Open team beste van start

Wuhan, Hubei (China), 15 september 2019. Op de wereldkampioenschappen viertallen voor landenteams in China (zie ook ons artikel van 13 september) zijn na gisteren de opening vandaag de wedstrijden begonnen. Daarbij is het open team het best uit de startblokken gekomen. Daar leek het na de eerste wedstrijd niet op: 5,61–14,39 tegen Engeland. Vervolgens echter met 14,88–4,12 (met een strafpunt) een fraai resultaat tegen het sterke USA 1 met onder anderen Meckstroth-Rodwell. En ten slotte een minimale nederlaag tegen Rusland, voor totaal 30,18 winstpunten, iets boven het gemiddelde.

De vrouwen wonnen eerst verdienstelijk van Polen met 13,75 winstpunten, maar haalden toen slechts 1,23 winstpunten tegen (alweer) Engeland, gevolgd door 5,40 tegen Denemarken, voor totaal 20,38 winstpunten.

De senioren gingen flitsend van start met een bijna maximale overwinning van 19,07 winstpunten tegen Japan, gevolgd echter door 2,03 tegen USA 2 en 2,69 tegen Turkije; totaal 23,79 winstpunten.

Winst op spookredding

Uit de derde wedstrijd vandaag van het open team tegen Rusland:

Allereerst valt op dat de Rus op de oostplaats zijn hand geen vorm van zwakke twee of Multi waard vindt. ‘Ik kom nog wel aan de beurt’, zal hij misschien denken, maar wanneer het zover is, voelt hij zich geroepen te overbieden met 4, dat er niet in zit. Helaas weet Bauke Muller dat ook niet. Zijn 5♣ doet begrijpelijk aan, maar is een spookredding, kan flink down, gaat gelukkig voor Nederland slechts twee down voor 300.

In de andere kamer opent Ricco van Prooijen ‘gewoon’ een zwakke 2 en dat blijkt de tegenpartij voor grotere problemen te stellen dan hij of de timide Rus aan de andere tafel zal hebben voorzien. Van het Russische bieden is de betekenis niet beschikbaar, wellicht voor de spelers zelf ook niet, want ze lijken een misverstand te hebben. Tot en met 3♠ doet het normaal aan. Waarom zuid 4 biedt en niet 4♣, is onduidelijk. Zo te zien gaat noord ervan uit dat dit schoppensteun of ten minste tolerantie aangeeft. Het resulterende 5♠ gaat gedoubleerd vier down voor 800. Dat is 11 imps winst voor Nederland.