Open Oranje naar finale

Opatija, 28 juni 2014. Op het Europees Kampioenschap voor landenteams heeft vandaag het Nederlands open team zich gekwalificeerd voor de finaleronde. Het won van Faeröer met 13,75 en van België met 16,58, dit laatste met meespelen weer van Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá. Met nog een wedstrijd tegen Hongarije te gaan staat Nederland in de eerste round robin meer dan twintig punten voor op nummer tien, het anders zo sterke Italië, en is dus zeker van plaatsing voor de finale. Zie de stand van onze groep na ronde 16.

De gekwalificeerde open teams nemen in de finaleronde de volgende carryover mee: om te beginnen alle winstpunten behaald tegen eveneens gekwalificeerde landen uit hun eigen groep en alle eventuele strafpunten. Bovendien extra punten aan de hand van een ranglijst van scores behaald tegen de niet gekwalificeerde landen uit de eigen groep: 16 punten voor wie die ranglijst aanvoert, 14 punten voor nummer twee, tot en met nul voor wie daarin onderaan eindigt. De punten behaald tegen de medefinalisten tellen dus aanzienlijk zwaarder. Bij al deze punten worden de komende dagen opgeteld de winstpunten behaald in de negen wedstrijden tegen de finalisten uit de andere groep. Wie in dit totaal de meeste punten haalt, is Europees kampioen. De eerste zes van de achttien finalisten kwalificeren zich voor het wereldkampioenschap, de ‘Bermuda Bowl’, volgend jaar in India.

De vrouwen spelen vandaag slechts twee wedstrijden en wonnen van Bulgarije met 15,74, maar verloren met een opmerkelijke 29–57 imps voor 3,58 winstpunten van Rusland. Slems gaven hierbij de doorslag. Nederland staat nog op de eerste plaats, nu slechts 1,65 vóór Italië. Er resten vanaf morgen nog zeven wedstrijden.

Elisabeth van Ettinger maakt in Opatija voor IMP een fotogalerij van de spelers van alle landen.