Dames riant, Veldhoven verder

Opatija, 28 juni 2014. Op het Europees Kampioenschap bridge voor landenteams is gisteren voor open en dames het spelen hervat. De Nederlandse dames blijven het uitstekend doen. Zij wonnen van Spanje met 15,92, van Oostenrijk met de volle 20 en van Servië met 12,80 winstpunten. Zij staan nu riant op de eerste plaats met bijna een wedstrijd voorsprong op nummer twee, Italië. Het open team had een slechte dag: eerst nog 18,66 tegen het zwakke Litouwen, maar daarna een zware nederlaag van 3,27 tegen Israël, dat nu op plaats één staat, en vervolgens 6,96 tegen Denemarken, dat nu tweede is. Het Nederlands open team staat daarmee achtste, ruim tien winstpunten voor op nummer tien, Hongarije.

Vandaag speelt de open afdeling de laatste dag van de round robin. Nederland komt uit tegen Faeröer, België en Hongarije; het moet bij de eerste negen eindigen om zich te kwalificeren voor de finaleronde. De dames zetten hun ene lange round robin voort maar spelen vandaag slechts twee wedstrijden, Nederland tegen Bulgarije en Rusland.

Open Nederland–Israël

Hét spel van deze BBO-wedstrijd is natuurlijk het allereerste, waarop Ron Schwartz voor Israël in 6 een onwaarschijnlijk aandoende snit neemt op J-vierde in oost, terwijl aan de andere tafel Bauke Muller en Simon de Wijs down gaan in 7♠ met een aas buitenboord en in handen van de uitkomer. Over dit spel heeft IMP echter gisteren al geschreven (zie ‘Mijn partner is gestoord’ en op het webforum Kwestie: waarom sneed Schwartz?). Het kost 14 imps. Overigens: de maakkansen van enerzijds 6♠ en anderzijds 6 op de ‘normale’ speelwijze van zo nodig snijden op J-vierde over west ontlopen elkaar nauwelijks (a priori respectievelijk 83,98% en 84,78%).

Dat spel wordt echter meteen gevolgd door nog een duur spel:

De merkwaardige opening van 2♣ is normaal in het biedsysteem ‘Ultimate Club’ van Ricco van Prooijen & Louk Verhees, maar stelt laatstgenoemde hier voor een dilemma: als oost een eenkleurenspel met een zeskaart of langer in klaveren heeft, zal 5♣ misschien goed zijn; heeft oost de variant met een vierkaart klaveren en langere schoppen, dan is dat waarschijnlijk fout. Je zou dan kunnen denken: ‘misschien goed’ + ‘waarschijnlijk fout’ = ‘door de bank genomen niet winnend’. Louk gokt echter verkeerd en Ricco gaat twee down voor 500. De ramp is compleet als aan de andere tafel Bauke Muller in 4 gedoubleerd drie down gaat voor 800: wederom 14 imps de deur uit. 4 gedoubleerd staat overigens vaak op de frequentiestaat; 5♣ is uniek.

Aldus staat Nederland na twee spellen 28 imps achter. Dat wordt nog erger als op spel 4, als Ricco en Louk een ‘goede’ redding van 7 voor 1100 vinden tegen 6♠ voor 1430, die aan de meeste andere tafels ook wordt geboden, maar door Bauke en Simon wordt gemist: weer 9 imps weg. Nederland komt niet echt meer in de wedstrijd en verliest uiteindelijk met 26–56 imps voor 3,27–16,73 winstpunten.

We hadden gehoopt een keer te kunnen kibitzen (via BBO) bij Richard Ritmeijer & Magdaléna Tichá, onze debutanten in het open team, en daarvan verslag te kunnen uitbrengen. In de avondwedstrijd tegen Denemarken treedt Nederland echter wederom aan met zijn Veldhovenveteranen. Richard en Magie hebben niet meer gespeeld sinds de zware nederlaag dinsdag tegen Letland (die niet werd uitgezonden op BBO).

Elisabeth van Ettinger maakt in Opatija voor IMP een fotogalerij van de spelers van alle landen.

Op het IMP webforum is biedprobleem 0009 ‘Gemengde gevoelens’ nu voorzien van een post mortem.