club icon 6 2

spade icon 10

heart icon A B 10 7

diamond icon 8 4 2

club icon A H V 9 8

spade icon 8 7 4 2

heart icon V

diamond icon H 6 5

club icon B 10 7 5 3

spade icon A H V 9 3

heart icon 9 6 5 3

diamond icon V B 3

club icon 4

Wubbo de Boer, spelend voor het Utrechtse BCO tegen stadsgenoot STAR, koos een ander plan: hij nam de klaverenstart in dummy en speelde schoppen naar het aas en harten naar de tien. Hij nam aan dat de ruiten niet 5-2 zouden zitten en ging ervan uit dat de troeven voor slechts één verliezer konden worden gespeeld. Niet zonder risico, maar hij kreeg gelijk, want Henk Willemsens nam heart iconV en switchte naar ruiten. Ogenschijnlijk opgelegd met drie kleintjes in dummy, maar klaveren was lastiger geweest voor de leider. Aris Verburgh nam als west het aas, speelde ruiten terug voor Willemsens’ heer en ruiten was voor diamond iconV van De Boer. Die speelde vervolgens heart icon9, gedekt met heart iconH en genomen met het aas. Toen Willemsens niet bekende, kon De Boer met een klaverenintroever de hand bereiken om spade iconHV mee te nemen en de gemarkeerde snit op heart icon8 te nemen: BCO +620.

Kees-Jan Willemsens (KJW) is ongeveer twee meter lang en boekt samen met Martin Bootsma uitstekende resultaten in deze MK viertallen. Hij is dus allang niet meer “het broertje van Henk”; dat is hij alleen nog vanwege de leeftijd. KJW was voor STAR leider in de open kamer. Hij nam club icon6 met het aas en speelde net als Bakker driemaal schoppen. In slag vijf nam hij echter wél spade icon9 mee. West, Emily Westerbeek, gooide goed klaveren weg (voortroeven is niet beter) en de derde ruiten verdween uit dummy. De leider kon nu het best harten naar het aas spelen en hoge klaveren. Zo gaan hooguit drie troefslagen verloren, ook als west met heart iconHV8x is begonnen. Troeft west club iconHV niet, dan heeft de leider acht slagen. Klaveren getroefd met de negen verzekert de leider van de negende en tiende slag.

KJW speelde echter harten naar de tien voor heart iconV van oost, Rob van den Bergh, en dit was nu de positie:

Z/NZ

W

N

O

Z

spade icon

heart icon H 8 4

diamond icon A 10 9 7

club icon

spade icon

heart icon A B 7

diamond icon

club icon H V 9 8

spade icon

heart icon

diamond icon H 6 5

club icon B 10 7 5

spade icon 3

heart icon 9 6 5

diamond icon V B 3

club icon

Oost had het best ruiten kunnen spelen maar speelde klaveren. De leider troefde de klaverennakomst met heart icon9 en de verdediging was kansloos. Bij een ruitenvervolg troeft de leider deze in dummy en speelt klaveren, getroefd in de hand met heart icon9. West kan overtroeven en weer met ruiten de dummy forceren, maar de leider troeft, speelt heart iconA en gooit op een hoge klaveren zijn laatste ruiten af. West maakt alleen nog zijn troefslag. De klaverennakomst scheelde dus slechts een overslag en Rob van den Bergh kwam met de schrik vrij: STAR +1 imp.

Het contract werd acht keer gemaakt en vier keer ging het down.

Eerste Divisie

De competitie in de Eerste Divisie is eveneens afgesloten; de bovenste drie teams zijn gepromoveerd naar de Meesterklasse en de onderste zeven mogen volgend seizoen hun geluk in de Tweede Divisie beproeven.

Het vorig seizoen uit de Meesterklasse gedegradeerde BC Theseus 1 stond voor dit laatste weekend op de eerste plaats, maar werd op zaterdag naar de vierde plek teruggedrongen. Op de laatste speeldag, met nog maar twee wedstrijden te gaan, kon Theseus geen vuist meer maken; het kwam 0,27 VP te kort om te promoveren. BC De Zeerob 1, BC APIHbuiten 1 en BC 70 1 zijn gepromoveerd naar de Meesterklasse. De top 10:

Zie verder ook dit artikel.