Nederland komt op gang

Wuhan, Hubei (China), 16 september 2019. Alle drie Nederlandse teams komen op gang op de wereldkampioenschappen voor landenteams in China (zie ook ons artikel van 13 september). Bij 60 winstpunten gemiddeld staat het open team nu negende met 73,95, de vrouwen dertiende met 68,54 en de senioren tiende met 66,43 winstpunten. In alle categorieën plaatsen de eerste acht zich voor de play‑offs; een plek daarbij is dus voor alle Nederlanders in zicht maar nog niet bereikt.

Te hoge contracten

Vanochtend (vannacht voor ons) deed het open team het met name mooi door met 11,20–8,80 te winnen van het sterke USA 2 met onder anderen Greco-Hampson. Daar droeg het volgende Amerikaanse misverstand (zo niet miskleun) belangrijk aan bij.

Dit veel te hoge contract van Nederland gaat drie down gedoubleerd voor 500 tegen niets voor OW. Dat lijkt een slecht resultaat – totdat je gaat uitslaan met de andere kamer:

Biedtheoretici hebben erop gewezen dat een hand als die van zuid met een dichte lange lage kleur ‘verkopen’ als verdeeld, hier door 2SA te openen, niet zo slim is als spelers vaak denken. Zelfs 3SA, dat hier weinig meer vereist dan ♠Qxx aan de overkant of een hartenstart, dreig je dan te missen, om maar niet te spreken van een goede zes laag. Niettemin kiest Martel hiervoor, wellicht bij gebrek aan systematisch alternatief.

Van het opmerkelijke bieden is geen uitleg beschikbaar, behalve dat 2SA niet is gealerteerd. Kennelijk bedoelt noord zijn 5♣ als sign‑off: onvoorwaardelijk om te spelen. Even kennelijk ziet zuid dat anders. Het eindcontract van 7SA gaat gedoubleerd zes down voor 1400. Tegen die 500 zijn dat 14 imps voor Nederland als ruggengraat van een nuttige overwinning.