Nederland slaat uit

Opatija, 28 juni 2014. Op het Europees Kampioenschap voor landenteams hebben de Nederlandse dames alweer gewonnen, nu met 15,74 winstpunten van Bulgarije. Concurrenten Italië (18,97) en Engeland (volle 20) wonnen dikker, maar Nederland blijft ferm bovenaan met 13,07 voorsprong op nummer twee, Italië. Onze dames hebben slechts twee keer verloren: de openingswedstrijd tegen Ierland met 5,40 en tegen Turkije met 7,71, beide milde verliezen en bij elkaar tot nu toe een opmerkelijk constant goede prestatie. Ook vallen er geen grote verschillen te zien tussen de prestaties van de drie paren.

Dat laatste geldt tot op zekere hoogte ook voor het open team. Het heeft vanochtend met 13,75 gewonnen van het zwakke Faeröer en staat daarmee zesde. Het opereert niet slecht, maar ook niet op zeg maar het niveau van Veldhoven. Bauke Muller & Simon de Wijs lijken nog Oranjes beste paar, op hun uitglijder tegen Israël na (onder meer 7♠ met een aas weg). Samen met Ricco van Prooijen & Louk Verhees halen deze vier Veldhovenveteranen tot nu toe een redelijk speelniveau maar geen wereldtopniveau. Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá hebben slechts vijf wedstrijden gespeeld, viermaal redelijk, de laatste maal zwak tegen Letland. Zij lijken het minste Nederlandse paar, maar niet met een zodanige marge dat je hen zonder meer mag beschouwen als ‘reservepaar’. Sinds Letland hebben zij niet meer gespeeld, maar vanmiddag treden zij weer aan tegen België.

Ook de inmiddels uitgeschakelde en wegens te veel zieken teruggetrokken Nederlandse senioren laten geen grote verschillen zien tussen de drie paren, met Kees Bakker & Roald Ramer misschien nog als beste paar. De ervaren en ook samen ingespeelde oud‑internationals Bep Vriend & Anton Maas hadden in Opatija moeite hun vorm te vinden. Willem van Eijck & Willem Gosschalk, die zelfs nog vierkaart hoog spelen, lijken het minst te hebben opgetreden, maar ook weer niet zozeer dat je hen als zondebokken kunt aanmerken.

Nederland slaat uit: zie hier de video daarvan tegen Litouwen met commentaar van Jan van Cleeff.

Elisabeth van Ettinger maakt in Opatija voor IMP een fotogalerij van de spelers van alle landen.