NBB-beker en Hoofdklassebeker

In Utrecht speelden op zaterdag de vier clubfinalisten om de twee jaarlijkse bekers, in de open categorie (NBB-beker) en in de categorie Hoofdklasse en lager (Hoofdklasse-beker). Hieronder volgt de uitslag en een spelletje van een aantal deelnemers van de NBB-bekerfinale. Om je alvast wat te denken mee te geven krijg je het als probleem voorgeschoteld. Let op: Noord is leider!

Hoe kom je onder twee troefverliezers uit?

Na een 1spade icon-opening door zuid eindig je als noord zonder tussenbieden van oost-west als leider in 4heart icon. Oost komt uit met diamond iconH (west de 2), vervolgt met diamond iconV (west de 3) en speelt diamond icon10 na, die je troeft. Je speelt heart iconA en heart iconH, waarop west een kleine klaveren afgooit (aan). Twee troefverliezers lijken onvermijdelijk. Zie jij een kans om hier onderuit te komen?

Format bekerwedstrijden

Zoals bij de meesten bekend is, kan elke bridgeclub, mits aangesloten bij de NBB, zich opgeven om mee te doen aan de NBB-beker en de Hoofdklassebeker. Aan de NBB-beker mag iedereen meedoen die lid is van een club, aan de Hoofdklassebeker alleen spelers die geen bondsniveau hebben (dus geen Tweede Divisie of hoger spelen). In drie voorrondes van meestal 24 spellen (knock-out) strijden de teams van de clubs voor een plek in de finale, die zaterdag 25 mei is gespeeld in NDC Den Hommel in Utrecht.

Uitslagen

Voor de NBB-beker hadden zich geplaatst: HOK (Amsterdam), BCO (Utrecht) en ’t Onstein 1 en 2 (Vorden), allemaal teams die ook in de hoogste regionen van de nationale competities te vinden zijn. Hok is onlangs gefuseerd met Het Witte Huis, omdat sponsors en bridgesupporters Max Abram en Herman Drenkelford een stap terug deden, maar het bridgeniveau heeft er niet onder geleden want het team won de finale glansrijk met maar liefst 112,9 VPs bij een gemiddelde van 90 en scoorde als enige club boven het midden. De eindstand van de NBB-bekerfinale:

 1. HOK (Amsterdam) – 112,90
 2. ’t Onstein 1 (Vorden) – 86,57
 3. BCO (Utrecht) – 81,95
 4. ’t Onstein 2 (Vorden) – 78,58

Knap hoe HOK als enige team boven het midden wist te scoren. De spelers van HOK waren:

 • Pim Coppens & Merijn Groenenboom
 • Frank & Ton Bakkeren
 • Tom van Overbeeke & Ernst Wackwitz
 • Berry Westra & Vincent Ramondt
 • John Lesmeister & Gert-Jan Ros
 • Massenzio Hoogsteden & Rob de Rijk

HOK

Voor de Hoofdklassebeker ging de strijd tussen eveneens HOK en BCO, maar de twee andere teams waren ENPS-Quibus (Amsterdam) en PAS (Pellikaan All Stars – Leiden). De eindstand van de Hoofdklassebekerfinale:

 1. ENPS-Quibus (Amsterdam) – 103,34
 2. HOK (Amsterdam) – 96,40
 3. BCO (Utrecht) – 88,68
 4. PAS (Leiden) – 67,58

Amsterdam was goed op dreef in beide finales, want ook hier ging de zege dus naar Amsterdam; en zelfs ook plaats twee.

De spelers van ENPS-Quibus waren:

 • Joost Meltzer & Manfred Voetter
 • Willem Alink & Kees Rentes
 • Marloes van Heist & Hendrik Pothof
 • Jolanda Hensbergen & Pet Grondman
 • Eric van de Braak & Corien Reus
 • Carola van Herwijnen & Loes Janssen

ENPS-Quibus

Voor meer informatie, en alle scores en spellen: zie de NBB website. Met dank hebben wij de foto’s gebruikt uit hun artikel.

Oplossing probleemspel

Het spel aan het begin van dit artikel leidde tot winst voor het eerste NBB-bekerteam van BCO uit Utrecht.

Wubbo de Boer (BCO-1) had hier niet veel moeite mee. Nadat hij het troefzitsel had gezien kortte hij zich in: schoppen naar de aas, schoppen getroefd; club iconH en club iconA en nog een schoppen getroefd. Toen dit lukte had oost nog heart iconB98 over. Wubbo speelde zijn laatste klaveren die oost mocht troeven, waarna hij in de heart iconV10 moest spelen voor contract.

Aan de andere tafel zat Remco Bruggeman oost. Hij kwam ook met diamond iconH uit, maar hij was op zijn hoede toen hij het lengtesignaal van zijn partner Rob van den Bergh zag. Ruiten na zou de leider alleen maar helpen, dus na ook diamond iconV meegenomen te hebben speelde Remco in slag 3 club icon10 na. Nu kan de leider het niet meer halen door zich in te korten. Mooi gedaan! Maar de leider, Peter IJsselmuiden, had nog maar acht slagen en wilde er negen. Hij nam club iconA in dummy en troefde een ruiten in de hand. Nu kwamen heart iconAH waarop hij het tegenvallende nieuws vernam. Vervolgens speelde hij ook heart iconV en heart icon10. Remco nam deze met de boer en incasseerde ook de vijfde harten, wat leidde tot de volgende eindfiguur (oost aan slag):

W

N

O

Z

spade icon H 9

heart icon

diamond icon A

club icon V B

spade icon B

heart icon 6 5

diamond icon

club icon H 8

spade icon 8 6 5

heart icon 9

diamond icon

club icon 3

spade icon A V 10

heart icon

diamond icon 9

club icon 6

Op heart icon9 gooide zuid club icon6 af, en partner Rob zat in een driekleurendwang. Ruiten en klaveren geven meteen een slag weg, dus het werd spade icon9. Nu speelde Remco schoppen na. “Zou hij zijn maat echt hebben gesqueezed?” dacht Peter, maar hij geloofde daar niet in en sneed voor de secce heer van Rob: drie down. Legt Peter spade iconA dan is het contract maar een down. Niet dat dat veel uitmaakt voor 50 per slag tegen de 420 van Wubbo, maar toch, elke slag is er een.